Η μειωμένη επιθυμία εμφανίζεται όταν ο άνδρας βιώνει σημαντική μείωση στην επιθυμία του για σεξουαλική δραστηριότητα με τον/τη σύντροφο του. Πολλές φορές τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά και για αυτό καλό είναι να γίνονται οι απαραίτητες οργανικές εξετάσεις. 

Συχνά ευθύνονται χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτης, καρδιοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατικά προβλήματα, καρκίνος, νευρικές παθήσεις, τραυματισμοί. Ορμονικοί παράγοντες επίσης είναι υπεύθυνοι πολύ συχνά, όπως μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, ανωμαλίες της υπόφυσης και του υποθάλαμου στον εγκέφαλο, υποθυρεοειδισμός. Φαρμακευτικές αγωγές που συμπεριλαμβάνουν αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές με ανοσοκατασταλτικά, κυτταροστατικά, κ.ά.

Επίσης η κατάχρηση αλκοόλ και άλλων εθιστικών ουσιών ή ναρκωτικών επηρεάζουν τις γενικότερες λειτουργίες του ανθρώπου και φυσικά και την ένταση της ερωτικής επιθυμίας. Επίσης σεξουαλικά προβλήματα όπως στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή ακόμα και κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία της συντρόφου, όπως διαταραχές του πόνου στη γυναίκα μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία του άντρα και έτσι σιγά σιγά να απομακρύνεται από τη σύντροφό του φοβούμενος την “αποτυχία”.

Η διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας με τη μορφή της έλλειψης ή της απουσίας επιθυμίας, μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιου στρες, άγχους, ή κατάθλιψης, έκφραση εχθρότητας και δυσφορίας προς τον σύντροφο και ένδειξη αποστασιοποιημένης ή με συγκρούσεις, ερωτικά, σχέσης. Ψυχολογικά αίτια που μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία μπορεί να είναι:

  • ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας, άγχος και στρες),
  • φόβος αποτυχίας, άγχος επίδοσης, αυξημένη προσδοκία του σεξουαλικού ρόλου,
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση,
  • διαπροσωπικές συγκρούσεις,
  • προβλήματα σχέσης, ρόλων μέσα στη σχέση, ποιος έχει τον έλεγχο,
  • διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις,
  • πένθος απώλειας αγαπημένου προσώπου,
  • προβλήματα περιόδου φάσης ζωής,
  • προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες της σεξουαλικής ζωής,
  • ηθικές αναστολές κ.α.

Ο άντρας με έλλειψη επιθυμίας νιώθει ανίκανος και αβοήθητος μπροστά στο πρόβλημα και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί.. Νιώθει ότι δεν μπορεί να καλύψει ένα ζωτικό κομμάτι της σχέσης και μια σημαντική ανάγκη της συντρόφου αλλά και δική του. Συνήθως ξεκινάει με προοδευτική αραίωση των επαφών, η διάρκεια της επαφής είναι σύντομη, και την επαφή τη διακατέχει μια μονοτονία και επαναληπτικότητα.

Πολλές φορές, όταν δεν υπάρχουν έντονα θέματα διαφωνιών και εντάσεων μέσα στη σχέση δεν ξέρει ούτε και ο ίδιος τι μπορεί να συμβαίνει. Έτσι αρχίζει και αποφεύγει ακόμα περισσότερο τις επαφές με αποτέλεσμα να απομακρύνεται και άλλο από την ερωτική επιθυμία. Το πιο σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρχικά να αυξηθεί η ερωτική επιθυμία της συντρόφου, και κατ’ επέκταση να κυριαρχεί η αίσθηση στη γυναίκα ότι δεν είναι επιθυμητή και ότι αυτή ευθύνεται για το πρόβλημα του άντρα. Η γυναίκα γεμίζει ανασφάλειες, αβεβαιότητα για την πορεία της σχέσης, πανικό, θυμό, απογοήτευση και αμηχανία στο πώς να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Συναισθήματα που σίγουρα δεν βοηθούν τον άντρα να δει καθαρά τι μπορεί να του συμβαίνει και επιβαρύνουν την όλη ατμόσφαιρα στη σχέση γεμίζοντας ακόμα πιο πολλά μαύρα σύννεφα.

Όταν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με τη βοήθεια ειδικού οδηγείται σε σεξουαλική αποστροφή όπου ο άνδρας αποστρέφεται τη σύντροφο και οποιαδήποτε σωματική επαφή μαζί της και αποφεύγει ολοσχερώς τη σεξουαλική επαφή. Τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τη σχέση...

Θεραπεία

Συχνά οι άντρες δεν αναζητούν άμεσα λύση. Πιστεύουν ότι θα λυθεί μόνο του το πρόβλημα ή ότι πιθανόν είναι κάτι πρόσκαιρο. Δυστυχώς, όσο περισσότερο χρόνο αποφεύγει να αντιμετωπίσει κάποιος το πρόβλημα, αυτό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο και απαιτείται πολλή δουλειά -προσωπική αλλά και του ζευγαριού- για να επαναπροσδιοριστεί η σχέση και να ανανεωθεί η ερωτική επιθυμία.

Για αυτό, καλό είναι να μην αφήνουν τα ζευγάρια τέτοια θέματα να χρονίζουν και να παγιώνονται μέσα στη σχέση.
Αυτό που προτείνεται είναι ατομική θεραπεία για τη διερεύνηση των παραγόντων που προκαλούν τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας αλλά και παράλληλα θεραπεία ζευγαριού για την άμβλυνση των συγκρούσεων που ενδεχομένως εντείνουν το πρόβλημα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα