Η υγεία των ματιών μας είναι κάτι που πολλές φορές έχουμε δεδομένο. Και όμως, τα μάτια μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και χρειάζονται φροντίδα. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε; Και ποια πράγματα αμελούμε ενώ δεν θα έπρεπε;

Δεν κάνουμε εξετάσεις σε ετήσια βάση

Ειδικά για άτομα που έχουν περάσει τα 40, είναι απαραίτητο. Η όρασή μας επηρεάζεται με την πάροδο του χρόνου, και πρέπει να γνωρίζουμε σε τι επίπεδα βρίσκεται. Επίσης, είναι σημαντικό να κάνουμε εξετάσεις για να δούμε αν έχει αρχίσει να προκαλείται κάποια πάθηση των ματιών, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Αγνοούμε τους ερεθισμούς

Κόκκινα, υγρά μάτια. Μάτια που πρήζονται ή πονούν πού και πού. Δεν πρέπει να αγνοούμε αυτά τα συμπτώματα ως απλή «καθημερινή κούραση» αν επιμένουν για καιρό. Μια εξέταση μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι συμβαίνει και πώς πρέπει να δράσουμε.

Δεν φοράμε γυαλιά ηλίου

Ο ήλιος κάνει κακό στα μάτια μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι επιβλαβής μόνο για την επιδερμίδα μας, αλλά για ό,τι αγγίζει – ειδικά αν σκεφτούμε ότι τα μάτια μας είναι εκτεθειμένα και ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Τρίβουμε τα μάτια μας

Μπορεί να προκληθεί ερεθισμός ή τραυματισμός στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής. Συν ότι το τρίψιμο μάλλον θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα χέρια μας είναι σχεδόν συνέχεια γεμάτα με μικροοργανισμούς που δυνητικά μπορούν να μολύνουν τα μάτια μας.

Περνάμε υπερβολικά πολλή ώρα μπροστά στην οθόνη

Ειδικά από τότε που ξεκίνησε η συνθήκη της τηλεργασίας, μας αρέσει να αστειευόμαστε ότι οι μυωπίες έγιναν χειρότερες, και πως όσοι δεν είχαν μυωπία… την απέκτησαν. Και ενώ δεν ξέρουμε τα ακριβή νούμερα, είναι αλήθεια πως η πολλή ώρα μπροστά από την οθόνη είναι καταστροφική για τα μάτια μας. Επενδύστε σε ένα ζευγάρι γυαλιά που φιλτράρουν την ακτινοβολία.

Δεν φροντίζουμε καλά τους φακούς μας

Αν φοράτε φακούς επαφής, είναι σημαντικό να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες για τον καθαρισμό τους, για την αποθήκευσή τους, όπως και να μην τους χρησιμοποιείτε για περισσότερο καιρό από ό,τι πρέπει. Επίσης, μην μπαίνετε ποτέ για ντους φορώντας τους.

Κοιμόμαστε χωρίς να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ

Ναι, μπορεί να συμβεί μια φορά, μετά από κατανάλωση αρκετού αλκοόλ. Αν συμβαίνει συχνά, όμως, δεν είναι παράξενο να δείτε έντονο ερεθισμό στα μάτια σας.

Καπνίζουμε

Τέλος, ο καπνός του τσιγάρου είναι καταστροφικός για τα μάτια και συμβάλλει σχεδόν σε κάθε πάθηση που μπορούν να εμφανίσουν – από καταρράκτη μέχρι εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Κόψτε το κάπνισμα για να προστατεύσετε (και) τα μάτια σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο