Οι ερωτήσεις για τον μπαμπά που λείπει από το σπίτι, έρχονται πάντα ξαφνικά, στις πιο παράξενες στιγμές. Και πιθανότατα θα σας πιάσουν απροετοίμαστη. Δυστυχώς, η δουλειά μιας single μαμάς είναι δύσκολη, και η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση.

Είναι πολύ λογικό, ειδικά αν η σχέση σας με τον πατέρα του παιδιού έληξε άδοξα, ακόμα και στην προσμονή αυτών των ερωτήσεων να αισθάνεστε αμηχανία, στρες, ακόμα και φόβο. Ξεκινήστε, για να βοηθήσετε πρώτα τον εαυτό σας, να καταγράφετε τις σκέψεις και τα αισθήματά σας, ώστε να είστε κι εσείς σίγουρη για το πώς μπορείτε να τα εκφράσετε καλύτερα.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν σημαντικά να μιλήσετε με περισσότερη άνεση στο παιδί σας για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

Τι να περιμένετε

Τα περισσότερα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με την μαμά τους, αρχίζουν να κάνουν αυτές τις ερωτήσεις στην ηλικία των τεσσάρων με πέντε ετών, καθώς θα αρχίσουν να παρατηρούν τις διαφορές ανάμεσα στις οικογένειες στο σχολείο.

Η οικογένειά σας είναι μοναδική

Μιλήστε περισσότερο για τα πλεονεκτήματα που έχει η δική σας μορφή οικογένειας, αλλά και κάθε άλλο είδος. Το παιδί σας πρέπει να μάθει ότι κάθε μορφή οικογένειας είναι σωστή και μοναδική και πως οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσά τους δεν είναι τόσο σημαντικές.

Πείτε τα βασικά

Το παιδί σας είναι ακόμα μικρό για να καταλάβει τα πιο βαθιά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ενήλικες στις σχέσεις τους. Μπορείτε να αποκαλύπτετε περισσότερες πληροφορίες όσο περνάει ο καιρός. Μια καλή τακτική, αν το παιδί σας αρχίσει να κάνει απανωτές ερωτήσεις, είναι να αντιστρέψετε την ερώτηση, ρωτώντας το ποια είναι η δική του άποψη για το θέμα.

Όχι ψέματα

Το να πείτε στο παιδί σας ψέματα, ή να φτιάξετε κάποια φανταστική ιστορία για να εξηγήσετε την απουσία του πατέρα από το σπίτι δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά. Όταν το παιδί θα μάθει, εν τέλει, την αλήθεια, εκτός από την παρουσία ενός γονιού, θα νιώσει ότι έχασε και την εμπιστοσύνη του σε εσάς.

Παραμείνετε θετική

Προσπαθήστε πάντα να επικεντρώνετε την προσοχή σας στα θετικά, καθώς το παιδί σας μπορεί να πληγωθεί, ακόμα κι αν αυτά που του λέτε σχετικά με τον πρώην σύντροφό σας είναι πρακτικά αλήθεια.

Σκεφτείτε το μέλλον

Είναι δύσκολο να εξηγείτε στο παιδί σας γιατί η δική σας οικογένεια είναι διαφορετική από των άλλων παιδιών, όπως και να πρέπει να απαντάτε συνεχώς στις απορίες του, αλλά είναι ανάγκη να προσπαθήσετε, καθώς οτιδήποτε λέτε στο παιδί σας θα διαμορφώσει την προσωπικότητά του, αλλά και πώς βλέπει τον εαυτό του. Αν διατηρήσετε την αξιοπρέπεια και την αισιοδοξία σας, το παιδί σας θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση, και θα μπορεί να διαχειρίζεται τις δικές του προσωπικές σχέσεις πολύ καλύτερα στο μέλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’