Τη μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζει το έξω ους, λόγω της άμεσης επαφής του με το νερό της θάλασσας ή της πισίνας. Ακόμη και στα πιο καθαρά νερά να κολυμπήσουμε, υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει νερό μέσα στο αυτί μας και να προκαλέσει λοιμώξεις

Ένα από τα συχνά καλοκαιρινά προβλήματα που μπορεί να μας χαλάσουν τις διακοπές είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Το καλοκαίρι, με τα μπάνια και τον ιδρώτα διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων. Έτσι το αυτί μπορεί να μολυνθεί.

Αλλά και το μπάνιο στην θάλασσα μπορεί να αποδειχθεί ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ειδικά σε περιπτώσεις όπως: το κολύμπι σε βρώμικα νερά, οι βουτιές το μπάνιο σε πολύ βαθιά και κρύα νερά. Ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει το ξύσιμο των αυτών με κλειδιά, τσιμπιδάκια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα ή ακόμα με βρώμικα χέρια.

Βέβαια, εξωτερική ωτίτιδα μπορούμε να πάθουμε ακόμη κι αν τα αυτιά μας είναι τελείως καθαρά. Καλό θα ήταν εάν υπάρχει κάποια γνωστή ευαισθησία στα αυτιά σε σχέση με το νερό, πριν από τις διακοπές να γίνεται ειδικός καθαρισμός από έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Μερικές φορές βοηθούν οι ειδικές ωτασπίδες για πισίνες και θάλασσα που διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα με είδη θαλάσσης και στα φαρμακεία. Η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό του ακουστικού πόρου, αντιβιοτικά, κυρίως τοπικά με τη μορφή σταγόνων και κάποιες φορές και από το στόμα, εάν η μόλυνση οφείλεται σε βακτήριο, αντιμυκητιασική αγωγή εάν το λοιμογόνο αίτιο είναι μύκητας, παυσίπονα και πλήρη αποφυγή επαφής με το νερό

Ακόμα πιο ευαίσθητα είναι τα παιδιά. Έτσι για να αποφύγετε ανεπιθύμητα προβλήματα με τα αυτιά φροντίστε μετά το μπάνιο να καθαρίζετε μόνο το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Επίσης εάν το παιδί έχει ευαισθησία στα αυτιά, μην το αφήνετε πολλή ώρα στη θάλασσα και αποτρέψετε το να κάνει πολλές βουτιές.

premium.paratiritis.gr

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα