Ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης υπάρχει λίγο-πολύ κάθε φορά που ένας άνδρας και μια γυναίκα κάνουν σεξ. Ναι, υπάρχουν πολλοί μέθοδοι αντισύλληψης, αλλά κάθε φορά που μιλάμε για αυτές, θυμόμαστε και πως δεν είναι 100% ασφαλείς. Από την άλλη μεριά, πόσο σίγουροι είμαστε ότι ξέρουμε πώς λειτουργεί η αντισύλληψη; Πόσο σίγουροι είμαστε ότι κάνουμε τα πάντα σωστά;

Αυτοί είναι οι πιο κοινοί μύθοι για την αντισύλληψη, και ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε.

Μύθος #1: Το “τράβηγμα” είναι αρκετό

Μύθος που για κάποιον ακατανόητο λόγο εξακολουθεί να υπάρχει. Όχι, η τεχνική του “τραβήγματος”, της διακοπής της συνουσίας, δηλαδή, πριν τον οργασμό, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει εγκυμοσύνη. Τα προ-οργασμικά υγρά του άνδρα περιέχουν σπέρμα—σε μικρότερη συγκέντρωση, αλλά ακόμα κι αυτό είναι αρκετό.

Μύθος #2: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όσο θηλάζεις

Ειδικά στην χώρα μας, αυτός ο μύθος ήταν πολύ διαδεδομένος πριν από μερικές δεκαετίες—είναι ο λόγος που η μισή Ελλάδα έχει περίπου εφτά θείους και θείες από κάθε πλευρά της οικογένειας. Ο θηλασμός δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο στην ωορρηξία.

Μύθος #3: Το εσωτερικό πλύσιμο σκοτώνει το σπέρμα

Αυτό δεν είναι 100% ψέμα. Ναι, το εσωτερικό πλύσιμο με χλιαρό νερό μπορεί να σκοτώσει το σπέρμα, αλλά όσο από αυτό το σπέρμα πρόλαβε να περάσει από τον τράχηλο της μήτρας θα γλυτώσει. Συνεπώς, η κολπική πλύση δεν είναι αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης.

Μύθος #4: Αν προσέχετε τις μέρες, δεν θα μείνεις έγκυος

Ναι, είναι αλήθεια πως μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος μόνο κατά την διάρκεια της ωορρηξίας. Η ωορρηξία, όμως, δεν είναι απολύτως σταθερή. Ακόμα και στις γυναίκες με τον πιο σταθερό κύκλο, μπορεί να συμβεί κάποια αλλαγή στις ορμόνες και η σταθερότητα να διαταραχθεί. Επιπλέον, αν υπολογίζετε σε αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να καταγράφετε εμμονικά τον κύκλο σας και τις γόνιμες ημέρες—και αυτό μας ακούγεται εντελώς ανώφελο και κουραστικό.

Μύθος #5: Αν η γυναίκα είναι από πάνω, δεν θα μείνει έγκυος

Όχι, η βαρύτητα δεν λειτουργεί έτσι.

Μύθος #6: Τα “εναλλακτικά” προφυλακτικά

Αυτό το διαβάσαμε και μας σόκαρε, και δεν είμαστε καν σίγουροι ότι χρειάζεται να το γράψουμε, αλλά ας έχει: δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για το προφυλακτικό. Μόνο τα προφυλακτικά μπορούν να προφυλάξουν.

Μύθος #7: Τα αντισυλληπτικά δρουν άμεσα

Όταν μια γυναίκα ξεκινάει να παίρνει αντισυλληπτικά, χρειάζεται περίπου ένας μήνα για να αρχίσουν να δρουν. Συνεπώς, τον πρώτο τουλάχιστον μήνα που λαμβάνετε αντισυλληπτικά, πρέπει να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε και άλλες μεθόδους αντισύλληψης.

Μύθος #8: Η ούρηση μετά το σεξ προλαμβάνει την εγκυμοσύνη

Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι, όμως, αναγκαίο να πάτε στην τουαλέτα μετά το σεξ, αν είστε γυναίκα, για να προλάβετε μια πιθανή ουρολοίμωξη.

Μύθος #9: Δεν μένεις έγκυος την πρώτη σου φορά

Όχι, όχι, και όχι. Από την στιγμή που μια γυναίκα έχει ξεκινήσει να έχει ωορρηξία, μπορεί να μείνει έγκυος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;