Τα νεφρά μας καθημερινά δουλεύουν πολύ σκληρά για να μας κρατούν ασφαλείς. Φιλτράρουν τις τοξίνες, ρυθμίζουν τα υγρά του σώματος και ελέγχουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Άρα καλό είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τα διατηρούμε υγιή, για να λειτουργούν άψογα και να μην έχουν προβλήματα.

Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που θα προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά μας;

Αλάτι

Όταν το παρακάνουμε με το αλάτι στη διατροφή μας, αυξάνεται η αρτηριακή μας πίεση, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η βλάβη στα νεφρά.

Το κάπνισμα

Όχι μόνο επιδεινώνει την αρτηριακή μας πίεση αλλά και τον διαβήτη (δύο από τις πρωταρχικές αιτίες για βλάβες στα νεφρά, δηλαδή), ενώ μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε. Σε γενικές γραμμές, το κάπνισμα βλάπτει την υγεία μας από κάθε άποψη.

Το αλκοόλ

Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ αλκοόλ για πολλά χρόνια, αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας. Επίσης, αν καταναλώσετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μέσα σε πολύ λίγο χρόνο (λίγες ώρες, δηλαδή), κινδυνεύετε από οξεία νεφρική βλάβη.

Η υπερβολική πρωτεΐνη

Είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε πρωτεΐνη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Για ανθρώπους, όμως, που τα νεφρά τους δεν λειτουργούν φυσιολογικά, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης θα ασκήσει και υπερβολική πίεση σε αυτά. Είναι καλή ιδέα να τρώτε μικρές μερίδες, από διαφορετικές πηγές - πουλερικά, ψάρι, αυγά.

Τα αναψυκτικά διαίτης

Αν πίνετε πολλά αναψυκτικά διαίτης (πάνω από δύο την ημέρα), έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες νεφροπάθειας είναι μεγαλύτερες σε σχέση με αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Σαν γενικό κανόνα, πάντως, αποφύγετε τα αναψυκτικά και προτιμήστε σόδα, αν θέλετε την αίσθηση ανθρακικού.

Η αφυδάτωση

Τα νεφρά μας χρειάζονται νερό για να λειτουργούν σωστά. Αν δεν πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, θα υπολειτουργούν - και με τον καιρό, μπορεί να προκληθεί σημαντική ζημιά. Φροντίστε να πίνετε σταθερά νερό μέσα στην ημέρα για να μην αφυδατώνεστε.

Τα παυσίπονα

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που θα διαβάζετε ότι είναι μεγάλο λάθος να στηριζόμαστε πολύ στα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην παίρνουμε παυσίπονα, αλλά η υπερβολική τους κατανάλωση καταπονεί τα νεφρά μας.

Οι παράνομες ουσίες

Η χρήση κοκαΐνης, ηρωίνης ή μεθαμφεταμίνης - πέρα από όλα τα προβλήματα στον οργανισμό που μπορούν να προκαλέσουν, και πέρα από το πόσο εθιστικές ουσίες είναι - προκαλούν τεράστια βλάβη στα νεφρά, καθώς και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η υπερβολική γυμναστική

Υπάρχει η σκληρή προπόνηση, και η υπάρχει και η υπερβολική προσπάθεια. Αν φτάσετε σε σημείο που γυμνάζεστε με υπερβολική ένταση, μπορεί να αρχίζει να διασπάται μυϊκός ιστός, απελευθερώνοντας ουσίες στο αίμα που θα βλάψουν τα νεφρά. Αυτό ονομάζεται ραβδομυόλυση και χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια.

Τα φάρμακα για την καούρα

Αν τα παίρνουμε για πολύ καιρό συνεχόμενα, αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα νεφρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα