Στοπ στη δωρεάν διανομή self tests σε μαθητές και εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έβαλε με απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για επικείμενη συνέχιση της διάθεσή τους από άλλα κανάλια διανομής, μετά τις 19 Ιουνίου.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης, ο Σύλλογος αποφάσισε να αποσύρει και να επιστρέψει στις φαρμακαποθήκες τα προς δωρεάν διάθεση αυτοδιαγνωστικά τεστ από όλα τα φαρμακεία της πόλης, τα οποία ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να τα διαθέτουν επί πληρωμή, σε όποιον επιθυμεί.

"Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να μας εμπαίζει και να μας εκβιάζει. Επί τρεις μήνες βάλαμε πλάτη στην εθνική προσπάθεια, βοηθώντας και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή αμοιβή. Προσθέσαμε επιπλέον φόρτο εργασίας στους συναδέλφους, χωρίς να έχουμε ούτε το ελάχιστο κέρδος", επεσήμανε μιλώντας στο iatronet ο γενικός γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Σπύρος Νικολαϊδης (φωτογραφία) και πρόσθεσε: "τώρα, έπειτα από όλα αυτά, ακούμε κυβερνητικά στελέχη να λένε πως τα self tests θα συνεχίσουν να διανέμονται από άλλα κανάλια, υπονοώντας τα σούπερ μάρκετ".

Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παραχωρούν έκτακτη συνέντευξη τύπου για το θέμα, θεωρούν ως αιτία πολέμου πιθανή διάθεση των τεστς μέσα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο λόγος της αντίδρασης δεν αφορά το ενδεχόμενο τα καταστήματα να έχουν κέρδος από τη διάθεσή τους, σε αντίθεση με τα φαρμακεία, αλλά το ότι τα self tests είναι ιατροτεχνολογικό υλικό. Πιθανή είσοδός του στα σούπερ μάρκετ ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την πώληση και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων μέσα από τα ίδια κανάλια.

Πελώνη: Εκβιασμός από τον Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Υπάρχει μια συμφωνία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την κυβέρνηση για τη δωρεάν διανομή self tests ως τις 19 Ιουνίου και αυτή η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο, τόνισε μιλώντας στον Σκάι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ξεκαθαρίζοντας πως ο,τιδήποτε άλλο θα εκληφθεί ως εκβιασμός εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η κ. Πελώνη επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης των tests.

Υπενθυμίζεται πως με χθεσινή του δήλωση ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, έκανε γνωστό πως η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες μέρες, προκαλώντας την αντίδραση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης. Οι τελευταίοι αναμένουν εντός της ημέρας διευκρινιστική δήλωση από την κυβέρνηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
24ο Συνέδριο ‘’New Trends in Cardiology 2024’’
Μύθοι και αλήθειες για την επιπεφυκίτιδα
Παράταση στις επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων που έχουν λήξει