Θέλετε να περάσετε αξέχαστες διακοπές; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να σας αυξήσουν το στρες στις διακοπές, από την κίνηση στους δρόμους ως τις δυσκολίες στον ύπνο. Ακολουθούν συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη μείωση του στρες και σε καλύτερη απόλαυση στις διακοπές.

Προετοιμαστείτε πριν από το ταξίδι με αυτοκίνητο

  • Προετοιμαστείτε από πριν για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Προετοιμάστε το πώς θα πάτε, βρείτε χάρτες και οδηγίες ή εναλλακτικές διαδρομές, για την περίπτωση που συναντήσετε κίνηση.
  • Να ξέρετε τι σας περιμένει. Να ελέγξετε τις καιρικές συνθήκες ή τυχόν κατασκευαστικά έργα που θα γίνονται στη διαδρομή.
  • Να αποφασίσετε πότε θα οδηγήσετε. Να έχετε επίγνωση των ωρών αιχμής, ιδιαίτερα όσον αφορά τα τριήμερα. Για να αποφύγετε τη μεγάλη κίνηση, σκεφτείτε μήπως πρέπει να οδηγήσετε σε δικές σας ‘προσωπικές’ μέρες. Αν και αυτό δεν είναι εύκολα εφικτό, θα αποφύγετε τα ατυχήματα. Αν οδηγείτε πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ υπάρχει η πιθανότητα να νιώσετε νύστα. Όσοι οδηγούν τις ώρες που συνήθως κοιμούνται είναι πιθανόν να έχουν την τάση να αποκοιμηθούν στο τιμόνι γιαλίγα δευτερόλεπτα.

Αεροπορικά ταξίδια

Για να είναι όλα ομαλά στο αεροδρόμιο, αφήστε τους αναπτήρες στο σπίτι, καθώς και τα αιχμηρά αντικείμενα, όπως και τα εύφλεκτα. Ντυθείτε βολικά και, για τον έλεγχο στο αεροδρόμιο, αποφύγετε τα μεταλλικά αντικείμενα και τα κοσμήματα.

Φορέστε παπούτσια που μπορεί εύκολα να βγάλει και να βάλει κάποιος. Να ξέρετε από πριν το είδος του ελέγχου για κάθε αντικείμενο ή παλτό που κουβαλάτε μαζί σας.

Ταξίδι με παιδιά

Οι οικογενειακές διακοπές, με παιδιά, μπορεί να είναι θαυμάσια εμπειρία και να δημιουργήσει αναμνήσεις που θα κρατήσουν μια ζωή. Ωστόσο, ηεπιπλέον προσπάθεια που απαιτείται-καθώς θα πρέπει να σχεδιάσετε δραστηριότητες για να τα απασχολήσετε, να ετοιμάσετε τις βαλίτσες τους και να ασχοληθείτε με το ντύσιμο, το φαγητό και την έξοδο-μπορεί να σας κουράσει.

Για τον περιορισμό του στρες, ειδικοί συνιστούν:

  • 'Ανακατέψτε’ όλη την οικογένεια στο σχεδιασμό των διακοπών σας. Αν η συζήτηση γίνεται με προσανατολισμό την κάλυψη των αναγκών των μελών όλης της οικογένειας, ο καθένας μπορεί να μάθει να επικοινωνεί σωστά και να φτάσετε έτσι στην καλύτερη για όλους δυνατή λύση.
  • Προσπαθήστε να συνδυάσετε ορισμένες μέρες που θα συμμετέχουν όλα τα μέλη, με μέρες που θα υπάρχει χρόνος για το ατομικό πρόγραμμα του καθενός. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι γονείς θα βγουν μόνοι τους κάποιο βράδυ, ενώ τα παιδιά θα μείνουν με τον άνθρωπο που τα προσέχει. 'Η τα παιδιά θα μείνουν μια μέρα στο ξενοδοχείο, τρώγοντας αυτό που τους αρέσει και βλέποντας τηλεόραση. Ο καθένας θα νιώσει καλύτερα αν ικανοποιήσει τις ανάγκες του, δηλώνει ο Καθηγητής παιδιατρικής William Coleman.

Να είστε ευέλικτοι

Ακόμα και τα καλύτερα προγράμματα πέφτουν έξω μερικές φορές, καθώς υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι υπέροχη εμπειρία μάθησης το να βλέπουν τα παιδιά πώς καταφέρνουν να ανταποκριθούν οι γονείς στον απρόσμενο παράγοντα που ‘ρίχνει εξω’ το σχεδιασμό τους.

Υπερωρίες

  • Πολλές φορές συνεχίζουμε τη δουλειά και στις διακοπές, είτε με το laptop είτε με το κινητό τηλέφωνο. Σε αμερικανική έρευνα φάνηκε ότι ποσοστό 16% των εργαζομένων νιώθει ενοχές που χάνει μέρος της δουλειάς όταν βρίσκεται σε διακοπές και ποσοστό 7% φοβάται ότι οι μέρες που λείπει θα το οδηγήσει στην ανεργία. Η συνεχής αίσθηση ότι πρέπει να δουλεύουν είχε αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζομένους και συνέβαλε σε αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.
  • Πρέπει να βρείτε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στο χρόνο που έχετε για διακοπές.
  • Πρέπει να βάλετε όρια σχετικά με τη δουλειά στις διακοπές. Αν έχετε πάρει δουλειά μαζί σας, περιορίστε το χρόνο που περνάτε στο computer ή στο διαδίκτυο. Καλό θα είναι να μην υπερβαίνετε τις δυο ώρες ημερησίως. Μην αφήνετε τη δουλειά να εισβάλει στο χρόνο των διακοπών σας.

Ανάγκη για ύπνο

Το jet lag μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα κατά τις πρώτες μέρες των διακοπών σας μετά από μια υπερατλαντική πτήση. Μπορεί να περιορίσει τις ώρες του ύπνου σας. Η έλλειψη ύπνου θα έχει επιπτώσεις στις δραστηριότητές σας αλλά και στην ασφάλεια αν οδηγείτε, ή αν κάνετε σκι, ποδήλατο ή άλλα αθλήματα.

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ευερεθιστικότητα και καθιστά πιθανό να κοιμάται κάποιος την ώρα που βρίσκεται με τους δικούς του. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να περιορίσει έτσι τη διασκέδαση των διακοπών. Ειδικοί προτείνουν:

  • Πάρτε σύντομο υπνάκο. Ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας ενισχύει την απόδοσή σας.
  • Χρησιμοποιείστε την καφεΐνη προσεκτικά. Ο καφές ή τα αναψυκτικά με καφεΐνη βοηθούν στο να έχετε περισσότερη ενέργεια και διάθεση, αν χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο. Να θυμάστε ότι θα χρειαστείτε 100 με 200 γρ. καφεΐνη για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η καφεΐνη χρειάζεται 15 έως 30 λεπτά για να δράσει και διαρκεί τρεις έως τέσσερις ώρες. Να μην πίνετε καφέ πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να σας οδηγήσει σε αϋπνία.
  • Ελέγξτε το jet lag. Να προβλέπετε τον παράγονταjet lag και να σχεδιάζετε τις δραστηριότητες των διακοπών έχοντας λάβει υπόψη τις διαταραχές αυτές του βιολογικού ρολογιού. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε όσο γίνεται περισσότερο για να εξουδετερώσετε τις συνέπειές του.
  • Βρείτε χρόνο για να σχεδιάσετε το ταξίδι. Αν έχετε μια μέρα ελεύθερη πριν την αναχώρηση για τις διακοπές, θεωρήστε τη μέρος των διακοπών. 'Ετσι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να νιώσετε χαλάρωση και να επιστρέψετε πιο ανανεωμένοι. Αν δεν έχετε αυτή τηνεπιπλέον μέρα, προσπαθήστε να αρχίσετε τις ετοιμασίες του ταξιδιού μια εβδομάδα νωρίτερα.

Να εκτιμάτε τον ελεύθερο χρόνο

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν δεν δείτε όλα τα αξιοθέατα μιας πόλης ή παραλείψετε μερικές δραστηριότητες σε ένα πάρκο αναψυχής. Ο σκοπός των διακοπών είναι να αφήνετε τη μέρα να ξεδιπλώνεται μπροστά σας και να χαίρεστε την παρέα των δικών σας παρά να ελέγχετε τις δραστηριότητες στη λίστα που έχετε ετοιμάσει, δηλώνει η κοινωνική ψυχολόγος Debbie Then.

Στο τέλος της ημέρας, τα παιδιά δεν θα θυμούνται όλα τα μουσεία που επισκέφτηκαν, αλλά θα θυμούνται τις στιγμές που πέρασαν με τους γονείς.

Μην ταξιδέψετε με τα παιδιά

Το ταξίδι με τα παιδιά απαιτεί εντονότερη προσπάθεια. Ορισμένες φορές οι γονείς χρειάζονται να περάσουν λίγο χρόνο μόνοι. Πολλοί θεωρούν ότι αν δεν ταξιδέψουν με τα παιδιά τους τα παραμελούν. Αλλά σύμφωνα με την Then, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς, σαν ζευγάρι να φύγουν μόνοι, ακόμα και για ένα διήμερο.

Η αγάπη και ο χρόνος του ενός για τον άλλο θα συμβάλει στο χτίσιμο σταθερής βάσης για την οικογένεια.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης