Μεγάλες αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να φέρει το σουσάμι. Τα θρεπτικά του συστατικά και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορούν να εκτοπίσουν τα τεχνητά αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, επισημαίνεται σε μελέτη Αιγυπτίων και Σαουδαράβων ειδικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Antioxidants.

Η συντακτική ομάδα επισημαίνει πως το σουσάμι σε σκόνη είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή βιοδραστικών ενώσεων, όπως οι φαινολικές ενώσεις και οι λιγνίνες. Σε διαφορετικές περιεκτικότητες (200, 400 και 600 mg) έδειξαν αποτελεσματική αντιοξειδωτική επίδραση. 

Όπως αναφέρουν, τα τελευταία χρόνια, γίνεται συστηματική έρευνα σχετικά με τη δυνατότητα των υποπροϊόντων τροφίμων ως πρόσθετα τροφίμων. Οι βιοδραστικές ενώσεις που εξάγονται από υποπροϊόντα (αγροτροφική αλυσίδα) θα μπορούσαν να είναι ένας από τους πολλά υποσχόμενους τρόπους παραγωγής φυσικών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των φαινολικών, φλαβονοειδών, καροτενοειδών, σαπωνινών και αλκαλοειδών.

Τα τεχνητά αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται για την αναστολή οξείδωσης του λαδιού, έχουν κινδύνους για την υγεία, καθώς περιέχουν τοξικές ουσίες και ενώσεις που "ενοχοποιούνται" για πρόκληση καρκίνου και η χρήση τους στη βιομηχανία τροφίμων περιορίζεται.

Πρόσφατα, αναδείχθηκε ο ρόλος των φυσικών αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από υποπροϊόντα τροφίμων, όπως οι φλούδες πατάτας, ο πυρήνας ντομάτας, οι φλούδες ροδιού, το κακάο και η ελιά. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά έχουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, καθώς είναι υγιεινά, ασφαλή και φθηνά.

Οι επικαλύψεις σπόρων σουσαμιού είναι υποπροϊόντα της παραγωγής ταχινιού ή της επεξεργασίας λαδιού. Είναι φθηνά και παράγονται σε μεγάλες ποσότητες. Είναι πλούσιες σε βιοδραστικές ενώσεις και έχουν αξιοσημείωτα αντιοξειδωτικά, με υψηλή αποτελεσματικότητα στην αναστολή της οξείδωσης της "κακής" χοληστερόλης (LDL) και των ελεύθερων ριζών.

Υπερτροφή

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ταχίνη - που παράγεται με βάση το σουσάμι - θεωρείται υπερτροφή. Έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες Β1, Β2, Ε, νιασίνη, ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.

Το ταχίνη περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθειονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το ήπαρ και τους νεφρούς.

Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), (που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης [της ολικής και της ‘κακής’]).[25]

Υπερέχει της σοκολάτας, καθώς περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (πρόληψη οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο και ψευδάργυρο (άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (καταπραϋντική, ηρεμιστική δράση, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο και σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μείωση πόνων στις αρθρώσεις) και είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που μειώνουν τη χοληστερίνη και την υπέρταση.

Σε σύγκριση με το φυστικοβούτυρο, έχει υψηλότερα επίπεδα ινών και ασβεστίου και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και κορεσμένα λίπη.

Η βιταμίνη Ε που περιέχει σε μεγαλύτερες ποσότητες από το ελαιόλαδο, προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση, ενώ έχει δράση κατά του καρκίνου του μαστού, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, του καταρράκτη, τις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Το ταχίνι που παράγεται από ακατέργαστους σπόρους σουσαμιού είναι χαμηλότερο σε λίπος από ότι το ταχίνι που γίνεται από τους καβουρδισμένους σπόρους.

Αλλεργία

Η κατανάλωση σουσαμιού και τροφών που το περιέχουν απαιτεί προσοχή, καθώς υπάρχει πιθανότητα για αλλεργική αντίδραση. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, το σουσάμι είναι η ένατη πιο συχνή τροφική αλλεργία μεταξύ παιδιών και ενηλίκων.

Σειρά δημοσιεύσεων δείχνουν πως η συγκεκριμένη μορφή αλλεργίας έχει αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα συμπτώματα της αντίδρασης μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρά. Από την αρχή του 2023, το σουσάμι θα επισημαίνεται στις ΗΠΑ ως αλλεργιογόνο και σχετική ειδοποίηση θα περιλαμβάνεται στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα