Η Τρίτη, 3 Αυγούστου ήταν η δυσκολότερη μέρα του παρατεταμένου καύσωνα που βιώνει η Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο. Αργά το μεσημέρι, την ώρα που το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εντόπιζε το ιστορικό υψηλό της χώρας στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 47,1 βαθμούς Κελσίου, μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, στον αστικό ιστό της συμπρωτεύουσας οι κάτοικοι έδιναν αγώνα επιβίωσης. Η θερμοκρασία έφτασε επίσημα στους 42 βαθμούς υπό σκιάν μέσα στην πόλη και διατηρήθηκε για ώρες σε αυτήν την τιμή, με την αίσθηση της δυσφορίας να φτάνει σε επίπεδα ασφυξίας, λόγω και του μικροκλίματος που δημιουργείται στο πυκνοδομημένο περιβάλλον.

Πέντε εικόνες σε διαφορετικές ώρες της ημέρας που κατέγραψε το iatronet στη νέα παραλία, τον σημαντικότερο πνεύμονα αναψυχής και διεξόδου των κατοίκων της πόλης, είναι αποκαλυπτικές των ακραίων συνθηκών που επικράτησαν, αλλά και της αλλαγής που επέφεραν αυτές στις συνήθειες των Θεσσαλονικέων. Η βόλτα, η άθληση και όποια άλλη δραστηριότητα μετατέθηκε για πολύ νωρίς το ξημέρωμα και πολύ αργά το βράδυ, ενώ στο ενδιάμεσο επικρατούσε εικόνα ερήμωσης.

Ωρα 6:30 το πρωί: Ο καιρός δείχνει τις προθέσεις του από το ξημέρωμα. Το θερμόμετρο δείχνει 29 βαθμούς Κελσίου όταν ο ήλιος ανατέλλει πίσω από την πόλη, ενώ η τιμή δεν έχει πέσει κάτω από τους 27 στη διάρκεια της νύχτας. Στη νέα παραλία, εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας έχουν σπεύσει από πολύ νωρίς για περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο και βόλτα με τον πρωινό τους καφέ. Δραστηριότητες που θα έκαναν αργότερα, αν δεν επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ώρα 11.30 το πρωί: Η θερμοκρασία έχει ανέβει ήδη στους 35 βαθμούς. Ο κόσμος έχει λιγοστέψει θεαματικά και έχει μετακινηθεί στη μέσα πλευρά της παραλίας, στα θεματικά πάρκα ή στη σκιά που δημιουργεί η διπλή σειρά από κουκουναριές κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου. Η σωματική άσκηση είναι ήδη απαγορευτική για τους περισσότερους, με εξαίρεση κάποιους τολμηρούς που μετακινούνται με ποδήλατο.

Ώρα 3 μετά το μεσημέρι: Το δάπεδο της παραλίας αχνίζει, με τις ακτίνες του καυτού ηλίου να το χτυπούν κάθετα και να ανεβάζουν την θερμοκρασία πολύ πάνω από τους 42 βαθμούς Κελσίου που δείχνει το θερμόμετρο υπό σκιάν. Επικρατεί εικόνα πλήρους ερήμωσης, καθώς σε ολόκληρη την έκταση του αναπλασμένου παραλιακού μετώπου, σε έκταση άνω των 3 χιλιομέτρων από το Μέγαρο Μουσικής ως τον Λευκό Πύργο, δεν διακρίνεται ούτε ένας άνθρωπος.

 

Ώρα 7 το απόγευμα: Παρόλο που η θερμοκρασία έχει …υποχωρήσει στους 40 βαθμούς, η ζέστη είναι ακόμα αφόρητη, καθιστώντας κάθε άλλο παρά απολαυστικό έναν απογευματινό περίπατο. Ελάχιστοι άνθρωποι τον έχουν τολμήσει. Σε ολόκληρο το μέτωπο διακρίνονται το πολύ 10-15 άνθρωποι.

Ώρα 10.30 το βράδυ: Μετά τη δύση του ηλίου η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά. Την ώρα αυτή βρίσκεται στους 34 βαθμούς. Η αίσθηση της δυσφορίας είναι ακόμη παρούσα, αλλά η κατάσταση είναι πλέον υποφερτή. Παρέες νεαρών, οικογένειες με παιδιά, μητέρες με μωρά στο καρότσι, κηδεμόνες τετράποδων και αθλούμενοι μετέθεσαν για αυτή την ώρα την έξοδό τους. Τα καφέ στα γυάλινα περίπτερα γεμίζουν με κόσμο, μικροπωλητές στήνουν πάγκους με νερά, αναψυκτικά και ποπ κορν, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στα θεματικά πάρκα. Η ίδια εικόνα θα συνεχιστεί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας