Νέα έρευνα έδειξε το σημαντικό ρόλο που ένας μη φυσιολογικός κιρκαδιανός ρυθμός παίζει στη δημιουργία φλεγμονής στα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Η έρευνα έγινε από το RCSI University of Medicine and Health Sciences και δημοσιεύτηκε στο Frontiers in immunology..

Το βιολογικό ρολόι δημιουργεί ρυθμούς σε 24ωρη βάση που κρατούν υγιείς τους ανθρώπους και σε συνάρτηση με τον κύκλο ημέρας /νύχτας.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η ρύθμιση των μακροφάγων (κυττάρων του ανοσοποιητικού). Όταν αυτοί οι κυτταρικοί ρυθμοί διαταραχτούν (πχ με ακανόνιστες ώρες ύπνου, βάρδιες) τα κύτταρα παράγουν μόρια που προκαλούν φλεγμονή.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους όπως καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, αρθρίτιδα, διαβήτη και καρκίνο και να επηρεάσει την ικανότατη καταπολέμησης λοιμώξεων.

Οι ερευνητές εστίασαν στα μακροφάγα κύτταρα με και χωρίς βιολογικό ρολόι σε συνθήκες εργαστηρίου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μακροφάγα χωρίς βιολογικό ρολόι λάμβαναν περισσότερη γλυκόζη και τη διασπούσαν πιο γρήγορα από τα φυσιολογικά κύτταρα.

Ανακάλυψαν επίσης ότι τα μιτοχόνδρια, οι οδοί με τις οποίες η γλυκόζη διασπούνταν περαιτέρω για να παράγει ενέργεια, ήταν πολύ διαφορετικές στα μακροφάγα χωρίς ρολόι. Αυτό οδήγησε στην παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου  που ενέτεινε τη φλεγμονή.

Ο Dr George Timmons, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα προστίθενται στις έρευνες που δείχνουν γιατί η διαταραχή του βιολογικού ρολογιού οδηγεί σε φλεγμονώδεις και λοιμώδεις νόσους και μια από τις πλευρές είναι η χρήση καυσίμου στο επίπεδο σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού όπως τα μακροφάγα.

Η Dr Annie Curtis, δήλωσε ότι η έρευνα επίσης δείχνει ότι οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά το βιολογικό ρολόι, όπως ο ανεπαρκής ύπνος και το ανεπαρκές φως, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού να εργάζεται αποτελεσματικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα