Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα παιδί σε μικρή ηλικία σπάνια συζητούνται, αλλά δυστυχώς μπορούν να αφήσουν τα πιο άσχημα σημάδια. Αν κάτι από τα παρακάτω συμβεί στο σπίτι σας, θα ήταν καλό να δράσετε άμεσα για να προστατεύσετε το παιδί σας και να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.

Καυγάδες στην οικογένεια

Αν το παιδί σας έρχεται αντιμέτωπο με καυγάδες μέσα στην οικογένεια, μπορεί να εκρήγνυται λεκτικά και συναισθηματικά, στον εαυτό του ή σε άλλα παιδιά. Μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο σχολείο, ή να μην μπορεί να ηρεμήσει όταν ταράζεται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η πιθανότητα το παιδί σας να γίνει σιωπηλό, φοβισμένο και να παρατηρεί, υιοθετώντας στοιχεία προσωπικότητας ανθρώπων που προσπαθούν να τους ικανοποιήσουν όλους. Δείξτε κατανόηση και μιλήστε ευγενικά στο παιδί σας. Στηρίξτε το και φροντίστε να μην ανεβαίνουν οι τόνοι μπροστά του.

Θάνατος στην οικογένεια

Αν κάποιος από την οικογένεια – και ειδικά μέσα στο σπίτι – πεθάνει, αυτό μπορεί να είναι τραυματικό για το παιδί σας. Μπορεί να εμφανίσει σημάδια απομόνωσης και ανησυχίας. Μπορεί να αλλάξουν οι διατροφικές του συνήθειες και η διάθεσή του μπορεί να παρουσιάζει απότομες αλλαγές. Αν το παιδί σας έχει ερωτήσεις για τον θάνατο, απαντήστε ειλικρινά, αλλά με λόγια που θα καταλάβει. Ρωτήστε το μετά από μερικές μέρες αν έχει περισσότερες ερωτήσεις να σας κάνει. Αν το παιδί σας αισθάνεται ευθύνη για τον θάνατο, όπως συμβαίνει αρκετές φορές, εξηγήστε του ειλικρινά ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Διαζύγιο

Ένα από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα συμπεριφοράς είναι το παιδί να συμπεριφέρεται δραματικά με τον γονιό που έχει την κηδεμονία, και ήρεμα και υπάκουα όταν επισκέπτεται τον άλλο γονιό. Μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός για να αισθανθεί το παιδί ότι τα πράγματα επανέρχονται στο φυσιολογικό. Προσπαθήστε να μην μιλήσετε στο παιδί σας για τις λεπτομέρειες του διαζυγίου, και εξηγήστε του ότι το διαζύγιο δεν επηρεάζει την αγάπη που νιώθετε για εκείνο, ούτε και το γεγονός ότι είστε ακόμα μια οικογένεια.

Ατυχήματα

Τα ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν παράξενες αντιδράσεις από τα παιδιά. Μπορεί να φέρουν απομόνωση, προβλήματα στην όρεξη, ή συνεχείς εφιάλτες. Σε πολύ άσχημες περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να αντιδρά στην θέα ή και στην αναφορά στοιχείων που σχετίζονται με το τραυματικό γεγονός. Μπορείτε να συζητήσετε το συμβάν με το παιδί σας, όταν είναι έτοιμο. Προσπαθήστε να μην έχετε το παιδί στο δωμάτιο αν βλέπετε ειδήσεις, καθώς οι άσχημες ειδήσεις μπορεί να προκαλέσουν έντονη αντίδραση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;