Δοκιμάζουμε να βάλουμε σε λέξεις όσες σκέψεις γεννιούνται από την επιθυμία να ανακαλύψουμε πώς λειτουργεί ερωτικά το σώμα μας έχοντας μια σοβαρή ή λιγότερο σοβαρή κινητική αναπηρία, αλλά και πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε την εμπειρία του σεξ με τον ερωτικό μας σύντροφο απενοχοποιώντας την αναπηρία και την περιορισμένη κινητικότητα και αισθητικότητα του σώματός μας.

Πώς συστήνω την αναπηρία μου

Για πολλούς ανθρώπους με αναπηρία είναι δύσκολο να αναδείξουν τη σεξουαλικότητά τους, ειδικά όταν επιθυμούν να προσεγγίσουν υποψήφιους ερωτικούς παρτενέρ που δεν έχουν αναπηρία:
'Οι πιo ικανοποιητικές σεξουαλικές εμπειρίες που είχα μέχρι σήμερα ήταν με ανθρώπους με αναπηρία.

Πώς όμως μπορώ να πείσω τους πιθανούς μη ανάπηρους συντρόφους μου ότι έχω λίμπιντο και ότι το σώμα μου μπορεί όντως να ανταποκριθεί σεξουαλικά;'

Εάν θέλετε να προσεγγίσετε ερωτικά/σεξουαλικά έναν άνθρωπο που δεν έχει αναπηρία, θα χρειαστεί τις περισσότερες φορές να αναλάβετε την πρωτοβουλία και να παίξετε έναν πιο ενεργητικό ρόλο κατά το ξεκίνημα της σχέσης. Στόχος είναι να τον κάνετε να νιώσει αρχικά οικεία μαζί σας και αρκετά άνετα ώστε να κάνει ερωτήσεις για το πώς αντιδρά το σώμα σας.

Ενδεχομένως να χρειαστεί αρκετός χρόνος εξοικείωσης και αρκετές συζητήσεις και συναντήσεις.

Από την άλλη, ίσως ο υποψήφιος σύντροφός σας να δείχνει αρχικά απροθυμία στο να μιλήσετε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί μάλλον να τον βοηθήσετε κάνοντας κάποιες ερωτήσεις που ίσως οδηγήσουν σε μια ουσιαστική συζήτηση, διευκολύνοντας την επικοινωνία σας:
'Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για την αναπηρία μου;'
'Υπάρχει κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα σχετικά με την αναπηρία μου;'
'Αναρωτιέσαι για το πώς νιώθω εγώ για την αναπηρία μου;'

Αυτές οι ερωτήσεις, αν και μοιάζουν τυπικές και ενδεχομένως περιττές για κάποιους, μπορούν να σπάσουν τον πάγο και να δημιουργήσουν ένα πρώτο επίπεδο εξοικείωσης, πριν το μεγάλο ερώτημα: 'Μπορείς να κάνεις σεξ;'

Ίσως χρειαστεί να είστε εσείς ο αποφασιστικός μεταξύ των δύο που θα κάνετε νύξη για το θέμα. Πάρτε το ρίσκο και προσπαθείστε να είστε όσο πιο ειλικρινής γίνεται.

Στάσεις και εναλλακτικές

Όσον αφορά στο σεξ υπό συνθήκες τετραπληγίας, πολύ συχνά προκύπτουν προβληματισμοί για το πόσο ενεργητικός μπορεί να είναι ο παρτενέρ με αναπηρία και πόσο καλό μπορεί να είναι το σεξ όταν είναι τόσο περιορισμένη η κινητικότητα του σώματος:
'Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου για να τοποθετήσω το σώμα μου όπως θέλω, και νιώθω πως εγκλωβίζομαι σε έναν παθητικό ρόλο.

Δεν μου αρέσει να ζητάω βοήθεια για να αλλάξω τη στάση μου και δεν θέλω να κάνει ο άλλος όλες τις κινήσεις. Πώς μπορώ να αποκτήσω έναν πιο ενεργητικό ρόλο κατά την ερωτική επαφή;'

Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία νιώθουν πως η έλλειψη κίνησης σημαίνει πως έχουν πιάσει 'πάτο' ή ακόμη και ότι το πέος τους είναι 'παθητικό' (αν μιλάμε για άντρες με τετραπληγία). Στο σεξ όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι μπορούν να εγκλωβιστούν σε παθητικούς ρόλους αν είναι ανέκφραστοι, χωρίς πάθος, αδιάφοροι ή αν δεν βάζουν καθόλου ενέργεια κατά τη διάρκεια του σεξ.

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πιο ενεργητικοί κατά την ερωτική πράξη εάν είναι ενθουσιασμένοι, παθιασμένοι, εφευρετικοί, και αν δείχνουν ενδιαφέρον στη διάρκεια του ερωτικού παιχνιδιού. Κανένα από τα παραπάνω δεν εξαρτάται από τη λειτουργικότητα των χεριών.

Η ικανότητα να λέτε στον παρτενέρ σας ακριβώς τί θέλετε ή τί έχετε ανάγκη να νιώσετε, είτε με λέξεις είτε με ήχους ευχαρίστησης, είναι το βασικότερο συστατικό για ένα υπέροχο σεξ.

Όταν ο σύντροφος γίνεται προσωπικός βοηθός

Δεν είναι εύκολο. Κανένας άνθρωπος με αναπηρία, άντρας ή γυναίκα, δεν θέλει να χάσει τον ρόλο του εραστή και το παιχνίδι του ερωτισμού πέφτοντας στην παγίδα της ρουτίνας λόγω της συνεχούς υποστήριξης από τον ερωτικό σύντροφο.

Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το ζευγάρι ζει στο ίδιο σπίτι 24 ώρες το 24ωρο, η καθημερινή υποστήριξη του συντρόφου με αναπηρία γίνεται εύκολα αιτία για αλλοίωση της ερωτικής σχέσης, δημιουργία εντάσεων, κούραση και ψυχολογική εξάντληση και των δύο.

Είμαι 44 ετών με σκλήρυνση κατά πλάκας και έχω δύο προσωπικούς βοηθούς. Η σύζυγός μου μου πρότεινε να αναλάβει η ίδια την φροντίδα μου για να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά ανησυχώ ότι εάν συμβεί αυτό θα με βλέπει ως ασθενή και όχι ως ισότιμο ερωτικό σύντροφο.

Για μερικούς ανθρώπους ενδεχομένως λειτουργήσει ικανοποιητικά για κάποιο χρονικό διάστημα η πιο πάνω εναλλακτική. Η πραγματικότητα όμως έχει δείξει πως, τις περισσότερες φορές, τα ζευγάρια που αποφασίζουν να έχουν μια τέτοια σχέση εξάρτησης, δεν τα καταφέρνουν σε βάθος χρόνου.

Οποιαδήποτε στιγμή κι αν αποφασίσετε να εντάξετε στην προσωπική σας σχέση με τον σύντροφό σας και το κομμάτι της προσωπικής υποστήριξης, αυξάνετε τρομακτικά τις πιθανότητες να εξαντλήσετε τον σύντροφό σας και να καταπονήσετε τη σχέση σας.

Μπορείτε ωστόσο να δοκιμάσετε τις εξής προτάσεις

Εάν το να έχετε 2 προσωπικούς βοηθούς σε καθημερινή βάση είναι υπερβολικά μεγάλο οικονομικό βάρος, ίσως θα μπορούσε ο σύντροφός σας να αναλάβει την ευθύνη για τα λιγότερο απαιτητικά θέματα που αφορούν την προσωπική σας υποστήριξη.

Θα χρειαστεί λοιπόν να προσδιορίστε ποια είναι αυτά, και να συμφωνήσετε από κοινού για το τί πρέπει να κάνει. Τέλος, ορίστε μια δοκιμαστική περίοδο για να διαπιστώσετε κατά πόσο μπορείτε να λειτουργήσετε έτσι στην καθημερινότητά σας.

Μια άλλη λύση θα ήταν να δώσετε ρεπό σε έναν από τους δυο βοηθούς σας για να δείτε πώς θα κυλήσει μια μέρα χωρίς βοηθό και με υποστήριξη μόνο από τον σύντροφο. Είναι βασικό να είστε πρόθυμοι να αξιολογήσετε και να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα καθώς περνάει η μέρα και είστε οι δυο σας.

Θα διαπιστώσετε πως κάποια πράγματα πηγαίνουν καλά, και κάποια όχι – παραδεχτείτε το.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως ο σύζυγος ή ο σύντροφος είναι καταρχήν εραστής μας. Θα πρέπει λοιπόν να δίνουμε προτεραιότητα στη φροντίδα για την προστασία και την ακεραιότητα του γάμου ή της σχέσης μας, διασφαλίζοντας όσο μπορούμε την κοινή ερωτική μας διάθεση.