Η πιο δύσκολη δουλειά στα κρυπτονομίσματα είναι να φυλάξεις με ασφάλεια τους κωδικούς σου, ισχυρίζεται ο Andreas Antonopoulos, παγκόσμιας φήμης «πρεσβευτής» του Bitcoin. Δεν έχει άδικο. Με όλες αυτές τις απάτες και τα χακαρίσματα που συμβαίνουν, είστε σίγουροι ότι τα φυλάτε με ασφάλεια; Την απάντηση (και τις λύσεις) σε αυτό το ερώτημα δίνει το νέο ειδικό σεμινάριο του Euro2day.gr με τίτλο «Κρυπτονομίσματα & Cyber Security».

Συνοπτικά μιλώντας, υπάρχουν δύο τρόποι για να διασφαλίσουμε τα κρυπτονομίσματά μας. Ο ένας, να τα έχουμε σε κάποιον που εμπιστευόμαστε, να τα κρατήσει για εμάς: ένα τρίτο μέρος, όπως ανταλλακτήριο ή πλατφόρμα δανεισμού, που παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής. Αυτός ο τρόπος μάς είναι οικείος. Είναι της ίδιας φιλοσοφίας που γνωρίζουμε με τις τράπεζες, όταν καταθέτουμε εκεί τα ευρώ μας. Πρόκειται για την εύκολη λύση, καθώς δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζουμε για κωδικούς ασφαλείας, πορτοφόλια κ.λπ. Αν δεν συμβεί κάτι δυσάρεστο, όπως μια οικονομική ή τραπεζική κρίση, μας τα επιστρέφουν όποτε τα χρειαστούμε και στο ενδιάμεσο, στην ιδανική περίπτωση, μας δίνουν τόκους για το κεφάλαιό μας.

Ωστόσο, σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, που είναι γεμάτη αβεβαιότητες, οι κίνδυνοι δεν είναι αμελητέοι. Ποιοι είναι αυτοί; Το ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου. Να μη θέλει ή να μην έχει τη δυνατότητα ο φορέας που έχετε εμπιστευθεί τα χρήματά σας, να σας τα επιστρέψει. Ένα ηχηρό παράδειγμα των τελευταίων μηνών ήταν το FTX, ένα ανταλλακτήριο που φάνταζε ακλόνητο.

Το ζήτημα είναι ευρύτερο, δεν αφορά μόνο τα κρυπτονομίσματα, αλλά και τα συμβατικά κρατικά (fiat) νομίσματα. Το γνωρίσαμε πολύ καλά όταν επιβλήθηκαν capital controls στην Ελλάδα. Με ακόμα πιο σκληρό τρόπο το διαπίστωσαν οι Κύπριοι, μετά το «κούρεμα» των καταθέσεών τους ή πιο πρόσφατα οι Λιβανέζοι. Ανάλογα περιστατικά είναι άφθονα στην ιστορία.

Παρά τη διαδεδομένη εντύπωση, οι τράπεζες δεν είναι αποθετήριο χρημάτων. Καταθέτοντας τις οικονομίες μας σ’ αυτές, γινόμαστε πιστωτές της τράπεζας, σύμφωνα με τη νομική διάσταση. Στην πραγματικότητα, είμαστε ιδιοκτήτες ενός IOU (Ι-Owe-You). Αν για τον οποιονδήποτε λόγο θελήσουν ή αναγκαστούν, έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να μας τα δώσουν. Μπορεί ο λόγος να είναι έκτακτες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες είτε να μας θεωρήσει η κυβέρνηση ενοχλητικό αντικαθεστωτικό.

Αυτό το πρόβλημα, αυτή η αβεβαιότητα όσον αφορά το ηλεκτρονικό χρήμα, λύνεται με τα κρυπτονομίσματα, που δεν απαιτούν την ύπαρξη υπηρεσιών θεματοφυλακής. Γιατί; Επειδή η ανταλλαγή αξίας μπορεί να πιστοποιηθεί εκτός τραπεζικού συστήματος, με παρόμοιο τρόπο που το επιτυγχάνει η κατοχή φυσικού χρυσού ή μετρητών. Με άλλα λόγια, δεν ενέχει ρίσκο αντισυμβαλλόμενου όπως οι τραπεζικές καταθέσεις.

Είναι τόσο σημαντικό να είμαστε εμείς απόλυτοι κυρίαρχοι στα χρήματά μας; Η απάντηση δίνεται με μια άλλη ερώτηση: Γιατί σε περιπτώσεις κρίσεων το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι να σηκώσουμε λεφτά από την τράπεζα; Επειδή νιώθουμε ανασφάλεια. Ενστικτωδώς γνωρίζουμε πως είναι καλό να είμαστε εμείς οι κυρίαρχοι των χρημάτων μας.

Ωστόσο, η ελευθερία συνοδεύεται από ένα τίμημα. Αν χάσουμε ή αν μας κλέψουν τα κλειδιά (το password) από το ιδιωτικό πορτοφόλι, στο κινητό ή σε κάποια συσκευή, δεν μας διασφαλίζει κάποια πιστοποιημένη αρχή. Αν χάσουμε το βιβλιάριο καταθέσεων ή κλέψουν το τραπεζικό κατάστημα όπου έχουμε καταθέσει τις οικονομίες μας, δεν μας πειράζει. Είναι καταγεγραμμένα ότι είναι δικά μας. Υπάρχει απόδειξη ότι μας τα οφείλει η τράπεζα. Με το Bitcoin δεν είναι έτσι. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά ατομική. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, εγείρονται άλλα ζητήματα, πέραν της ασφάλειας. Για παράδειγμα: με ποιον τρόπο διασφαλίζουμε ότι δεν θα χαθούν οι κωδικοί μας ή ότι μπορούν να κληρονομήσουν τα παιδιά μας τα νομίσματα;

Τι απαιτείται προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως δεν θα χάσουμε ή δεν θα μας υποκλέψουν τους κωδικούς; Κυρίως δύο πράγματα: πρώτον, να έχουμε θωρακίσει τη συσκευή που κρατάμε τα νομίσματά μας από απειλές και, δεύτερον, να διαθέτουμε ένα αξιόπιστο σύστημα καταχώρησης και επανάκτησης κωδικών.

Πώς θα το πετύχουμε; Με διασφάλιση της ιδιωτικότητας και την προστασία ψηφιακών δεδομένων. Χωρίς να έχουμε διασφαλίσει πλήρως ότι ο υπολογιστής μας είναι και θα παραμείνει καθαρός, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφαλή φύλαξη των νομισμάτων μας. Δυστυχώς, η κυβερνοασφάλεια, αν και απαραίτητη, είναι πολύπλοκο θέμα που απαιτεί χρόνια πείρας για να γίνει πλήρως κατανοητή.

Στο μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας των κρυπτονομισμάτων μας, το Euro2day προσφέρει τη λύση στους αναγνώστες του, με το σεμινάριο «Κρυπτονομίσματα & Cyber Security».

Το σεμινάριο διεξάγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και απευθύνεται σε όσους, εκτός από την κυβερνοασφάλεια, επιθυμούν να πραγματοποιούν συναλλαγές και να προφυλάσσουν τα κρυπτονομίσματά τους. Στόχος του είναι μέσα σε λίγες ώρες, με απλά λόγια και παραδείγματα κατανοητά στον μέσο χρήστη του διαδικτύου, να διδάξει όλους τους σημαντικούς κανόνες με τους οποίους θα θωρακίσει κάποιος τον υπολογιστή και το κινητό του από τις συνήθεις ψηφιακές απειλές.

Τι θα μάθετε στο σεμινάριο:

  • Τα είδη της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μηνύματα.
  • Μεθόδους όπως η κοινωνική μηχανική (η εξαπάτηση ενός ατόμου για την απόσπαση πληροφοριών), που μερικές φορές είναι οι ευκολότεροι τρόποι απόκτησης πρόσβασης σε εμπιστευτικές ή απόρρητες πληροφορίες.
  • Πώς να προστατευόμαστε από κυβερνοεπιθέσεις και απειλές ενάντια σε πληροφοριακά συστήματα και υποκλοπή δεδομένων.
  • Πώς να φυλάμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά μας.
  • Πώς μπορούμε να τα μεταβιβάσουμε στους οικείους μας, σε περίπτωση ατυχήματος.

Με τη λήξη του σεμιναρίου, χορηγούνται βεβαίωση παρακολούθησης και εκπαιδευτικές σημειώσεις.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Αχιλλέας Βιέννας. Ο Αχ. Βιέννας είναι απόφοιτος Μηχανικός Η/Υ συστημάτων από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Κατέχει πιστοποιήσεις στο Ethical Hacking (CEH), στο Digital Forensics (CHFI) και είναι επίσημος εισηγητής επαγγελματικών πιστοποιήσεων της ECCOUNCIL (CEI). Έχει συμμετάσχει σε online παίγνια διαδικτυακού κυβερνοπολέμου και σε εθνικές ασκήσεις κυβερνοασφάλειας, όπως ο Πανόπτης. Έχει πάρει μέρος σε ημερίδες ως ομιλητής με θέμα την ασφάλεια δεδομένων με βάση τον κανονισμό GDPR, για την Κυβερνοασφάλεια και τα Κρυπτονομίσματα. Διατηρεί ατομική επιχείρηση, η οποία συνεργάζεται τόσο με ιδιώτες όσο και εταιρείες, παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν την κυβερνοασφάλεια, τα ψηφιακά πειστήρια και την ιδιωτικότητα.

Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 125 ευρώ/άτομο.

Για εγγραφή μέχρι και 7 μέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου κερδίζετε έκπτωση 10% (early bird) και η τιμή διαμορφώνεται στα 112,5 ευρώ/άτομο.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 24/3/2023, με ώρα έναρξης 18:00 και λήξης 21:00 (διάρκεια σεμιναρίου 3 ώρες).

Τα προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι:

  • Πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Κατοχή προσωπικού e-mail.
  • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, θα λάβετε ένα e-mail, στο οποίο θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες και ένα link για να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε τώρα εδώ – Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected]

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;