Όλοι βιώνουν την κατάθλιψη διαφορετικά. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψής τους τη νύχτα. Μπορεί να εμφανίσουν περισσότερα συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους να είναι πιο έντονα. Η νυκτερινή κατάθλιψη μπορεί επίσης να δημιουργήσει ή να επιδεινώσει την αϋπνία, κρατώντας κάποιον ξύπνιο περισσότερο ή καθιστώντας το πιο δύσκολο να κοιμηθεί.

Τι πρέπει να ξέρετε και μερικές συμβουλές για το πώς να το αντιμετωπίσετε:

Συμπτώματα κατάθλιψης τη νύχτα

Η νυχτερινή κατάθλιψη μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε άνθρωπο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατάθλιψής τους. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται έντονα την απομόνωση, την απελπισία και την κενότητα.

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν σκέψεις και συνειρμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία στον ύπνο.

Τι προκαλεί κατάθλιψη τη νύχτα;

Υπάρχουν ορισμένες αιτίες που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της κατάθλιψης τη νύχτα.

Ένας ευρέως διαδεδομένος λόγος για την αύξηση είναι η έλλειψη δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο εύκολο για μερικούς ανθρώπους - ειδικά για εκείνους με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη - να παραμείνουν απασχολημένοι. Οι εργασίες, το σχολείο ή οι κοινωνικές δραστηριότητες λειτουργούν ως απόσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά τη νύχτα, όταν είναι η ώρα του ύπνου, δεν υπάρχει τίποτα εκτός του άτομο και τις σκέψεις του.

Οι ερευνητές εξέτασαν άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα νυχτερινά μας συμπτώματα κατάθλιψης. Σύμφωνα με έρευνα του 2013 η οποία πραγματοποιήθηκε σε ζώα, τα φώτα (ειδικά μπλε και άσπρα) τη νύχτα, όχι μόνο μας κρατάνε ξύπνιους, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Στη μελέτη, ακόμη και η ύπαρξη τηλεόρασης σε σκοτεινό δωμάτιο, αύξησε τα επίπεδα κορτιζόλης του ζώου και δημιούργησε αλλαγές στον ιππόκαμπο τους. Και οι δύο αυτές αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Θεωρείται επίσης ότι εάν διαταραχθεί ο κιρκαδιανός σας ρυθμός, η κατάθλιψή σας μπορεί να ενεργοποιηθεί, ή τα συμπτώματά της να αυξηθούν σοβαρά. Μια μελέτη του 2009, διαπίστωσε ότι το αυξημένο τεχνητό φως μπορεί να διαταράξει σημαντικά τον κιρκαδιανό ρυθμό μας, προκαλώντας ή αυξάνοντας διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη που εμφανίζεται ή αυξάνεται τη νύχτα. Για συμπτώματα κατάθλιψης, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που εμφανίζονται, θα πρέπει να τηρήσετε το σχέδιο θεραπείας που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη των φαρμάκων σας, ακόμη και όταν αισθάνεστε καλά.

Εάν τα συμπτώματα  κατάθλιψης είναι νέα για εσάς ή αν δεν θεραπεύεστε επί του παρόντος, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό. Μπορούν να διαγνώσουν το πρόβλημά σας και να σας βοηθήσουν να βρείτε τη θεραπεία που ταιριάζει σε εσάς.

Για να διαχειριστείτε τη νυχτερινή σας κατάθλιψη, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη νύχτα:

  • Χαλαρώστε τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι. Αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να αρχίσει να ηρεμεί και να ετοιμάζεται για ύπνο. Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τη γενική υγεία και ευεξία.
  • Περιορίστε την εργασία και οτιδήποτε αγχωτικό έξω από το υπνοδωμάτιο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει με τον ύπνο σας, να γίνει πιο ήρεμος και ποιοτικός. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αφαιρέσετε οποιαδήποτε οθόνη μέσα από το υπνοδωμάτιο.
  • Εξασκείστε δραστηριότητες που μειώνουν το στρες. Οι χαλαρωτικές δραστηριότητες που ανακουφίζουν από το άγχος, όπως η ζωγραφική, μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψή σας τη νύχτα. Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε το άγχος πριν από το κρεβάτι.
  • Αποφύγετε τις φωτεινές οθόνες. Προσπαθήστε να μην κοιτάξετε οποιεσδήποτε φωτεινές οθόνες για τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο και ελαττώστε τα φώτα όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ και καφεΐνης. Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η καφεΐνη αργά την ημέρα μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου