Για ανθρώπους με διαβήτη, η διατροφή με χαμηλά λιπαρά και πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και σχετικά λίγα προϊόντα εξευγενισμένων υδατανθράκων, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Νέα έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health, ανακάλυψε ότι άνθρωποι με διαβήτη που απέφυγαν τη συνήθη Αμερικανική διατροφή με υψηλούς υδατάνθρακες, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και πυκνή σε ζωικά προϊόντα, ζούσαν περισσότερο.

Η έρευνα περιέλαβε 10.000 ανθρώπους με διαβήτη από τη μελέτη Nurse's Health Study και Health Professionals Follow-up Study.

Σχεδόν οι μισοί πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου 1.400 από αυτούς λόγω καρδιαγγειακής νόσου και 900 από καρκίνο.

Η διατροφή τους παρακολουθήθηκε για περισσότερα από 10 χρόνια.

Οσοι ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλότερους υδατάνθρακες- εκτός αν αυτή εθεωρείτο ανθυγιεινή λόγω υψηλών επιπέδων πρωτεϊνών και κορεσμένων λιπαρών από ζωικά προϊόντα ή εξευγενισμένους υδατάνθρακες - είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Διατροφές με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως η κέτο είναι εφικτές σε έρευνες αλλά μπορεί να αποτελούν πρόκληση στην πραγματική ζωή μακροπρόθεσμα.

Ο Qi Sun, εστίασε σε ανθρώπους με διαβήτη που κατανάλωναν 30% έως 40% των θερμίδων από υδατάνθρακες.

Στην τυπική Αμερικανική διατροφή οι άνθρωποι λαμβάνουν το 50% έως 60% των θερμίδων τους από υδατάνθρακες, συχνά εξευγενισμένων, όπως λευκό ρύζι και ψωμί.

''Κλειδί'' είναι η αποφυγή των σακχαρούχων ροφημάτων, εξευγενισμένων υδατανθράκων- όπως συσκευασμένα μπισκότα- και ανθυγιεινών πρωτεϊνών και λιπαρών όπως βόειο κρέας και άλλα είδη κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά.

Η βελτιωμένη ποιότητα διατροφής καταναλώνοντας περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, δήλωσε ο ερευνητής, ενδεχομένως είναι η αναγκαία διατροφική συμβουλή, άσχετα από το ποιες υγιεινές διατροφές προσπαθούν οι ασθενείς να ακολουθήσουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας