Τα οστά μας αναδομούνται καθημερινά.Τι πρέπει να τρώμε για να τα διατηρούμε γερά και υγιή.
Η πρόληψη της οστεοπόρωσης εκτός από τις προσεγμένες διατροφικές επιλογές θα πρέπει να περιλαμβάνει και την κατάλληλα διαμορφωμένη σωματική άσκηση.
Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα 'χτίζει' γερά οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης, στις 20 Οκτωβρίου, σας παραθέτουμε όλες εκείνες τις διατροφικές τακτικές που θα βοηθήσουν στην πρόληψή της.
Μία σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει τόσο στη ρύθμιση του βάρους όσο και σε βελτίωση των υπόλοιπων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Κρίσιμη είναι για τις γυναίκες η ηλικία μετά την εμμηνόπαυση όπου παρατηρείται αυξημένη ελάττωση της οστικής πυκνότητας σε συνδυασμό με αυξημένη οστεοκλαστική δραστηριότητα, που οδηγεί στη διάσπαση της οστικής μάζας.
Τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα μπορούμε να επιτύχουμε μέγιστη οστική μάζα και να ενισχύσουμε την οστική πυκνότητα σε οποιαδήποτε ηλικία.
Η οστεοπόρωση πλήττει παγκοσμίως εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως άνω των 50 ετών. Κλειδί για την πρόληψή της είναι η ισορροπημένη καθημερινή διατροφή, ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη 'δημιουργία και συντήρηση' των οστών μας.
Γνωρίζατε ότι τα καροτενοειδή, φυσικές χρωστικές ενώσεις με έντονη αντιοξειδωτική δράση, προάγουν την υγεία των οστών;
Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της καθημερινής διατροφής, εφόσον έχει να κάνει τόσο με το 'χτίσιμο' ενός γερού σκελετού όσο και με τη διατήρηση της υγείας των οστών μας.
Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα του οστού που οδηγεί σε αυξημένη ευθραυστότητα και συνεπώς σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.
Σύμφωνα με μία μελέτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου η προσκόλληση σε ένα διαιτητικό σχήμα κοντά στη Μεσογειακή Διατροφή, που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη ψαριών και ελαιολάδου και χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, φαίνεται να συσχετίζεται σημαντικά με την οστική μάζα Ελληνίδων γυναικών.
Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η ανάπτυξη υψηλότερης κορυφαίας οστικής μάζας (peak bone mass) κατά τη διάρκεια της εφηβείας προλαμβάνει την ανάπτυξη της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης.
Σύντομες Διατροφικές Οδηγίες από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής. Η Σημασία και Αναγκαιότητα της Σωστής Διατροφής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ασθένειας.
Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συνηθέστερη μεταβολική νόσο των οστών στη σύγχρονη εποχή μας, ιδίως στο δυτικό κόσμο.
Για το θέμα αυτό υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δείξει στο παρελθόν ότι μεγάλη δόση καφεΐνης συσχετίζονταν με απώλεια οστικής μάζας σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση των διατροφικών μας συνηθειών ανίχνευσε πως η δυτικού τύπου διατροφή μας είναι πλούσια σε γλυκαντικές ουσίες και πως από το 1980 υπήρξε μια στροφή από τη χρήση της ζάχαρης ως γλυκαντική ουσία στο γνωστό πλέον σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συνηθέστερη μεταβολική νόσο των οστών στη σύγχρονη εποχή μας, ιδίως στο Δυτικό κόσμο. Δυστυχώς, δεν είναι γνωστή η συχνότητα εμφάνισης της κατάστασης αυτής κατά το παρελθόν, ώστε να γίνουν οι ανάλογες συγκρίσεις και συσχετίσεις.
Πολύ πρόσφατα, το Αμερικανικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης εξέδωσε τις ανανεωμένες οδηγίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης στους άντρες 50 ετών και άνω αλλά και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η ποιότητα του σκελετού μας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι παράγοντες αυτοί είναι η κληρονομικότητα (τα γονίδια), η φυλή, το φύλο, το σωματικό βάρος, οι ορμόνες, η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή.
Τι αναφέρει στο Iatronet ο διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του "Παπαγεωργίου" Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κώτσης.... Περισσότερα »
Ένα 5χρονο νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Παίδων, ενώ έχουν καταγραφεί και άλλα παρόμοια περιστατικά.... Περισσότερα »
Το δείχνει μελέτη από το Ισραήλ και πώς τη σχολιάζουν καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας.... Περισσότερα »
Μπορεί το τσάι, αυτό το τόσο ωφέλιμο ρόφημα να γίνει εθιστικό; Οι μελέτες λένε πως ναι. Ποια είναι τα σημάδια εξάρτησης;... Περισσότερα »
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου 2021), ο Δρ Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Γαστρεντερολόγος- Ηπατολόγος, Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ μας ... Δείτε το video