Είμαστε με το ένα πόδι στην παραλία και το άλλο στο γραφείο, όπου σιγά-σιγά και αυτό το σηκώνουμε για να συναντήσει το άλλο. Το δε μυαλό μας ταξιδεύει ήδη σε εξωτικά νησιά, ήλιο, γαλαζοπράσινα νερά. Η σκέψη των μικρών σωματικών μας ατελειών, των 3-5 περιττών κιλών που θα μπορούσαμε να είχαμε χάσει και δεν το κάναμε έγκαιρα, μας ενοχλεί και παράλληλα διαταράσσει την ειδυλλιακή εικόνα των ιδανικών διακοπών που πλάσαμε με το μυαλό μας.

Έτσι, πολύ συχνά επιδιδόμαστε σε αυστηρά, μη ισορροπημένα διαιτητικά σχήματα, προκειμένου να απαλλαγούμε από το μικρό, αλλά ενοχλητικό περιττό μας βάρος.

Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η εφαρμογή είτε πολύ αυστηρών διαιτών είτε απλά σωστά σχεδιασμένων εξατομικευμένων υποθερμιδικών διαιτολογίων, επιφέρουν πολύ γρήγορη ή πιο αργή απώλεια βάρους αντίστοιχα.

Μάλιστα, όσο πιο αυστηρή και στερητική είναι η δίαιτα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επαναπρόσληψης βάρους. Το ζητούμενο όμως είναι η διατήρηση των κιλών, που με τόσο κόπο χάθηκαν και αυτό που μας έρχεται ως τελευταία και σύγχρονη γνώση από την παγκόσμια ερευνητική βιβλιογραφία είναι πως η διατήρηση αυτή είναι αδύνατη αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε απέναντι στην τροφή.

Το Μοντέλο Τροποποίησης Συμπεριφοράς, όπως αποκαλείται, απαρτίζεται από ένα σύνολο κανόνων και τεχνικών που μας βοηθούν να 'ξεριζώσουμε' τις κακές διατροφικές μας συνήθειες που μας οδήγησαν στην αύξηση βάρους. Το σύνολο αυτών των συμπεριφορών εξατομικεύεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Με άλλα λόγια είναι προτιμότερο να χάσουμε λιγότερα κιλά από αυτά που θέλουμε, αλλά να γνωρίζουμε ότι ούτε τη σωματική μας ακεραιότητα βλάψαμε και παράλληλα είναι κιλά που με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες δεν θα επαναπροσλάβουμε.

Αντίθετα, αν απαλλαγούμε πολύ γρήγορα από τα περιττά 3-5 κιλά είναι σίγουρο ότι πηγαίνοντας στις διακοπές με βάρος που το σώμα μας δεν έχει καταφέρει να αφομοιώσει, με την παραμικρή διατροφική παρεκτροπή το βάρος μας θα αυξηθεί, και το σημαντικότερο, όταν επιστρέψουμε από τις διακοπές πολύ συντομα θα έχουμε επαναποπροσλάβει τα διπλάσια από τα κιλά που χάσαμε γρήγορα.

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν χωρίς δίαιτα να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά λίγα παραπάνω κιλά:

 • Μην χάσεις στο δρόμο το κίνητρό σου. Κάθε πρωί που ξυπνάς να θυμίζεις στον εαυτό σου πόσο πολύ θέλεις να κάνεις διακοπές με λιγότερα κιλά.
 • Νιώσε την πείνα σου. Είναι το αίσθημα που μας λείπει τελευταία, καθώς τρώμε για πολλούς άλλους λόγους εκτός από αυτό. Θα διαπιστώσεις μεγάλη ικανοποίηση όταν καλύψεις το αίσθημα αυτό με λίγο φαγητό.
 • Ξεκίνα το γεύμα σου πρώτα από τη σαλάτα. Σε βοηθά να χορτάσεις πιο γρήγορα.
 • Φρόντιζε να τρως πάντα σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας. Μη μιλάς στο κινητό σου, μη μαλώνεις και μην εκνευρίζεσαι.
 • Απόφευγε να τρως κρύο φαγητό. Το ζεστό φαγητό σε βοηθά να το απολαύσεις καλύτερα και συνεπώς να φας λιγότερο.
 • Ψώνιζε από το σούπερ-μάρκετ πάντα με λίστα αγορών.
 • Προσπάθησε να είναι το ίδιο μέρος αυτό που τρως το γεύμα σου και φρόντισε αυτό να έχει ένα ευχάριστο περιβάλλον.
 • Όταν γυρίζεις κουρασμένος από τη δουλειά σου μην ξεκινάς αμέσως να τρως. Χαλάρωσε για μισή ώρα, κάνοντας ένα μπάνιο ή ακούγοντας μουσική, ώστε να ηρεμήσει το σώμα σου και να φας αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.
 • Μην τρως ποτέ όρθιος.
 • Τρώγε αργά. Φρόντισε το κύριό σου γεύμα να μη διαρκεί λιγότερο από 20-30 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό βοηθάς το σώμα σου να νιώσει το αίσθημα του χορτασμού και να μη προσλάβει περιττές θερμίδες.
 • Την ώρα που τρως προσπάθησε να μη βλέπεις TV. Αποσπάται η προσοχή, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τον έλεγχο του τι τρώμε. Παράλληλα, συνδέονται τα δύο γεγονότα και κάθε φορά που θα βλέπεις TV θα θέλεις και να τρως.
 • Μας αρκούν 1-2 κουταλιές γλυκού για να αλλάξει η γεύση στο στόμα μας. Το επιπλέον έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μετατραπεί σε λίπος στο σώμα μας.
 • Προτίμησε προϊόντα light. Γιαούρτι, αναψυκτικά, ζελέ, παγωτά στις εκδόσεις τους με χαμηλές θερμίδες που μας προσφέρουν σχεδόν την ίδια ικανοποίηση και μας γλιτώνουν από περιττές θερμίδες.
 • Μην παραλείπεις τα καλοκαιρινά φρούτα. Καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, κεράσια μας δίνουν λίγες θερμίδες γιατί περιέχουν πολύ νερό στη σύστασή τους και μας ικανοποιούν την αίσθηση του χορτασμού, αποτελώντας έτσι ιδανική λύση για ενδιάμεσο σνακ.
 • Περπάτησε περισσότερο, τόσο πηγαίνοντας στη δουλειά σου όσο και μετά από αυτή. Κάνε το γύρο του τετραγώνου πριν πας σπίτι σου ή βρες μία φίλη σου και κάντε μια μικρή βόλτα.
 • Προσπάθησε να κινηθείς μέσα στο σπίτι κάνοντας δουλειές, ποτίζοντας τα φυτά, βγάζοντας το σκύλο βόλτα.

Πηγές: www.nutrimed.gr