Σύμφωνα με τα αγαπημένα μας κινηματογραφικά έργα και βιβλία, την περίοδο των εορτών θα πρέπει να είμαστε γαλήνιοι και ευτυχισμένοι. Αυτό σπάνια συμβαίνει για όσους θρηνούν για την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου. Οι γιορτές είναι σκληρές όταν νιώθετε θλίψη, άσχετα από το πόσο καιρό πριν συνέβη η απώλεια.

Όλοι νιώθουμε θλίψη με διαφορετικό τρόπο και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος. Το ίδιο ισχύει και με την αντιμετώπιση της απώλειας. Το πώς την περνά κάποιος μπορεί να διαφέρει από τον τρόπο που την περνά ο άλλος.

Κλειδί στη θλίψη είναι η υπομονή και η συμπόνοια. Η θλίψη μπορεί συχνά να μας κάνει να αισθανόμαστε  χαμένοι και μπερδεμένοι.

Ακολουθούν συμβουλές για να ελέγξετε τη θλίψη σας ώστε να αποδεχτείτε αυτό που αισθάνεστε αλλά και να εξασφαλίσετε ότι θα χαρείτε τις γιορτές.

Βάλτε όρια στον εαυτό σας

Η θλίψη χρειάζεται ενέργεια, επομένως επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας και αρπάξτε την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να ανακάμψετε- λίγο πιο συχνά από ό,τι συνήθως. Μη φοβάστε να πείτε ‘’όχι’’ και να βάλετε προτεραιότητα την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία όσο είναι δυνατόν. Κάντε μόνο αυτά που είναι πιο σημαντικά για εσάς και κρατήστε την ενέργειά σας.

Σχεδιάστε το πρόγραμμά σας έγκαιρα

Όσον αφορά το πλάνο για τις γιορτές, θα πρέπει να έχετε φτιάξει ένα. Για τα δώρα, για τα events, την προετοιμασία των γευμάτων, τις ευθύνες της δουλειάς και τη φροντίδα του εαυτού σας- θα σας δώσει καλύτερη αίσθηση ελέγχου. Όταν έχετε έντονα συναισθήματα θα μπορείτε να βασιστείτε στο πρόγραμμα για να έχετε υπό έλεγχο την κατάσταση χωρίς να αισθανθείτε ότι πνίγεστε.

 
Τιμήστε τους αγαπημένους σας

Όταν χάνετε κάποιον δεν πρέπει να τον ξεχνάτε-όπως και τα πράγματα που μοιραζόσασταν. Αν είχατε παραδόσεις ή αναμνήσεις από τις γιορτές που θέλετε να κρατάτε μετά την αναχώρησή τους δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Θα μπορείτε να δείξετε τον σεβασμό και την αγάπη σας τιμώντας αυτόν και τη μνήμη του συνεχίζοντας τις παραδόσεις.

Δημιουργήστε νέες παραδόσεις

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αρχίσετε νέο κεφάλαιο στη ζωή σας- ιδιαίτερα την περίοδο γύρω από τις διακοπές. Οι νέες παραδόσεις σας είναι υγιής και θετικός τρόπος να ελέγξετε και να καταλάβετε τη θλίψη σας με εφικτό τρόπο. Οι νέοι τρόποι να γιορτάσετε την περίοδο αυτή θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στη στιγμή και να νιώσετε αυτή τη στιγμή του έτους με ανανεωμένη αίσθηση χαράς και σκοπού.

Επιτρέψτε και δεχτείτε τα συναισθήματά σας

Όταν αντιμετωπίζετε κάτι τόσο μεγάλο όσο η θλίψη δεν μπορείτε να την έχετε κατεσταλμένη στις γιορτές. Είναι εύκολο να επιθυμείτε να το κάνετε και μπορεί να αισθανθείτε ότι θα πρέπει πάντα να έχετε κέφι αλλά να θυμάστε ότι οι διακοπές αφορούν τα συναισθήματα. Μοιραστείτε τη θλίψη σας με σωστό τρόπο- είναι μέρος της σύνδεσης με τους αγαπημένους σας. Θα εκτιμήσουν την ειλικρίνειά σας και δεν θα είστε μόνοι με τα αισθήματά σας.

Αποδεχτείτε τη θλίψη και δώστε σημασία στο παρόν

Όταν υπάρχει η θέληση να δεχτούμε τις μάχες μας, αυτές μπορούν να χάσουν τη δύναμή τους.
Τελικό στάδιο της θλίψης είναι η αποδοχή. Αυτή θα σας επιτρέψει να δείτε τη νέα σας πραγματικότητα και πώς επηρεάζει τη ζωή και τις σχέσεις σας. Η αποδοχή κατανοεί ότι η ζωή συνεχίζεται και δεν είναι ποτέ η ίδια. Εμπλουτίζεται από την παρουσία των αγαπημένων σας και ενθαρρύνει την ελπίδα.

Οι εορτές μπορούν να είναι μια συναισθηματική εποχή του έτους, αλλά δεν χρειάζεται να τις περάσετε μόνοι. Μοιραστείτε αυτά που αισθάνεστε με όσους είναι γύρω σας και κάντε την εποχή των εορτών ευτυχή στιγμή, έχοντας ένα πλάνο και βρίσκοντας το χρόνο που χρειάζεστε για ανακούφιση και φροντίδα του εαυτού σας. Μη φοβάστε να παραμείνετε σε παλιές παραδόσεις και να δημιουργήσετε νέες.

Να είστε παρόντες και να θέλετε να νιώσετε την ελπίδα και τη χαρά που φέρνουν οι γιορτές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''