Η περιτομή αποτελεί ζήτημα που ξεσηκώνει συχνά αντιδράσεις. Ορισμένοι μπορούν να την δεχτούν σαν θρησκευτική πρακτική, αλλά όχι και σαν κοσμητική παρέμβαση στο ανδρικό σώμα. Υπάρχουν πολέμιοι που δεν δέχονται καμία απολύτως μορφή περιτομής, με καμία αιτιολογία. Το σίγουρο είναι πως πολλά μωρά θα συνεχίσουν να βιώνουν περιτομή, όπως και πολλοί ενήλικες θα παίρνουν την απόφαση. Και υπάρχουν σίγουρα κάποια οφέλη, αλλά ποια είναι αυτά; Ας καθαρίσουμε το τοπίο με τις πιο χρήσιμες πληροφορίες για αυτή την πρακτική.

Ελαττώνει τον κίνδυνο διάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Έχουν υπάρξει έρευνες στο παρελθόν που έδειξαν πως η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός άντρα να κολλήσει HIV, μέχρι και 50-60%, η ακριβής αιτία δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Μία πιθανή εξήγηση είναι πως με την αφαίρεση της ακροποσθίας, αλλάζουν οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην περιοχή, προκαλώντας μεγαλύτερη αντίσταση στον ιό. Συγκεκριμένα, ένα από τα βακτήρια που μειωνόταν με την περιτομή ήταν υπεύθυνο για την ενεργοποίηση των κυττάρων Langerhans στην ακροποσθία, τα οποία μάλιστα μπορεί να διευκολύνουν την μόλυνση.

Ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη

Ερευνητές από τον Καναδά ανακάλυψαν πως η περιτομή μπορεί να προστατεύσει επίσης τους άνδρες από την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Η έρευνα είχε σαν σημείο αφετηρίας μία προηγούμενη μελέτη που είχε καταλήξει στο ότι υπήρχαν χαμηλότερα ποσοστά Μουσουλμάνων και Εβραίων με καρκίνο του προστάτη στην Δύση. Όσοι έκαναν περιτομή στην βρεφική ηλικία είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο, και όσοι την έκαναν ως ενήλικες είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες.

Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία

Οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου με την περιτομή, όπως η αιμορραγία, η μόλυνση, η αφαίρεση περισσότερου δέρματος από όσο είναι αναγκαίο, η δυσκολία στην ούρηση και οι ουλές φαίνεται πως αυξάνονται όσο αυξάνεται η ηλικία.

Η διαδικασία είναι επίπονη

Παρ’ όλο που η περιτομή θεωρείται γρήγορη και εύκολη διαδικασία, αυτό δεν σημαίνει πως το βρέφος δεν θα νιώσει πόνο. Σε περιτομές που γίνονται χωρίς τοπική αναισθησία, τα βρέφη φαίνεται πως βιώνουν αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς, στην αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα κορτιζόλης. Τις περισσότερες φορές, ο γιατρός θα χορηγήσει μια ένεση ενός αναισθητικού – όπως της λιδοκαΐνης – στην βάση του πέους. Τα περισσότερα βρέφη δεν εμφανίζουν δυσφορία μετά την επέμβαση, και η ίαση συνήθως χρειάζεται μία εβδομάδα.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία;

Οι πολέμιοι της περιτομής χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το τραύμα που μπορεί να προκληθεί σε ένα βρέφος όταν περνάει από μία τόσο επίπονη εγχείρηση. Επιπλέον, αναζητείται κατά πόσο οι άνδρες με περιτομή είναι πιο πιθανό να πάσχουν από αλεξιθυμία, δυσκολία δηλαδή να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν συναισθήματα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο