Ο φόβος για το σκοτάδι είναι πάρα πολύ κοινός στα παιδιά. Για την ακρίβεια, σχεδόν όλα τα παιδάκια κάποια στιγμή θα περάσουν από αυτήν την φάση, συνήθως στην ηλικία των δύο ή τριών. Στην ηλικία αυτή, όπως λένε οι ειδικοί, το παιδί έχει αρχίσει να αναπτύσσει την φαντασία του, αλλά δεν μπορεί ακόμα να ξεχωρίσει φαντασία από πραγματικότητα.

Το θέμα είναι ότι αν το παιδί σας φοβάται το σκοτάδι, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλη την οικογένεια. Θα χρειάζεται περισσότερη ώρα μέχρι να το πείσετε να κοιμηθεί, μπορεί να ξυπνάει μέσα στην νύχτα και να σας ζητάει… Ευτυχώς, όμως, μπορείτε να το βοηθήσετε, με αυτές τις συμβουλές.

Μην αντιδράσετε άσχημα

Προφανώς δεν υπάρχει τέρας στο δωμάτιο του παιδιού σας, και προφανώς το σκοτάδι δεν μπορεί να το πειράξει, αλλά δεν πρέπει να αντιδράσετε με άσχημο και προσβλητικό τρόπο, λέγοντας στο παιδί σας ότι ο φόβος του είναι ανούσιος. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε, και ότι θέλετε να το βοηθήσετε.

Ρωτήστε το τι φοβάται

Μπορεί να σας εκπλήξει με την απάντησή του και με αυτό που (στην φαντασία του) το κάνει να φοβάται. Προτιμήστε να μιλήσετε για τους φόβους του με το φως της ημέρας. Αν γνωρίζετε τι το τρομάζει, θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσετε.

Επιμένετε να κοιμάται στο κρεβάτι του

Μην αφήνετε το παιδί σας να κοιμάται μαζί σας αν φοβάται. Αν χρειαστεί, μείνετε μαζί του στο δωμάτιό του μέχρι να κοιμηθεί. Το σημαντικό είναι να μάθει το παιδί ότι το δωμάτιό του είναι ένας ασφαλής χώρος.

Ετοιμάστε μια χαλαρωτική ρουτίνα

Ένα μπάνιο, μια ιστορία και μερικές αγκαλιές για να ετοιμάσουν το παιδί σας για ύπνο, σε καθημερινή βάση, είναι πολύ καλή ιδέα για να συνδέσει τον ύπνο με όμορφα, χαλαρωτικά πράγματα. Η ρουτίνα κάνει το παιδί να αισθάνεται ασφαλές.

Μην κάνετε τον κυνηγό φαντασμάτων

Είναι πολύ εύκολη λύση να πείτε στο παιδί σας ότι έχετε ένα μαγικό σπαθί που κατατροπώνει όλα τα τέρατα, αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Όπως και με το να αφήνετε το παιδί να κοιμάται στο κρεβάτι σας, του επιβεβαιώνετε ότι όντως υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβάται. Αντιθέτως…

Πείτε στο παιδί σας ότι είναι δυνατό

Μπορεί να κάτσει στο κρεβάτι του, επειδή είναι πιο δυνατό απ’ ό,τι πιστεύει. Και μην ξεχνάτε να του λέτε ότι νιώθετε περήφανοι που καταφέρνει να μένει στο κρεβάτι και να αντιμετωπίζει τους φόβους του.

Χρησιμοποιήστε φωτάκι νύχτας

Μπορεί να βοηθήσει αρκετά. Πρέπει, όμως, να πειραματιστείτε λίγο με την τοποθέτησή του, καθώς υπάρχει η πιθανότητα το μικρό φως να δημιουργεί μεγάλες και τρομακτικές σκιές.

Παίξτε παιχνίδια στο σκοτάδι

Ρίξτε ένα σεντόνι πάνω από το κεφάλι σας, καθίστε μέσα με το παιδί και ανάψτε έναν φακό. Εναλλακτικά, αγοράστε glowsticks, και παίξτε διασκεδαστικά παιχνίδια στο σαλόνι, ώστε το παιδί σας να συνδέσει το σκοτάδι με κάτι λιγότερο ανατριχιαστικό.

Δώστε στο παιδί σας κάτι να ασχοληθεί

Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε έναν παράλογο φόβο είναι να… σκεφτούμε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, αν έχετε σχεδιάσει στο κοντινό μέλλον ένα μικρό οικογενειακό ταξίδι, πείτε στο παιδί σας να σκεφτεί τι θέλει να φέρει μαζί του. Ή, ρωτήστε το να σας πει ποιους φίλους του θέλει να καλέσει στο σπίτι για να παίξουν.

Πείτε του ότι είστε εκεί

Πείτε στο παιδί σας ότι θα επιστρέψετε σύντομα, για να δείτε αν είναι όλα εντάξει. Μπορείτε στην αρχή να το κάνετε κάθε πέντε λεπτά, και σταδιακά να αφήνετε να περνάει περισσότερος χρόνος, όσο το παιδί σας ξεπερνά τον φόβο του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας