Γράφει η Βασιλική Α. Τσιότρα - Χειρουργός οφθαλμίατρος

Ο Σωκράτης διαχώριζε το κάλλος σε ιδεώδες, πνευματικό και λειτουργικό. Πρέπει πάντα να διαχωρίζουμε τη φυσική από την τεχνητή ομορφιά. Η πρώτη σαφώς υπερτερεί της δεύτερης. Το ηλιοβασίλεμα, ένα σμήνος πουλιών, το ουράνιο τόξο ή ένα τέλειο ανθρώπινο σώμα δεν μπορούν να αποτυπωθούν ή να αναπαραχθούν με πινέλο ή νυστέρι.

Χωρίς αμφιβολία η αρμονία αποτελεί βασικό στοιχείο της ομορφιάς. Δεν αρκούν όμως η αρμονία, η συμμετρία και οι τέλειες αναλογίες για να συνθέσουν την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος. Οι εκφράσεις που οφείλονται στις συσπάσεις των μυών του προσώπου και προκαλούνται από τα συναισθήματα της συγκεκριμένης στιγμής είναι βασικό στοιχείο ομορφιάς (αινιγματικό χαμόγελο Μona Lisa).

Η αισθητική χειρουργική συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάδειξη και στη διατήρηση της ομορφιάς τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο. Άμεσα με την τροποποίηση των αναλογιών, την αποκατάσταση της συμμετρίας και της αρμονίας και την ανανέωση του δέρματος του ανθρώπινου σώματος.

Έμμεσα με τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και του ψυχισμού, την αποβολή του άγχους, της ασχήμιας και του γηρασμού και την έξοδο από τον απομονωτισμό.

Βλεφαροπλαστική είναι η χειρουργική αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος των βλεφάρων και του ενδοκογχικού λίπους.

Ακόμη είναι η αφαίρεση ογκιδίων και στιγμάτων (ξανθελάσματα, αδενώματα, πανάδες). Διόρθωση της εκ στροφής του κάτω βλεφάρου (γεροντικό εκτρόπιο) και τέλος απόσβεση των ρυτίδων στις έξω γωνίες των ματιών (πόδι χήνας). Με τη μέθοδο αυτή εξαλείφουμε την έκφραση θλίψης και κούρασης, τους μαύρους κύκλους και βελτιώνουμε την όραση που σε βαριές περιπτώσεις παρεμποδίζεται.

Η βλεφαροπλαστική είναι κατ’ εξοχήν επέμβαση που αλλάζει τα παρεξηγημένα χαρακτηριστικά και μεταβάλλει τη φυσιογνωμία του προσώπου. Είναι πιθανό μαζί με τη βλεφαροπλαστική να απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η ανανέωση δέρματος των βλεφάρων με laser, η εμφύτευση ουσιών όπως το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο, η χρήση αλλαντικής τοξίνης (botox).

Η βλεφαροπλαστική δεν αναστέλλει τη διαδικασία της γήρανσης και επομένως η ανανέωση που επιτυγχάνει μειώνεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Κατά μέσον όρο διατηρείται ικανοποιητικά για 7 έως 10 χρόνια. Είναι επομένως πιθανό να απαιτηθεί επανάληψη σε χρόνο που εξαρτάται από μία ποικιλία παραγόντων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ηλικία, οι επαγγελματικές απαιτήσεις (τραγουδιστές, ηθοποιοί, δημόσια πρόσωπα), η ποιότητα του δέρματος , η ψυχική διάθεση (κατάθλιψη) και οι συνθήκες διαβίωσης.

Υπάρχουν δύο είδη τεχνικής, η κλασική βλεφαροπλαστική στην οποία γίνεται αναισθησία τμηματικά και η βλεφαροπλαστικη δια μέσου του επιπεφυκότα.

Τι είναι όμως η περίφημη ομορφιά που αναστατώνει τις αισθήσεις, συναρπάζει θεούς και ανθρώπους και αποτελεί το όραμα των γλυπτών των ποιητών και των πλαστικών χειρουργών όλων τον εποχών σε όλο τον κόσμο; Ωραίο είναι ότι μας αρέσει, προκαλεί το θαυμασμό μας και προσελκύει το βλέμμα μας.

‘Το όμορφο πρόσωπο είναι η ηδονή των αισθήσεων’, έλεγε ο Πέρσης ποιητής Σααδή και η επιστήμη, εκεί που η φύση το αδίκησε η βιάστηκε, φρόντισε να το κάνει πράξη!