Μεγάλος άγνωστος παραμένει για την Ελλάδα και για τον κόσμο το εάν θα κλείσουν σχολεία, λόγω διασποράς του κορωνοϊού, ανέφερε την Κυριακή ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε πως πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες 12 ετών και άνω. Έκανε έκκληση στους γονείς να απευθυνθούν για το θέμα στους παιδιάτρους: "Τα παιδιά μας κάνουν σήμερα 17 εμβόλια. Αυτό θα είναι το 18ο", τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ανέδειξε το θέμα της διενέργειας των self tests, λέγοντας πως βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.

Δεν απέκλεισε το κλείσιμο σχολείων, εξαιτίας εμφάνισης κρουσμάτων, λέγοντας πως εύχεται "να μη χρειαστεί αυτό να συμβεί πολύ συχνά".

Αναφέρθηκε στο θέμα των εκπαιδευτικών, λέγοντας πως οκτώ στους δέκα έχουν εμβολιαστεί, ποσοστό που είναι πολύ πιο υψηλό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτίμησε πως οι ελάχιστοι εναπομείναντες ανεμβολίαστοι, μπορούν να πειστούν από τους συναδέλφους τους, στον χώρο του σχολείου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν θα ξανακλείσει η χώρα. Τα μέτρα προστασίας - είπε - θα ισχύουν, θα έχουμε μάσκες και θα επιμείνουμε στο θέμα των τεστ.

Εμβολιασμοί

Δεν απέκλεισε την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αναφέροντας πως δεν είναι στις προθέσεις του: "Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου", σχολίασε.

Για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της CoViD, ανέφερε πως τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στην ανάγκη για τρίτη δόση σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους άνω των 60 ετών.

"Οι επιστήμονες θα καθορίσουν τον χρόνο", σημείωσε, τονίζοντας πως πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να γίνει ειδικά σε όσους έκαναν την τρίτη δόση σχετικά νωρίς.

ΕΣΥ

Για τις παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επανέλαβε πως σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πως οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ είναι επιβεβλημένες, καθώς αποτελεί τον αγοραστή των υπηρεσιών.

Αναρωτήθηκε σε ποια χώρα δεν υπάρχει συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, απαντώντας ο ίδιος πως είναι πιθανό να συμβαίνει στην Κούβα και στη Βόρεια Κορέα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας