Μετά τη γέννηση ενός παιδιού, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη. Ωστόσο, φαίνεται πως και άντρες μπορούν να εμφανίσουν ένα είδος επιλόχειας κατάθλιψης. Αυτό εκπλήσσει τους άντρες που περιμένουν την υπέροχη στιγμή της ευτυχίας και του δεσίματος με το μωρό, δηλώνει ο ψυχοθεραπευτής Will Courtenay, από το Σαν Φρανσίσκο, ειδικός στην επιλόχειο κατάθλιψη των πατέρων.

Στις ΗΠΑ, κάθε μέρα 1.000 νέοι πατέρες εμφανίζουν κατάθλιψη, και σύμφωνα με ορισμένες έρευνες ο αριθμός αυτός φτάνει στις 3.000, ισοδυναμώντας με έναν στους τέσσερις νέους μπαμπάδες.

Ορισμένοι πατέρες δηλώνουν ότι δεν αντέχουν να βρίσκονται δίπλα στο παιδί, δεν αντέχουν τη μυρωδιά ή το κλάμα του.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να προκαλέσει τα αισθήματα κατάθλιψης. Πιθανόν, σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη ύπνου. Οι ορμόνες, επίσης μπορεί να παίζουν ρόλο. Σύμφωνα με τον Courtenay, υπάρχει διπλή επιβάρυνση.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται, ενώ τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται, προκαλώντας ‘χάος’. Αν και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι, υποθέτουν ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών είναι ενδεχομένως παρόμοιες με τον ‘πόνο συμπάθειας’ που νιώθει κάποιος όταν κάποιος κοντινός του πονάει.

Η επιλόχειος κατάθλιψη που εμφανίζεται στον άντρα είναι διαφορετική από την ‘πεσμένη διάθεση’ του πατέρα, σύμφωνα με τον Courtenay. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης αυτής είναι συνήθως πιο σοβαρά και διαρκούν περισσότερο.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι ίδια με της γενικής κατάθλιψης, όπως λύπη, αίσθηση κενού και έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ ή άλλες δραστηριότητες. Στην κατάσταση μπορούν να συμβάλουν παράγοντες όπως η εύθραυστη σχέση με τη σύζυγο, αρρώστιες ή κολικοί του μωρού, άγχος σχετικά με το ρόλο του πατέρα και προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης.

Οικονομικά προβλήματα ή ανησυχίες μπορεί επίσης να πιέσουν τους νέους μπαμπάδες. Ο ψυχολόγος συμβουλεύει τα ζευγάρια να αξιολογούν την οικονομική τους κατάσταση πριν γίνουν γονείς.

Ο Courtenay σημειώνει πως ένας από τους καλύτερους προγνωστικούς παράγοντες για το αν θα εμφανίσει ένας άντρας κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού του είναι αν η σύζυγός του έχει κατάθλιψη. Οι μισοί άντρες των οποίων η σύζυγος έχει εμφανίσει κατάθλιψη εμφανίζουν και οι ίδιοι.

Οι άντρες, επίσης, είναι πιθανότερο να κρύβουν τα αισθήματά τους από τους αγαπημένους τους.

Αν παραμείνουν χωρίς αντιμετώπιση, οι διαταραχές του συναισθήματος συχνά χειροτερεύουν, σύμφωνα με τον Courtenay. Αν ένας άντρας δεν λάβει την κατάλληλη αγωγή για την κατάθλιψη που έχει εμφανίσει, ενδεχομένως η κατάστασή του θα έχει βλαβερές και μακροχρόνιες συνέπειες στον εαυτό του, το γάμο του, την καριέρα και το παιδί του.

Θεωρεί πως υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τους νέους πατέρες να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την επιλόχειο κατάθλιψη. Συνιστά, οι άντρες με ιστορικό κατάθλιψης να δουν επαγγελματία ψυχικής υγείας πριν τη γέννηση του παιδιού, για να επεξεργαστούν οποιοδήποτε θέμα προκαλεί στρες και άγχος.

Παρομοίως, συνιστά στα ζευγάρια να αναζητήσουν βοήθεια από σύμβουλο γάμου εγκαίρως, αν έχουν πρόβλημα επικοινωνίας.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους