Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της κατεστραμμένης από την αρθρίτιδα άρθρωσης του γόνατος με μία ειδική πρόθεση (νέα άρθρωση) από κράμα μετάλλων και πολυαιθυλένιο (πλαστικό).

Ενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένη και χρόνια αρθρίτιδα γόνατος οποιασδήποτε μορφής (οστεορθριτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική), αφού προηγουμένως έχουν αποτύχει οι όποιες συντηρητικές θεραπείες, όπως φαρμακευτική αγωγή, ενδαρθρικές ενέσεις, φυσιοθεραπεία κ.ά.

Η πιο σύγχρονη μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής είναι η Eλάχιστα Eπεμβατική (MIS, Μinimally Ιnvasive Surgery), που προσφέρει συγκριτικά με τις παραδοσιακές τεχνικές πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε πολύ μικρότερο χρόνο. Αποκαθιστά πλήρως τη λειτουργικότητα του γόνατος και απαλλάσει τον ασθενή από τον πόνο, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες.

Παράλληλα, η ΜΙS μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση ειδικών εξατομικευμένων εμφυτεύματων, προσαρμοσμένων πλήρως στην ανατομία του γόνατος του κάθε ασθενούς (Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική), με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας και τρισδιάστατων εικόνων αξονικής τομογραφίας.

MIS ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η προσπέλαση του γόνατος γίνεται μέσω μικρής τομής 7-10 εκ., σε αντίθεση με την κλασική αρθροπλαστική όπου η τομή φθάνει τα 20-25 εκ. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο αισθητικά αλλά κυρίως λειτουργικά. Με τη μικρότερη τομή δεν τραυματίζονται τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής του γόνατος και δεν τέμνεται ο τετρακέφαλος.

O τετρακέφαλος μυς και τένοντας είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργία του γόνατος και η αποφυγή του τραυματισμού του ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της MIS ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής που υποβάλλεται στη ΜΙS να βιώνει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και να επιστρέφει στις δραστηριότητές του γρηγορότερα με άμεση ανάκτηση της κάμψης και έκτασης του γόνατος, ενώ παράλληλα μειώνεται η απώλεια αίματος.

Πλεονεκτήματα της MIS Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος

  • Αποφυγή τραυματισμού των μυών και των τενόντων
  • Μικρότερη κάκωση των μαλακών μορίων
  • Μικρότερες τομές και αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και αποφυγή της ανάγκης μεταγγίσεως στις περισσότερες περιπτώσεις
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (2-4 ημέρες ενώ με την παραδοσιακή τεχνική 4-6 ημερες).
  • Tαχύτερη αποκατάσταση και επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες

Η MIS βήμα προς βήμα

Αρχικά, γίνεται μια επιμήκης τομή μήκους 7-10 εκ. στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Στη συνέχεια, προετοιμάζεται το οστό: οι κατεστραμμένες χόνδρινες επιφάνειες αφαιρούνται από την κνήμη και το μηριαίο, μαζί με ένα μικρό τμήμα οστού.

Μετά, τοποθετούνται τα εμφυτεύματα: ο κατεστραμμένος χόνδρος και το οστό που έχουν αφαιρεθεί, αντικαθίστανται από μεταλλικά εμφυτεύματα.

Τέλος, τοποθετείται ένα πλαστικό ένθετο από πολυαιθυλένιο ανάμεσα στα μεταλλικά εμφυτεύματα και δημιουργείται μια λεία και ολισθηρή επιφάνεια.

Η πρόθεση που χρησιμοποιείται αποτελείται από ειδικά κράματα τιτανίου και ατσαλιού που αντικαθιστούν τις αρθρικές επιφάνειες και από ένα πλαστικό (πολυαιθυλένιο) που παρεμβάλλεται, υλικά πολύ ανθεκτικά με μακρά διάρκεια ζωής και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό. Τα τμήματα αυτής της τεχνητής άρθρωσης προσομοιάζουν στη φυσιολογική ανατομία του γόνατος.
Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας και να επιστρέψει στο σπίτι του 2-4 ημέρες μετά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο