Nέα έρευνα έδειξε ότι τρέχουσα διάγνωση καρκίνου έθετε σημαντικό κίνδυνο για σοβαρή εξέλιξη στη νόσηση από κορωνοΙό, τα 2 πρώτα χρόνια της πανδημίας  COVID-19 περιλαμβανομένης της εισαγωγής σε ΜΕΘ και του θανάτου. Ερευνητές του UC Davis Comprehensive Cancer Center έλαβαν μέρος στην έρευνα που δημοσιεύτηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός κατά της  COVID-19 μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο που νοσούσαν από COVID-19, δήλωσε η ερευνήτρια Elisa Tong.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ερευνητές του University of Wisconsin και περιελήφθησαν 104.590 ασθενείς από 21 συστήματα υγείας των ΗΠΑ. Το δείγμα περιέλαβε νοσηλευθέντες που διαγνώστηκαν με COVID-19 από τον Φεβρουάριο του 2020, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.

Συνολικά, 7.141 (6.8%) είχαν τρέχουσα διάγνωση καρκίνου και 6.749 (6.5%) προηγούμενο ιστορικό καρκίνου.

Εξετάστηκαν 7 είδη καρκίνου (λευχαιμία, πολλαπλούν μυέλωμα, λέμφωμα, προστάτη, μαστού, πνεύμονα και πεπτικού).,Ολοι εκτός από του προστάτη συνδέονταν με υψηλότερη πιθανότητα θνητότητας στο νοσοκομείο σε σύγκριση με μη ύπαρξη καρκίνου (τότε ή στο παρελθόν). Ισχυρότερες σχέσεις παρατηρήθηκαν στους μεταστατικούς και αιματολογικούς καρκίνους έναντι μη μεταστατικών συμπαγών όγκων.

Η Wendy Slutske δήλωσε ότι ενθαρρυντικό εύρημα ήταν ότι άνθρωποι με παλαιότερο ιστορικό των περισσότερων ειδών καρκίνου που μολύνθηκαν και νοσηλεύτηκαν με COVID-19 δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή εξέλιξη, περιλαμβανομένου του θανάτου, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου.

Η έρευνα έδειξε ότι ενώ τα ποσοστά  θνησιμότητας και εισαγωγής σε ΜΕΘ για COVID-19 μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αυξημένος κίνδυνος του καρκίνου για σοβαρή εξέλιξη της COVID-19 παρέμενε σταθερός τα 2 πρώτα χρόνια της πανδημίας (2020 και 2021),

Επιπλέον, εμβολιασμός πριν την εισαγωγή σε νοσοκομείο με COVID-19 μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου, άσχετα από την κατάσταση καρκίνου. Ασθενείς με και χωρίς καρκίνο φάνηκε να ωφελούνται από τον εμβολιασμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα