Έχει μπει το φθινόπωρο για τα καλά, και όσο πιο κρύες γίνονται οι νύχτες, τόσο περισσότερο μας ανοίγει η όρεξη για πιάτα που θα μας ζεστάνουν και θα μας γεμίσουν, χωρίς να χαλάσουμε τη διατροφή μας. Φυσικά, μιλάμε για σούπες, τον πιο νόστιμο τρόπο να γεμίσουμε το στομάχι μας και να συμπληρώσουμε ένα γεύμα, χωρίς να καταναλώνουμε πολλές θερμίδες—κερδίζοντας όμως πολλά αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Και κάτι μας λέει ότι οι παρακάτω σούπες θα γίνουν οι αγαπημένες μας αυτή την εποχή.

Σούπα με φακές

Οι φακές είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και σιδήρου, και όχι μόνο μας χορταίνουν, αλλά μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού. Συνδυάστε τις με καρότα, σέλερι, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδι και κύμινο.

Κρεμώδης σούπα με μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ίσως ο βασιλιάς των λαχανικών, αν υπολογίσουμε πόσα θρεπτικά συστατικά περιέχει, και σε πόσο μεγάλη συγκέντρωση. Προσοχή, όμως, μην παραγγέλνετε αυτή τη σούπα (ή οποιαδήποτε κρεμώδη σούπα, για την ακρίβεια) σε εστιατόρια, καθώς είναι φορτωμένη με παχυντικές κρέμες και τυριά. Για να την φτιάξετε μόνοι σας, θα χρειαστείτε το μπρόκολό σας, και αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με γάλα αμυγδάλου.

Σούπα με ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, αλλά περιέχουν και πολύ μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών—και αυτό τα καθιστά απόλυτα χορταστικά. Μαγειρέψτε τα, και έπειτα μπορείτε να τα χτυπήσετε στο μπλέντερ για μία σούπα βελουτέ, χωρίς να χρειάζεστε κρέμα. Προσθέστε και λίγο σκόρδο και είστε έτοιμοι.

Σούπα με ντομάτες και μελιτζάνα

Οι μελιτζάνες περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, είναι καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β, που προωθούν την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με σκόρδο, πιπεριές και έναν ζωμό με βάση την ντομάτα. Προτού προσθέσετε την μελιτζάνα στη σούπα, ψήστε την, για να αποκτήσει πιο ιδιαίτερη γεύση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]