Η παχυσαρκία είναι χρόνια, πολυπαραγοντική ασθένεια που, στην εποχή μας, εξαπλώνεται διαρκώς και έχει λάβει τις διαστάσεις πανδημίας, τόσο σε ενήλικες όσο και στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Συνδέεται ή έχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστούν οι εξής καταστάσεις:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 – δυσλιπιδαιμία – χολολιθίαση.
  • Καρδιολογικές διαταραχές (καρδιακή ισχαιμία, κάμψη, υπέρταση).
  • Διαταραχές του σκελετού (σπονδυλική στήλη, γόνατα, οστεοαρθρίτιδα).
  • Αναπνευστικές διαταραχές (άπνοια ύπνου).
  • Ορμονικές διαταραχές (θυρεοειδής – επινεφρίδια – μεταβολικό σύνδρομο).
  • Κοινωνικές διαταραχές (κατάθλιψη, περιθωριοποίηση).
  • Τελευταία αναφέρεται συχνότερη εμφάνιση καρκίνου σε παχύσαρκα άτομα (Ca μαστού, Ca ενδομητρίου, Ca παχέος εντέρου, Ca προστάτη).
  • Διαταραχές σεξουαλικής λειτουργίας.

Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας για το οποίο τα τελευταία χρόνια τα κράτη και οι κοινωνίες προβαίνουν σε ενέργειες για την αντιμετώπισή του.

Ο ορισμός και η ταυτοποίηση της παχυσαρκίας

Έχει θεσπιστεί ο όρος Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index – BMI), που είναι το πηλίκο του βάρους του σώματος σε κιλά διά ύψους σε μέτρα στο τετράγωνο (Kg/m2). Έτσι προσδιορίζονται: ΒΜΙ 20-25 φυσιολογικά άτομα, ΒΜΙ 25-30 υπέρβαρα άτομα, ΒΜΙ 30-40 παχύσαρκα άτομα και ΒΜΙ 40-70 άτομα με νοσηρή (ή κακοήθη) παχυσαρκία.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ως νόσου πλέον, μέχρι ΒΜΙ 30 αφορά στην έρευνα και θεραπεία από παθολογικές ειδικότητες: ιατροί διατροφολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ψυχολόγοι, καρδιολόγοι. Σε ΒΜΙ>35 (National Institute of Health, NIH – 1991) συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση με τρεις κυρίως μεθόδους, ανάλογα με τις συνήθειες, την ιδιοσυγκρασία και το μεταβολικό προφίλ του κάθε ατόμου. Σε ειδικές περιπτώσεις (διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, βλάβες σπονδυλικής στήλης ή γονάτων) συνιστάται η εφαρμογή χειρουργικής αντιμετώπισης και σε ΒΜΙ 30-35.

Τα αποτελέσματα

Η νοσηρή παχυσαρκία, από το όνομά της, καταδεικνύει τις επιπτώσεις που έχει στο μέσο όρο ζωής, αλλά και στην ποιότητα ζωής του παχύσαρκου ατόμου. Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι άτομα με νοσηρή παχυσαρκία ή ακόμη και ΒΜΙ

Το Κέντρο Παχυσαρκίας και Βαριατρικής Μεταβολισμικής Χειρουργικής ΥΓΕΙΑ

Το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ έχει ιδρύσει Κέντρο Παχυσαρκίας και Βαριατρικής Μεταβολικής Χειρουργικής, με σκοπό την προσφορά βοήθειας στο τμήμα αυτό του πληθυσμού που πάσχει από παχυσαρκία.
Το Κέντρο, εκτός από τις εγκαταστάσεις και τον άριστο τεχνικό εξοπλισμό, στελεχώνεται και υποστηρίζεται από ιατρούς παθολόγους, ενδοκρινολόγους, ψυχολόγους, διαβητολόγους, καρδιολόγους και χειρουργούς, ειδικούς στη χειρουργική της παχυσαρκίας.
Σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του κέντρου είναι, σε υψηλό και τεκμηριωμένο επίπεδο, να προσφέρει λύσεις στα μεταβολικά και βαριατρικά προβλήματα των ατόμων με την ανάλογη θεραπευτική βοήθεια.

 

Πηγές:
Χρήστος Πισιώτης, Καθηγητής Χειρουργικής και Συντονιστής Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με τους
Χαρίλαο Παππή, Γεώργιο Σταυρόπουλο, Χειρουργούς, Υπεύθυνους Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής ΥΓΕΙΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί οι άνθρωποι κινούνται πιο αργά καθώς γερνούν [μελέτη]
'Ερευνα GPO για τον ΠΙΣ: Δυσαρεστημένοι με το ΕΣΥ 3 στους 5 πολίτες [πίνακες]
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ