To iatronet.gr, μετά τις ομολογουμένως πολύ επιτυχημένες 16 ημερίδες Βήματα Ασθενών, που ξεκίνησαν το 2016 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, διοργανώνει την 17η ημερίδα του, η οποία θα απευθύνεται ειδικά στους γιατρούς και τους ασθενείς αλλά και ευρύτερα στο κοινό που ενδιαφέρεται για ιατρικά θέματα.

Το θέμα της ημερίδας είναι "Κατάθλιψη: η σιωπηλή 2η πανδημία" και θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 (6.00 μ.μ - 9.00 μ.μ). Το θέμα από μόνο του λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στο κοινωνικο - ψυχολογικό πεδίο.

Η ημερίδα θα διερευνήσει τις ψυχολογικές παρενέργειες και επιπτώσεις από την εδώ και δύο χρόνια πανδημία του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων μία από τις πιο σημαντικές είναι η κατάθλιψη.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό από ψυχολογικής άποψης.

Η κατάθλιψη και άλλα ψυχικά νοσήματα, η απομόνωση και το διαρκές stress που προκλήθηκαν από τα ακραία έως και τα πιο απλά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, προκάλεσαν στους ανθρώπους πολλαπλές έως και ανεπανόρθωτες βλάβες.

Πέραν της απομάκρυνσης, της απόστασης και της έλλειψης επικοινωνίας, πολλές ήταν οι ψυχολογικές επιπτώσεις από τον ολικό ή μερικό εγκλεισμό.

Εκτός όμως από τις περαιτέρω επιβαρύνσεις που προκάλεσε στον ψυχισμό η πανδημία, είναι γεγονός ότι τα ψυχικά νοσήματα και ιδιαίτερα η κατάθλιψη απασχολούν εδώ και πολύ καιρό χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Τα διαθέσιμα στοιχεία κάνουν λόγο για έναν πολύ υψηλό αριθμό καταθλιπτικών ανθρώπων που χρήζουν άμεσα κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Τα προβλήματα των ασθενών με κατάθλιψη είναι λοιπόν σοβαρά ειδικά την τελευταία δεκαετία που η πίεση στην εργασία, η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων, ο ατομισμός αλλά πάνω απ΄όλα η σοβαρή διαταραχή στην ανθρώπινη επικοινωνία, έχουν προκαλέσει σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικο-οικονομικής ζωής.  

Τα προβλήματα αυτά, τις παρενέργειες στον κοινωνικό ιστό και άλλα πολλά θα ιχνηλατήσουν στην προαναφερόμενη ημερίδα του iatronet.gr σημαντικοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών που θα προσπαθήσουν να δείξουν και να παραθέσουν με στοιχεία το κατά πόσο η κατάθλιψη επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει συνολικά τον κόσμο και ιδιαίτερα μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως είναι οι ασθενείς. 

Με λίγα λόγια να καταδείξουν ότι όντως η κατάθλιψη ήταν και είναι η 2η σιωπηλή πανδημία.

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι και παρακολουθείστε εδώ απευθείας την Πέμπτη 6.00 μ.μ - 9.00 μ.μ την ημερίδα του iatronet.gr για την κατάθλιψη.

Διανθίστε με την συμμετοχή και τα σχόλιά σας μία ημερίδα που ναι μεν δεν φιλοδοξεί να δώσει έτοιμες λύσεις και συνταγές ξεπεράσματος του προβλήματος, όμως αποτελεί ένα παράθυρο στην δύσκολη από όλες τις απόψεις καθημερινότητα.

Χορηγοί της ημερίδας, BIANEΞ Α.Ε, BENNET.

Με την συνεργασία του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών - ΕΠΙΟΝΗ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας