Υπάρχουν λιγότερο εμφανή σημάδια ότι κάποιος είναι υπερευαίσθητος  άνθρωπος. Ακόμα και όταν κάποιος παίρνει τις καταστάσεις προσωπικά περισσότερο από τους άλλους, υπάρχουν οφέλη στο να είναι άνθρωπος με περισσότερη επίγνωση του περιβάλλοντός του.

Αν και το να κλαίει κάποιος πολύ εύκολα είναι δείκτης υψηλής ευαισθησίας, οι ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν ενσυναίσθηση και αν αυτή συνδυάζεται με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (αυτοεπίγνωση, αυτορρύθμιση, αυτοπαρακίνηση και κοινωνικές ικανότητες) και καλή αυτοφροντίδα, η ευαισθησία μπορεί να αποτελεί κεφάλαιο.

Σε συνδυασμό με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, η ευαισθησία μπορεί να προκαλέσει άγχος, δυσφορία, κοινωνική απομόνωση, αποτυχία προόδου και φτωχές επαγγελματικές και προσωπικές εμπειρίες.

Δείτε 11 σημάδια που δείχνουν ότι θα μπορούσατε να είστε ο τύπος ανθρώπου που βλέπει τα πράγματα με γυαλιά υψηλής ευαισθησίας.

Τα συναισθήματά σας είναι πιο ακραία

Το να είναι κάποιος ευαίσθητος δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι άνθρωπος που κλαίει συνέχεια αλλά ότι τα συναισθήματά του είναι λίγο πιο οξυμένα σε σχέση με των άλλων. Γενικά, τα επίπεδα συναισθήματος είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του μέσου ανθρώπου που βιώνει την ίδια πρόκληση στο περιβάλλον του.

Έχει ακραίες εμπειρίες, όπως το να γελά πολύ πιο δυνατά και περισσότερη ώρα από τους άλλους σε μια κωμωδία ή να κλαίει πιο έντονα από τους φίλους του που βλέπουν την ίδια δραματική ταινία.

Έχετε περισσότερη αυτεπίγνωση

Οι υπερευαίσθητοι είναι πιο εναρμονισμένοι με τα συναισθήματά τους και μπορούν να καταλάβουν γιατί αισθάνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Οι θετικά ευαίσθητοι είναι γνωστό ότι έχουν υψηλά επίπεδα αυτεπίγνωσης και αυτοελέγχου. Η ευαισθησία τους επιτρέπει να είναι επιτυχημένοι, εστιασμένοι, ισορροπημένοι και κοινωνικά προικισμένοι. Προσοχή, ωστόσο.

Αν κάποιος έχει χαμηλό αυτοέλεγχο, αυτό θα μπορούσε να τον κάνει συναισθηματικά ασταθή. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι με χαμηλή αυτεπίγνωση και όσοι έχουν υψηλή αυτεπίγνωση και χαμηλό αυτοέλεγχο μπορεί να φτάσουν να είναι μη ισορροπημένοι, με φτωχούς κοινωνικούς δεσμούς, φτωχές εργασιακές σχέσεις και πολύ υψηλά ή χαμηλά επίπεδα συναισθηματικής έκφρασης.

Αγαπάτε τη λεπτομέρεια

Ενώ μπορεί να εναρμονίζεστε σε μεγάλο βαθμό με τα συναισθήματά σας, έχετε επίγνωση και των λεπτομερειών του περιβάλλοντός σας.

Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν πολλές πληροφορίες προς επεξεργασία σε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου έναντι των μη ευαίσθητων. Αυτές οι πληροφορίες στον εγκέφαλο ενός ευαίσθητου μπορεί να είναι ωφέλιμες στο σωστό περιβάλλον, καθώς αυτοί έχουν αυξημένη προσοχή σε λεπτομέρειες που συχνά παραλείπονται από άλλους.

Συνεχώς δουλεύετε πέρα από τις δυνάμεις σας

Στον εργασιακό χώρο έχετε την τάση να αναλαμβάνετε περισσότερα από όσα μπορείτε να αντέξετε χωρίς να το συνειδητοποιείτε και λόγω αυτού εξαντλείστε γρηγορότερα από τους περισσότερους. Αυτή η ευαισθησία και εν συναίσθηση μπορεί να οδηγήσει τον ευαίσθητο να αναλάβει πολλές ευθύνες για να αναπληρώσει την έλλειψη προσοχής/ πρωτοβουλίας των ανθρώπων με χαμηλή ευαισθησία.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου ένας πολύ ευαίσθητος δεν μπορεί να αυτορρυθμιστεί λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας και ανικανότητας να βάλει προτεραιότητα την αυτοφροντίδα του έναντι των επαγγελματικών του.

Εύκολα ΄΄πνίγεστε΄΄

Λόγω του γεγονότος ότι οι ευαίσθητοι άνθρωποι τείνουν να αναλαμβάνουν περισσότερα, συναισθηματικά και σωματικά, ορισμένες φορές είναι εύκολο να αισθανθούν ‘’πνιγμένοι’’. Κάτω από τέτοιες περιστάσεις είναι πιθανόν να ‘’πνιγούν’’ πιο εύκολα μειώνοντας την παραγωγικότητά τους προκαλώντας πικρία και πιθανή εξουθένωση. Αυτό δημιουργεί ή αυξάνει τις αρνητικές πλευρές της ευαισθησίας προκαλώντας υπερδιέγερση από πληροφορίες και αλλαγές, ευερεθιστότητα, εκρηκτικά συναισθήματα,  αποδιοργάνωση, φτωχή κοινωνική λειτουργικότητα και αν δεν προσεχτεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απόσυρση, άγχος και /ή κατάθλιψη.

Αντιδράτε πιο γρήγορα σε ορισμένες καταστάσεις

Αν και οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι τείνουν να έχουν αυξημένα συναισθήματα μπορεί να είναι πιο δύσκολο για αυτούς να μην φτάνουν γρήγορα σε συμπεράσματα.

Ορισμένα από τα σημάδια είναι υπερβολική αντίδραση σε αθώους θορύβους, έντονο συναίσθημα, υπερδραστηριότητα που δεν δικαιολογείται από τις περιστάσεις. Φτωχός ύπνος, προβλήματα στο πεπτικό και έλλειψη εμπιστοσύνης, δηλαδή εξουθενωτική κατάσταση.

Η υπερευαισθησία είναι ενσωματωμένη στην περιφρούρηση του περιβάλλοντος στην προστασία των ανθρώπων και στο να μένουν ζωντανοί. Σε άλλες περιστάσεις όταν η απειλή  παρερμηνεύεται με το να ερμηνεύει κάτι κάποιος ως απειλή όταν δεν είναι, μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά, συναισθηματικά και σωματικά, προκαλώντας άχρηστο άγχος, δυσφορία και τελικά ακραία συναισθηματική απορρύθμιση και εξάντληση-αν συνεχιστεί αυτό για μεγάλο διάστημα.

Επικοινωνείτε καλά με άλλους

Το καλό σχετικά με το να είναι κάποιος περισσότερο εναρμονισμένος με τα συναισθήματά του είναι ότι συνήθως συνδέεται εύκολα με τους άλλους.

Οι λειτουργικά ευαίσθητοι άνθρωποι είναι γνωστό πως είναι οργανωτικοί, σκέφτονται τους άλλους, δεν είναι παρορμητικοί, με καλά προσωπικά όρια και ικανότητες.

Είναι οργανωτικοί, σκέφτονται τους άλλους, έχουν ενσυναίσθηση και κίνητρο να πετύχουν ποιότητες που συνήθως συμβάλλουν στην σωστή επίδοση σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα.

Έχετε την τάση να επιτίθεστε στον άλλο παρά να διορθώνετε το θέμα

Το κακό σχετικά με το να είναι κάποιος πολύ ευαίσθητος είναι ότι τείνει να επιτίθεται σε ανθρώπους όταν έχει σύγχυση αντί να δουλεύει με τον άλλο πάνω στο πρόβλημα. Όταν θυμώνει επιτίθεται στον άνθρωπο και όχι στο θέμα. Λέει πράγματα που δεν τα εννοεί, καθώς επιθυμεί να αισθάνεται ο άλλος το ίδιο άσχημα με αυτόν.

Εκλαμβάνει πράγματα που οι άλλοι λένε ως πληροφορίες με το χειρότερο δυνατό τρόπο μην επιτρέποντας το ότι προέρχεται από καλή πλευρά και μέρος ανάπτυξης.

Ορισμένες φορές υπεραναλύετε καταστάσεις

Ενώ άλλοι μπορεί να αφήνουν πίσω τους μια κατάσταση μετά από λίγα  λεπτά, οι ευαίσθητοι  τείνουν να ξαναζουν το σενάριο στο κεφάλι τους πολλές φορές.

Παίζουν διαμάχες που μένουν να συμβούν και μπορεί να μη συμβούν ποτέ. Ονειροπολούν σχετικά με διαφωνίες. Δεν μπορούν να αποσπάσουν τις σκέψεις τους από κάτι που έγινε. Παρεισφρέουν  και τον κρατούν από το να μπορεί να συγκεντρώνεται σε αυτό που χρειάζεται.

Χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να αποφασίσετε

Επειδή οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι αγαπούν περισσότερο τη λεπτομέρεια λαμβάνουν υπόψη περισσότερους παράγοντες όταν παίρνουν αποφάσεις. Ενώ οι περισσότερες απλές αποφάσεις μπορεί να μη φαίνονται σπουδαίο ζήτημα σε κάποιον άλλον, ένας υπερευαίσθητος θα ζυγίσει κάθε πιθανό αποτέλεσμα πριν αποφασίσει κάτι.

Αγαπάτε να δουλεύετε μόνοι

Παρόλο που η ομαδική δουλειά μπορεί να είναι διασκεδαστική οι ευαίσθητοι άνθρωποι τείνουν να πετυχαίνουν περισσότερα όταν είναι μόνοι. Αυτό εξηγείται από το ότι ελέγχουν το περιβάλλον τους και έχουν επιπλέον ιδιωτικότητα που τους βοηθά να συγκεντρωθούν.

Αν έχετε την τάση να θεωρείτε ότι είστε πολύ ευαίσθητος προσπαθήστε να μην το βλέπετε αρνητικά.

Υπάρχουν πολλά οφέλη όσον αφορά τη μεγάλη εναρμόνιση με τα συναισθήματά σας. Ενώ μπορεί ενδεχομένως να εξαντλείστε πότε πότε αν είστε υπερευαίσθητος,  το να γνωρίζετε τα παραπάνω σημάδια μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και το πώς να επικοινωνείτε με τους άλλους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Check Point Software παρέχει προηγμένη κυβερνοασφάλεια στην Tuttnauer, ενισχύοντας τις ιατρικές συσκευές της
Παραχώρηση 150 στρεμμάτων για ανέγερση νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
"Τεράστια ανησυχία" ΠΟΥ για μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους