Κάθε Ιανουάριο, με την νέα χρονιά, παίρνουμε αποφάσεις. Και συνήθως μία από αυτές είναι να καταφέρουμε φέτος να χάσουμε τα περιττά κιλά, και μετά να διατηρήσουμε το νέο, ιδανικό μας βάρος. Δεν χρειάζεται, όμως, να το παρακάνουμε και να αλλάξουμε όλη την ζωή μας για να το καταφέρουμε αυτό. Κάπως έτσι, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε φέτος τους στόχους μας…

Παίρνουμε τον χρόνο μας

Δεν έχει σημασία πόσα κιλά θέλουμε να χάσουμε και σε πόσο μεγάλο βαθμό πρέπει να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να το κάνουμε αργά και σταθερά. Αν φορτώσουμε στον εαυτό μας τόσο μεγάλη ευθύνη, είναι πολύ εύκολο να απογοητευτούμε και να τα παρατήσουμε. Συνεπώς, γνωρίζουμε πως δουλεύουμε πάνω στους στόχους μας, και ξέρουμε πως θα τους πετύχουμε σταδιακά.

Τρώμε λιγότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε

Ό,τι κι αν ειπωθεί για το αδυνάτισμα, ο βασικός κανόνας του θα είναι πάντα αυτός: Πρέπει να λαμβάνουμε από το φαγητό μας λιγότερες θερμίδες σε σχέση με όσες καταναλώνουμε καθημερινά. Σε συνδυασμό με γυμναστική, είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να δούμε τον δείκτη της ζυγαριάς να πέφτει. Ναι, δεν είναι τόσο απλοϊκό (πρέπει, άλλωστε, να υπολογίζουμε και τι τρώμε) όσο ακούγεται, αλλά την ίδια στιγμή είναι ένας βασικός κανόνας που πρέπει πάντα να μπαίνει μπροστά από τους υπόλοιπους.

Οργανώνουμε καλύτερα το πιάτο μας

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Που σημαίνει ότι με το να κάνουμε κάτι τακτικά, σύντομα θα το έχουμε συνηθίσει και θα αποτελεί για εμάς μια νέα πραγματικότητα. Μια από τις νέες μας συνήθειες, λοιπόν, είναι το πώς οργανώνουμε το πιάτο μας. Το μισό πιάτο πρέπει να είναι λαχανικά, το ¼ να είναι πρωτεΐνη και το υπόλοιπο ¼ άμυλο.

Αναγνωρίζουμε ποιες ώρες είναι… δύσκολες

Όλοι μας έχουμε κάποια συγκεκριμένη ώρα που το φαγητό μας αποτελεί πρόβλημα. Είτε αγχωνόμαστε για το μεσημεριανό στην δουλειά και καταλήγουμε να παραγγέλνουμε burger, είτε δεν τρώμε όλη μέρα και ξεσπάμε στο φαγητό με το που γυρίσουμε σπίτι… είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες ώρες της ημέρας είναι προβληματικές για την σχέση μας με το φαγητό, και να αρχίσουμε να διορθώνουμε αυτά τα λάθη, με το να προγραμματίζουμε καλύτερα τα γεύματά μας και να έχουμε πάντα στην διάθεσή μας νερό και υγιεινά σνακς.

Βάζουμε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Η πρωτεΐνη βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συνεπώς προσπαθούμε να την ενσωματώνουμε με κάθε τρόπο στα γεύματά μας. Στο πρωινό, το γιαούρτι και τα αυγά είναι τέλειες επιλογές, ενώ στο απογευματινό μας σνακ, μερικοί ξηροί καρποί είναι ό,τι πρέπει.

Προσέχουμε τι πίνουμε

Ίσως να είναι το 2018 η χρονιά που επιτέλους βγάζουμε από την ζωή μας αναψυκτικά, χυμούς του εμπορίου και αλκοόλ. Εντάξει, το να τα βγάλουμε εντελώς από την ζωή μας δεν είναι καθόλου ρεαλιστικός στόχος, οπότε ας αρκεστούμε στο να τα καταναλώνουμε συνετά, καθώς μας προσφέρουν πολύ περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από ό,τι χρειαζόμαστε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου