Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Στις καλοκαιρινές διακοπές, τα αυτιά μας μπορούν να γίνουν πηγή προβλημάτων αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Θαλάσσια σπορ

Τα θαλάσσια σπορ (θαλάσσιο σκι, σέρφινγκ κλπ.) είναι σίγουρα διασκεδαστικά, μπορούν όμως να γίνουν και επικίνδυνα για τα αυτιά μας. Ένα απότομο πέσιμο στο νερό ή ένα κτύπημα στο αυτί από κάποια μπάλα (βόλεϊ, ρακέτες, κτλ) θα τραυματίσει το αυτί και μπορεί να βλάψει και το τύμπανο. Αν συμβεί αυτό νιώθει κανείς ένα ξαφνικό και έντονο πόνο στο αυτί ο οποίος διαρκεί λίγα λεπτά. Πιθανόν να παρουσιαστεί και μικρή αιμορραγία από το αυτί, που πάντοτε πανικοβάλλει τον ασθενή. Όταν πλέον σταματήσει ο πόνος και ο …τρόμος, νιώθει κανείς το αυτί «βουλωμένο» και δεν ακούει καλά από αυτό το αυτί.

Έντομο μέσα στο αυτί

Έντομα ή ζωύφια της υπαίθρου (μυρμήγκια, μυγάκια), ενώ φαίνονται αθώα, μπορούν να προκαλέσουν έντονο πρόβλημα αν μπουν μέσα στο αυτί.
Γιατί τα έντομα μπαίνουν στο αυτί; Ίσως να προσελκύονται από τη μυρωδιά του κεριού, ίσως να ψάχνουν κάποιο μέρος με σκιά. Αν όμως μπουν στο αυτί, «κολλάνε» στο κερί και δεν μπορούν να ξαναβγούν.

Ειδικά τα μεγαλύτερα έντομα, λόγω μεγέθους, δεν μπορούν να στριφογυρίσουν και να ξαναβγούν μόνα τους από το αυτί. Προσπαθώντας να ελευθερωθούν, προκαλούν πόνο και πανικό, αφού κάθε κίνησή τους μοιάζει με «έκρηξη» μέσα στο αυτί. Ακόμα χειρότερα, τα μικροσκοπικά νύχια τους είναι πολύ αιχμηρά, τραυματίζουν το λεπτό δέρμα του πόρου, προκαλώντας πόνο και μόλυνση.

Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Αν τραυματίστηκε το αυτί σας σε θαλάσσια σπορ:

  • Αν χτυπήσατε το αυτί σας και πονάει, αν είναι μπουκωμένο, αν έχετε βουητό, αστάθεια ή ίλιγγο, πρέπει να πάτε αμέσως στον Ωτορινολαρυγγολόγο
  • Μπορείτε να πάρετε παυσίπονο. Απαγορεύεται όμως να βάλετε σταγόνες, όποιος και αν σας τις έδωσε!
  • Απαγορεύεται να μπει νερό στο αυτί μέχρι να σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
  • Εάν ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας πει πως έχει τρυπήσει το τύμπανο, επουλώνεται μόνο του σε λίγες εβδομάδες. Αρκεί απλά να προσέξετε να μην μολυνθεί το αυτί για τις επόμενες εβδομάδες.
  • Αν το αυτί βγάζει πύον πριν σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, πάει να πει πως αργήσατε να πάτε στον Ωτορινολαρυγγολόγο και η ζημία μπορεί να χειροτερέψει. Μη χάνετε ούτε λεπτό!

Αν μπει κάποιο έντομο στο αυτί σας:

  • Αρχικά, ρίξτε λάδι ή οινόπνευμα μέσα στο αυτί. Και τα δυο θα πνίξουν δευτερόλεπτα το έντομο και θα ηρεμήσετε.
  • ΠΟΤΕ μην προσπαθήσετε να βγάλετε μόνοι σας το έντομο από το αυτί. Μπορεί να παραμείνουν κομμάτια από τα ποδαράκια του στον πόρο και να γίνουν εστία μολύνσεως. Και κυρίως, θα τραυματίσετε τον πόρο.
  • Πηγαίνετε αμέσως στον Ωτορινολαρυγγολόγο που μπορεί να αφαιρέσει το έντομο και να καθαρίσει το αυτί σας χωρίς πόνο και χωρίς επιπλοκές.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.anastasakis.md  
Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο 210-8056003 καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωινές ώρες
Ή επισκεφτείτε τον Dr.K.Αναστασάκη στο ιατρείο του Περικλέους 7, στο Μαρούσι, καθημερινά 17.00μμ-21.00μμ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις