Όλοι γνωρίζουμε την κατάθλιψη, και τα συμπτώματά της. Ένα πράγμα για το οποίο δεν μιλάμε όσο θα έπρεπε, όμως, είναι ότι τα συμπτώματά της, για πολύ κόσμο, γίνονται ακόμα πιο έντονα το βράδυ, και το μυαλό μας βομβαρδίζεται από ένα σωρό κακές, αρνητικές σκέψεις. Το γεγονός ότι το βράδυ υπάρχουν λιγότεροι λόγοι να απασχολούμε το μυαλό μας, άρα είναι και πιο εύκολο να πέσουμε στις σκέψεις μας, δεν βοηθά. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα έντονα φώτα, ειδικά λευκά και μπλε, μπορούν να μας ρίξουν την διάθεση κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η απομόνωση, το συσσωρευμένο στρες της ημέρας, όλα αυτά μπορούν να μας καταστρέψουν αν δεν μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το καταφέρουμε. Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη, μην παραλείπετε να λαμβάνετε τα φάρμακά σας κατά τις οδηγίες του γιατρού σας—ακόμα κι αν νιώθετε καλά. Ένας από τους λόγους που νιώθετε καλά είναι τα φάρμακα, άλλωστε. Οι παρακάτω συμβουλές είναι πιο πρακτικές, και βασίζονται στον να υιοθετήσετε μερικές καλές συνήθειες που θα σας κάνουν καλό.

  • Χαλαρώστε για δύο ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κλείνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές, να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών, και να προσπαθείτε να κάνετε κάτι χαλαρωτικό, όπως ένα ζεστό ντους ή λίγο διάβασμα.
  • Αφήστε την δουλειά στο γραφείο. Και αν δεν γίνεται αυτό, είτε επειδή ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, είτε επειδή δουλεύετε από το σπίτι, φροντίστε η δουλειά σας να μην γίνεται στην κρεβατοκάμαρα. Το κρεβάτι σας πρέπει να είναι για ύπνο.
  • Διαχειριστείτε το στρες με τεχνικές χαλάρωσης όπως η yoga, οι ασκήσεις αναπνοής ή ο διαλογισμός. Δραστηριότητες όπως η ζωγραφική μπορούν επίσης να βοηθήσουν, όπως και το να ακούτε χαλαρωτική μουσική.
  • Αποφύγετε τις οθόνες. Όχι μόνο καταστρέφουν τον ύπνο μας, αλλά μπορεί να εντείνουν και τα αρνητικά μας αισθήματα—επιπλέον, δεν είναι πλέον λίγες οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με τα social media κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να αποβεί καταστροφική.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Και οι δύο αυτές ουσίες μπορούν να εντείνουν τα συμπτώματα και να κάνουν τις σκέψεις σας χειρότερες. Σίγουρα αποφύγετέ τα πριν τον ύπνο, αλλά προσέξτε και τι επίδραση έχει γενικότερα η καφεΐνη πάνω σας. Αν παρατηρήσετε ότι ακόμα και ο πρωινός καφές σας επηρεάζει αμέσως, και αρνητικά, ίσως θα ήταν καλύτερο να ξεκινάτε την ημέρα σας με μια κούπα τσάι, ή με ένα smoothie.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]