Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα την έγκριση που έδωσε η Βρετανία στο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna. Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ περιέγραψε την Τρίτη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί στην επαρχία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως "οι αναλύσεις του δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι έχουμε μια σταθεροποίηση ή μικρή ύφεση στα αστικά κέντρα. Ωστόσο η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και στα νησιά".

Ο καθηγητής επισήμανε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε ύφεση: "Έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Aυτό συνέβη και στην Όμικρον".

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας. Όπως τόνισε, "το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία, ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων". Όπως σχολίασε, αυτό δεν είναι ένα απίθανο σενάριο.

Αναφερόμενος στα εμβόλια ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι οι υπάρχουσες λύσεις μας καλύπτουν από το να μη νοσήσουμε βαριά τονίζοντας ότι "με την έλευση των νέων εμβολίων με τα στελέχη Όμικρον τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσηση".

Πηγές:
ERTNEWS

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού