Η φυγή από τη ‘ρουτίνα’ – για όσους χαρακτηρίζουν έτσι την καθημερινότητά τους - μπορεί να συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια, μπορεί να την αποζητά κανείς με ενθουσιασμό και λαχτάρα, από την άλλη μπορεί να αποτελεί μια αγχωτική ή ακόμη – κάποιες φορές για μερικούς ανθρώπους - ‘φοβιστική’ εμπειρία.

Απομακρύνεσαι από ένα οικείο, γνώριμο και ‘ασφαλές’ περιβάλλον και καλείσαι να γνωρίσεις κάτι καινούριο! Να δεις καινούρια μέρη, να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους, να κοιμηθείς σε άλλο δωμάτιο από το δικό σου, να πιεις καφέ από ‘άλλο χέρι’, να δοκιμάσεις νέες γεύσεις, να ζήσεις πλευρές των φίλων σου που δεν τις έζησες ως τώρα και γενικά να βγεις από τον πιο αυτοματοποιημένο και ‘προβλέψιμο’ τρόπο που ίσως να ζεις στην καθημερινότητά σου.

Αλήθεια, ποιος είναι ο τρόπος που θέλεις να περάσεις φέτος τις διακοπές σου; Τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι για να ξεκουραστείς και να ανανεωθείς ουσιαστικά; Τι θα ήθελες να κάνεις με τον ίδιο τρόπο και τι διαφορετικά; Πώς μπορείς αυτό να το επικοινωνήσεις ή και να το μοιραστείς με τους άλλους; Μήπως αξίζει να διαθέσεις κάποιο χρόνο σου για τις πραγματικές σου ανάγκες; Είναι για εσένα οι διακοπές μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις τις σχέσεις σου με τον εαυτό σου και τους άλλους; Πώς είναι να ζήσεις για λίγο χωρίς τους συνηθισμένους σου ρόλους; Τι καινούριο μπορείς να μάθεις από αυτό και για τον εαυτό σου και για τους άλλους;

Παρακάτω προτείνω πέντε τρόπους που μπορούν να σε διευκολύνουν να βιώσεις τις φετινές σου διακοπές πιο ολοκληρωμένα. (Βεβαίως, μπορείς να προσθέσεις τους δικούς σου.)

Αναγνωρίζοντας αυτό που χρειάζεσαι

Το να αναγνωρίσεις τι πραγματικά χρειάζεσαι είναι σημαντικό και μερικές φορές πιο σύνθετο από όσο φαίνεται. Δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι ίδιου είδους διακοπές, ούτε τους αρέσουν τα ίδια πράγματα. Ο ελεύθερος χρόνος και οι διακοπές μπορεί καμιά φορά να γίνουν πηγή άγχους παρά ξεκούρασης και χαλάρωσης – π.χ.

για λόγους οικονομικούς, για λόγους που έχουν να κάνουν με το ότι περνάς περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σου ή/και τους κοντινούς σου ανθρώπους (π.χ. οικογένεια, σύντροφο, φίλους, παιδιά).

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κάποιου είδους αμηχανία για το τι να κάνουν με όλον αυτό τον ελεύθερο χρόνο που έχουν. Μπορεί, έτσι, να καταφεύγουν σε ένα ήδη προδιαγεγραμμένο είδος διακοπών που μπορεί να φαίνεται ευκολότερο αλλά συχνά είναι και γεμάτο πρέπει – π.χ.

‘πρέπει να διασκεδάσω με έναν συγκεκριμένο τρόπο όπως οι άλλοι, γιατί αυτό κάνουν όλοι και γιατί αυτό ονομάζεται διακοπές’. Κάνοντας, όμως, διακοπές με τον τρόπο κυρίως που τις θεωρούν ‘οι άλλοι’, στην προσπάθειά σου να ανταποκριθείς σε αυτές τις προσδοκίες και όχι στις πραγματικές σου ανάγκες, ανοίγεις την πόρτα σε άγχος και πίεση, παρόμοια ίσως με αυτή που βίωνες και στην καθημερινότητά σου.



Τι σου λέει το σώμα σου;

Το σώμα είναι ένας απίθανα εκλεπτυσμένος οργανισμός και όταν το ακούς προσεκτικά έχει να σου δώσει πολλές πληροφορίες για το τι χρειάζεται και τι όχι, ώστε να λειτουργεί καλύτερα για σένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το ακούσεις! Το τρέφεις καλά; Κοιμάσαι όσο χρειάζεσαι; Το ασκείς; Του προσφέρεις τις απολαύσεις και το μέτρο που χρειάζεται; Για παράδειγμα, μπορεί η συχνή κατάχρηση, καφεΐνης, νικοτίνης ή αλκοόλ να εμποδίζουν την καλή λειτουργία του σώματός σου και την επαφή σου μαζί του.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σου ίσως μπορείς να βρεις το χρόνο να έλθεις σε καλύτερη επαφή με το σώμα σου και τις ανάγκες του με τρόπους που μπορεί να μην έχεις εύκολα την ευκαιρία να το κάνεις π.χ. στην πόλη.

Τροφή για το νου και το πνεύμα

Οι διακοπές μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουράσεις και να ανανεώσεις το νου και το πνεύμα σου. Για παράδειγμα, η επαφή με νέους τόπους και κουλτούρες, η γνωριμία με καινούριους ανθρώπους με διαφορετικές ίσως αντιλήψεις και τρόπους ζωής από τους δικούς σου, η επαφή με τη φύση, ή το να αφιερώσεις κάποιο χρόνο με ησυχία για σένα μπορούν να αποτελέσουν νέα ερεθίσματα για να εμπλουτίσεις και να θρέψεις την ψυχή και το πνεύμα σου μέσα από τα βιώματά σου.

Ευκαιρία να ξανα-γνωρίσεις τον Εαυτό σου (και τους Άλλους)

Οι διακοπές, για όσο κι αν αυτές διαρκούν για τον καθένα, είτε πας μόνος/η σου, είτε με παρέα είτε με μεγάλη παρέα, είναι μια καλή ευκαιρία να απο-αυτοματοποιήσεις τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές σου όσον αφορά τον εαυτό σου και τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Όσο πιο συνηθισμένος είσαι σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα (π.χ. δουλειά, σπίτι, φαγητό, τηλεόραση) τόσο μεγαλύτερη ίσως να είναι η ανάγκη σου να βγεις από αυτήν και να δεις τα πράγματα και από μια άλλη, καινούρια θέα.

Ένας νέος κύκλος ανοίγει

Πολλοί άνθρωποι μαρτυρούν ότι επιστρέφοντας από τις διακοπές τους έχουν αποφασίσει να κάνουν τουλάχιστον μια αλλαγή π.χ. σε σχέση με τον εαυτό τους, με στους στόχους τους και γενικά με τον τρόπο που σκέφτονται και ζουν. Το πόσο ‘μικρή’ ή πόσο ‘μεγάλη’ μπορεί να είναι αυτή η αλλαγή δεν έχει και τόση σημασία, αρκεί, εφόσον το θέλεις, να δοκιμάσεις να εφαρμόσεις συστηματικά στην πράξη, όσο μπορείς, αυτά που έχεις αποφασίσει και να δεις τι μπορεί να προκύψει από αυτό.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι γίνονται αποκλειστικά στη διάρκεια διακοπών. Μπορείς, εφόσον το επιλέξεις, πολλά από αυτά να τα κάνεις μέσα στη μέρα σου δημιουργώντας μια νέα καθημερινότητα στη ζωή σου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη