Συνεχή εμπόδια στην προσπάθεια βοήθειας των πληγένων από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία, αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία.

Μετασεισμοί, ο βαρύς χειμώνας, οι ζημιές σε δρόμους, επικοινωνίες και άλλες υποδομές, εξακολουθούν να εμποδίζουν την πρόσβαση και τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, όπως ανέφερε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Σύμφωνα με τον κ. Γκεμπρεγέσους (φωτογραφία), κρίσιμες υποδομές και ενδεχομένως δομές Υγείας έχουν πληγεί από τους σεισμούς, κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Θα χρειαστεί - είπε - μαζική ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως στη Συρία, όπου οι ανθρωπιστικές ανάγκες βρίσκονται στο ύψιστο σημείο. Οι ανάγκες προϋπήρχαν του σεισμού, λόγω του πολέμου και της έξαρσης χολέρας.

Αξιωματούχοι και στις δύο χώρες ηγούνται των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. "Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και λυπημένοι από τις εικόνες και τις αναφορές που προέρχονται από την Τουρκία και την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας".

Όπως είπε, μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 18.700 έχουν τραυματιστεί, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς εξελίσσεται η κατάσταση.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε πως οι αριθμοί δεν δείχνουν ακριβώς την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, έχοντας χάσει τα πάντα, αναγκασμένες να κοιμούνται έξω, στη μέση του χειμώνα.

"Τώρα είναι ένας αγώνας με τον χρόνο. Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες ζωντανοί", υπογράμμισε. 

Ο ΠΟΥ συμβάλλει στην προσπάθεια με ομάδες διαχείρισης συμβάντων, που συγκροτούνται γρήγορα σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, παρέχονται προμήθειες έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται το δίκτυο ιατρικών ομάδων, για την παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης στους τραυματίες και στους πιο ευάλωτους.

Έχουν αποσταλεί τρεις πτήσεις τσάρτερ και προς τις δύο χώρες με ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κιτ χειρουργικού τραύματος, από τον κόμβο εφοδιασμού του ΠΟΥ στο Ντουμπάι.

Ελληνική συνδρομή

Από την πλευρά της Ελλάδας, τρεις διασώστες και δύο γιατροί από την Ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ - ΕΚΑΒ) μεταβαίνουν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Πρόκειται για ομάδα, αποτελούμενη από 3 διασώστες και 2 γιατρούς, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση απωλειών υγείας, λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών.

Τα 5 μέλη του ΕΤΙΚ - ΕΚΑΒ θα συνδράμουν επιχειρησιακά τη μονάδα της ΕΜΑΚ για την αποστολή διασωστικής βοήθειας προς τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]