Υπάρχουν 60 διαφορετικοί ιοί των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Αυτοί προκαλούν μια σειρά από κονδυλώματα και άλλες καταστάσεις, και παραμένουν στο γεννητικό σύστημα για όλη τη ζωή. Μερικοί από αυτούς προκαλούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, αλλά οι περισσότερες από τις προκαλούμενες από τον ιό βλάβες, δεν είναι ορατές και δεν έχουν συμπτώματα.

Μερικές από αυτές συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου, του κόλπου ή του πέους. Κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανοί μολύνονται με αυτόν τον ιό. Όπως και άλλοι ιοί, ο ιός των κονδυλωμάτων παραμένει στο σώμα ισόβια.

Συνήθη συμπτώματα

Κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, την ουρήθρα, τον πρωκτό και σπανίως τον λάρυγγα. Τα κονδυλώματα είναι μαλακά στην αφή, μπορεί να φαίνονται σαν μινιατούρα κουνουπιδιού, και συχνά φαγουρίζουν. Αν τα αφήσουμε αθεράπευτα, μπορεί να μεγαλώσουν τόσο που να φράξουν την είσοδο του κόλπου, του εντέρου ή του λάρυγγα και γίνονται πολύ ενοχλητικά.

Για να εμφανισθούν τα κονδυλώματα περνούν 2-3 εβδομάδες από τη μόλυνση. Στις έγκυες γυναίκες ή σε παρουσία άλλων κολπικών φλεγμονών, η ανάπτυξη είναι ταχύτερη.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα

  • με την κολπική και πρωκτική επαφή
  • πολύ σπάνια, τα κονδυλώματα μπορεί να μεταδοθούν στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τοκετού

Διάγνωση

  • μικροσκοπική εξέταση δείγματος του ιστού
  • κλινική εξέταση του ασθενούς
  • κολποσκόπηση

Το τεστ ΠΑΠ μπορεί να ανακαλύψει, προκαρκινωματώδεις καταστάσεις που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, η πρώιμος θεραπεία των οποίων μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία. Αν και αυτά συνήθως υποτροπιάζουν, τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπισθούν με διάφορους τρόπους. Μπορούν να αφαιρεθούν με επανειλημμένη εφαρμογή ποδοφυλλίνης. Οι γιατροί προσφέρουν διάφορες θεραπείες στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • κλασική χειρουργική εξαίρεση
  • χειρουργική εξαίρεση (εξαέρωση των κονδυλωμάτων με ακτίνες Laser)
  • κρυοχειρουργική (κρυοπηξία)
  • εφαρμογή ποδοφυλλίνης ή οξέος

Προστασία

Το προφυλακτικό μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από τον ιό των κονδυλωμάτων, αλλά ο ιός μπορεί να διαχυθεί πέρα από την από το προφυλακτικό προστατευόμενη περιοχή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα