Σε σταδιακή αποφόρτιση του συστήματος Υγείας έως τον Μάιο, θα οδηγήσει η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης του κορωνοϊού Rt σε χαμηλά επίπεδα. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τους 1.200 διασωληνωμένους στις αρχές του επόμενου μήνα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από διάλεξη του καθηγητή Παθολογίας - Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα, σε αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, την οποία έδωσε την Τρίτη, με θέμα "Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε γράφημα που παρουσίασε ο καθηγητής για την εξέλιξη του αριθμού των διασωληνωμένων. Στο γράφημα, που παρατίθεται πιο κάτω φαίνεται πως σε περίπτωση που το Rt φτάσει στο 1,1 (σήμερα είναι 0,98), οι διασωληνωμένοι θα ξεπεράσουν τους 1.200 σε έναν μήνα.

Πιο ελαφρά αυξητική θα παραμείνει η κατάσταση και σε περίπτωση που ο Rt φτάσει στο 1,05. Με τον δείκτη στο 1, η τάση θα παραμείνει σταθερή, αλλά αν ο δείκτης μείνει στα σημερινά επίπεδα, θα υπάρχει σύντομα βελτίωση.

Ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στη μείωση της μετάδοσης, λέγοντας πως - όταν ο δείκτης Rt βρεθεί στο 1,1 - ένας φορέας του ιού μπορεί να τον μεταδώσει σε 25 άτομα μέσα σε διάστημα 60 ημερών, όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί.

 

Εμβόλιο

Αναφερόμενος στον κίνδυνο εκδήλωσης θρόμβωσης έπειτα από εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε πως είναι πολύ μικρός σε σχέση με τη μείωση 69% της σοβαρής νόσησης που φέρνει ο εμβολιασμός.

Είπε χαρακτηριστικά πως  το εμβόλιο MMR (ιλαρά - παρωτίτιδα - ερυθρά) έχει κίνδυνο θρομβοκυτταροπενίας και πορφύρας 1 προς 10.000, που είναι πολύ υψηλότερος από το εμβόλιο κατά της CoViD-19, ενώ ο κίνδυνος να πάθει κάποιος τροχαίο μετά από 28 μέρες είναι 1 προς 10.000.

Για την πορεία της επιδημίας, σημείωσε πως υπάρχει κούραση των πολιτών και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα τέταρτο κύμα.

Σημείωσε πως ο πραγματικός αριθμός των φορέων είναι πολλαπλάσιος εκείνων που εντοπίζονται. Μελέτες έχουν δείξει πως είναι 10 φορές μεγαλύτερος στις ΗΠΑ και 6 φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική μετάλλαξη - είπε - καθιστά τον ιό 50% πιο μεταδοτικό και 61% πιο θανατηφόρο, αλλά έχει μικρή επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ανοσία

Ο καθηγητής εμφανίστηκε θετικός στην εμφάνιση ανοσίας από τον πληθυσμό, λέγοντας πως αυτό θα επιτευχθεί (με εμβόλια ή νόσηση) όταν θα έχουν αντισώματα το 45% έως 85% των πολιτών.

Αφού σχολίασε πως "ο ιός είναι εδώ για να μείνει", παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 9,87% των Ελλήνων είχαν ήδη ανοσία κατά του ιού στο τέλος του 2020.  

Τόνισε πως η κυτταρική ανοσία, που είναι πιο σημαντική παραμένει για διάστημα 8 μηνών μετά τη λοίμωξη από τον ιό.

Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, ειδικά Τ - κύτταρα μνήμης έχουν ανιχνευτεί αρκετούς μήνες μετά στο σύνολο των ατόμων με προηγούμενη σοβαρή νόσο, στο 87% όσων είχαν ήπια νόσο, στο 32% των μελών της οικογένειας που είχαν εκτεθεί και στο 16% των υγιών ενηλίκων

Προειδοποίησε πως τα μέτρα προστασίας από τον ιό πρέπει να τηρούνται μέχρι την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Επισήμανε πως στη Χιλή, όπου το 30% του πληθυσμού είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, υπήρξε χαλάρωση και ο ιός έχει προκαλέσει νέο επιδημικό κύμα.

Για τα self test, είπε πως, ακόμη και εάν γίνουνι σωστά μόνο από το 25% των πολιτών, θα υπάρξει όφελος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"