Τα αντι-ιικά χάπια κατά της CoViD θα ξεκινήσουν να διανέμονται από τη Δευτέρα, σε άτομα άνω των 18 ετών και με υποκείμενα νοσήματα. Θα πρέπει να έχουν θετικό rapid test ή PCR και θα παραδίδονται κατ΄οίκον.

Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, στο υπουργείο Υγείας.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 150.000 σε όλη τη χώρα και σταθερά υψηλά παραμένουν οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι.

Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί, με 5.000 νοσηλευόμενους, με πληρότητα 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ.

Όπως είπε, τέσσερις στους πέντε ασθενείς με CoViD που εισάγονται στα νοσοκομεία πάσχουν από Όμικρον. Το 25% των εισαγωγών αφορά άτομα με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Προειδοποίησε, δε, πως η λοίμωξη από Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα και πρόβλεψε πως τις επόμενες εβδομάδες θα μειωθούν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. "Οι σκληροί δείκτες θα μειωθούν πιο αργά", τόνισε.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μείωση κατά 5% των κρουσμάτων και κατά 6% των θανάτων. Οι νέες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15%.

Εκτίμησε πως τους επόμενους μήνες θα περάσουμε αργά στο "μετα-πανδημικό στάδιο" και κάλεσε τους πιο ηλικιωμένους να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου. "Το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου τους επόμενους μήνες", είπε.

Σημείωσε πως υπάρχουν περισσότερα από δύο κρούσματα Όμικρον 2 στην Ελλάδα, χωρίς σημαντική τάση αύξησης, όπως αυτή που καταγράφηκε στη Δανία. "Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι θάνατοι από Όμικρον", υπογράμμμισε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]