Όταν κάποιος που γνωρίζετε και αγαπάτε έχει κατάθλιψη, είναι πιθανόν να θελήσετε να τον βοηθήσετε. Θα πρέπει να θυμάστε όμως ότι έχει μια ιατρική πάθηση, επομένως το να του δώσετε στήριξη μπορεί να σημαίνει περισσότερα από έναν ώμο να κλάψει.

Η κατάθλιψη είναι σοβαρή αλλά αντιμετωπίσιμη διαταραχή, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Επηρεάζει την καθημερινότητα, φέρνοντας πόνο όχι μόνο τους πάσχοντες αλλά και στον περίγυρό τους. Δεν θα πρέπει να την υποεκτιμάτε. Απορροφά την ενέργεια, την αισιοδοξία και τα κίνητρα κάποιου που την εμφανίζει.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον φίλο ή τον συγγενή σας που έχει κατάθλιψη είναι να του δώσετε αγάπη και στήριξη κατά τη διάρκεια της αγωγής. Να έχετε συγκατάβαση και υπομονή, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολα όταν αντιμετωπίζετε αρνητικότητα, εχθρικότητα και πεσμένη διάθεση.

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αισθανθεί  ο άνθρωπός σας καλύτερα, αλλά η ιατρική φροντίδα πιθανόν είναι αυτό που πράγματι χρειάζεται για να ανακάμψει.

Δείτε βοηθητικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για κάποιον που έχει κατάθλιψη.

Κλειδί είναι η αγωγή

Η κατάθλιψη είναι ιατρική πάθηση που χρειάζεται περίθαλψη. Αν ένας φίλος ή συγγενής σας έχει κατάθλιψη μπορείτε να τον ακούσετε και να τον στηρίξετε, αλλά ενδεχομένως αυτό να μην είναι αρκετό.

Αν το θυμάστε, μπορεί να σας εμποδίσει από το να χάσετε την υπομονή σας ή να συγχιστείτε επειδή οι καλές σας προσπάθειες δεν γιατρεύουν την κατάθλιψή του.

Άνθρωποι με κατάθλιψη δεν μπορούν να την αποφύγουν. Μπορεί να δίνετε φροντίδα και στήριξη, αλλά έτσι πιθανόν δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Ενεργοποιηθείτε στην περίθαλψη

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για κάποιον με κατάθλιψη είναι να στηρίξετε την αγωγή. Πείτε στον φίλο ή τον αγαπημένο σας ότι η κατάθλιψη είναι πάθηση και το να την αγνοεί δεν θα την κάνει να εξαφανιστεί.

Αν κάποιος έχει κατάθλιψη χρειάζεται ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική  στήριξη.

Μιλήστε για το θέμα

Ενθαρρύνετε τον άνθρωπό σας να μιλά για τα συναισθήματά του και να τον ακούτε χωρίς να κρίνετε.

Δείξτε του ότι νοιάζεστε και είστε διαθέσιμοι για στήριξη. Προσφερθείτε να τον οδηγήσετε στη θεραπεία ή αν θέλει να σας μιλήσει για το πώς αισθάνεται, να ξέρετε τι θα ακούσετε.

Να ακούτε προσεκτικά, ώστε να διακρίνετε σημάδια πεσιμισμού και απελπισίας και να μη φοβηθείτε να καλέσετε ειδικό για βοήθεια, αν τίθεται εν αμφιβόλω η ασφάλειά του.

Να βρίσκεστε σε επαφή

Να τηλεφωνείτε ή να επισκέπτεστε τον άνθρωπο με κατάθλιψη ή να τον προσκαλείτε να συμμετέχει στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να απομονωθούν επειδή δεν θέλουν να ‘’ενοχλούν’’ άλλους.

Μπορεί να χρειαστεί να καταβάλετε επιπλέον προσπάθεια για τη στήριξη κάποιου με κατάθλιψη.

Δραστηριότητες που προάγουν την αίσθηση επιτεύγματος, ανταμοιβής ή χαράς είναι βοηθητικές, βελτιώνοντας την κατάθλιψη. Επιλέξτε κάτι που βρίσκει ο άνθρωπός σας ενδιαφέρον. Να θυμάστε ότι μπορεί να μην ενδιαφερθεί αμέσως.

Βοηθητικές είναι ασχολίες που προάγουν την άσκηση, τη διατροφή και η υγιής ποσότητα ύπνου.

Γίνετε παράδειγμα

Ενθαρρύνετε τον φίλο σας να ακολουθεί πιο υγιεινό τρόπο ζωής και πιο φιλικό όσον αφορά τη βελτίωση της διάθεσης, δίνοντας το παράδειγμα. Να είστε θετικοί, να τρώτε καλύτερα, να αποφεύγετε το αλκοόλ, να ασκείστε και να στηρίζεστε σε άλλους για βοήθεια.

Εστιάστε σε μικρούς στόχους

Ένας άνθρωπος με κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να ρωτήσει. ‘’Γιατί να σηκωθώ από το κρεβάτι σήμερα;’’ Μπορείτε να τον βοηθήσετε να απαντήσει και να προσφέρετε θετική ενίσχυση.

Η αποφυγή και η παθητικότητα μπορούν να μειωθούν μέσω ενεργοποίησης και επίτευξης μικρών στόχων.

Καταγράψτε και επιβραβεύστε μικρά, καθημερινά επιτεύγματα, ακόμα και κάτι όπως το να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Διαβάστε

Βιβλία για την κατάθλιψη μπορούν να είναι βοηθητικά, ιδιαίτερα όταν είναι αξιόπιστες πηγές συμβουλών ή καθοδήγησης που είναι γνωστό πως βοηθούν ανθρώπους με κατάθλιψη.

Τα βιβλία συχνά ρίχνουν φως στα είδη των διαθέσιμων θεραπειών.

Ορισμένοι άνθρωποι με κατάθλιψη ενδεχομένως δεν ξέρουν ότι πάσχουν από αυτήν. Εξηγήστε τους ότι η πάθηση επιδεινώνεται σταδιακά ,ενώ μπορεί ακόμα να γίνει και χρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Επομένως, αξίζει να ψάξετε για ειδικούς.

Ενθαρρύνετε την επίσκεψη σε γιατρό

Ενθαρρύνετε να επισκεφτεί γιατρό ή ψυχολόγο, να λαμβάνει τα φάρμακά του όπως έχουν συνταγογραφηθεί και να συμμετέχει σε ψυχοθεραπεία.

Προσέξτε

Αν κάποιος που αγαπάτε έχει και στο παρελθόν εμφανίσει κατάθλιψη, δώστε προσοχή αν περνά από ορισμένες επικίνδυνες φάσεις, όπως την εφηβεία, ή αν γέννησε πρόσφατα.

Επίσης, αν είναι δύσκολη η καθημερινότητα λόγω χωρισμού, διαζυγίου, απώλειας εργασίας, θανάτου στην οικογένεια ή άλλου σοβαρού στρεσογόνου γεγονότος, να είστε έτοιμοι να βοηθήσετε.

Στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, υπάρχει ακόμα ένα ''όπλο''. Μια νέα μορφή ενός φαρμακευτικού προϊόντος για την καταπολέμηση της κατάθλιψης το οποίο προσφάτως κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά. Το σκεύασμα, της Angelini Pharma Hellas, μέλος του Ιταλικού πολυεθνικού Ομίλου εταιρειών Angelini, με δραστική ουσία την Υδροχλωρική Τραζοδόνη, κυκλοφορεί ήδη σε μορφή δισκίων παρατεταμένης αποδέσμευσης.

Απευθύνεται σε ενήλικες που εμφανίζουν καταθλιπτικές διαταραχές, με ή χωρίς άγχος. Το ανταγωνιστικό θεραπευτικό πλεονέκτημα της Υδροχλωρικής Τραζοδόνης έναντι εναλλακτικών σεροτονινεργικών θεραπειών είναι το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανοχής, καθώς η ουσία δεν παρουσιάζει τις τυπικές ανεπιθύμητες ενέργειες των σεροτονινεργικών θεραπειών, όπως αύξηση βάρους, σεξουαλική δυσλειτουργία και ενοχλήσεις από το γαστρεντερικό σύστημα.

Η Τραζοδόνη ανακαλύφθηκε από τα επιστημονικά εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης της Angelini και κυκλοφορεί σε 14 χώρες της Ευρώπης (από την Angelini)  και σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως (μέσω εμπορικών συμφωνιών).

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα