Το ψυχοκοινωνικό στρες –που προκύπτει από δυσκολία στην αντιμετώπιση απαιτητικού περιβάλλοντος- μπορεί ενδεχομένως να θέτει τη γυναίκα σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αναφέρει νέα έρευνα του Drexel University.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η επίδραση του εργασιακού και κοινωνικού βάρους στις γυναίκες είναι ισχυρό διπλό χτύπημα.

Εργασιακό και κοινωνικό στρες συνδυαστικά, συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 21%.

H έρευνα αποκάλυψε ότι πολύ στρεσογόνα γεγονότα, όπως το διαζύγιο, καθώς και κοινωνικό βάρος, συνδέονταν το καθένα με 12% και 9% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αντίστοιχα.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από δείγμα 80.825 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.

Μελετήθηκε η επίδραση του ψυχοκοινωνικού στρες από την εργασία, στρεσογόνα γεγονότα και κοινωνικό βάρος μέσω συνέντευξης. Σχεδόν 5% των γυναικών εμφάνισαν στεφανιαία νόσο σε διάστημα των 14 ετών.

Μετά από προσαρμογές, τα γεγονότα υψηλού στρες συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 12% και το υψηλό στρες από κοινωνικούς παράγοντες συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο  κατά 9%. Το στρες από την εργασία ανεξάρτητο, δεν συνδεόταν με αυτόν το κίνδυνο.

Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε το συνεχιζόμενο στρες για τις γυναίκες που προσπαθούν να εξισορροπήσουν στρεσογόνους παράγοντες από την εργασία και κοινωνικούς.

H έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα