Τα καλά νέα είναι ότι επιλογές του τρόπου ζωής σας μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Οι απλές επιλογές, όπως το μήλο στο γεύμα και όχι οι πατάτες ή η επιλογή σολομού αντί του βοδινού κρέατος μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς. Προσπαθήστε να περιλάβετε τα παρακάτω 7 τρόφιμα στη διατροφή σας για να κρατήσετε την καρδιά σας σε φόρμα.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν συνδεθεί από καιρό με την υγεία της καρδιάς. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μαζί με το κάλιο, τις ίνες και τη βιταμίνη A που περιέχουν. Επιπλέον, οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, καροτενοειδές που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στο να κρατά ανοιχτά τα αγγεία, να μειώνει τη χοληστερόλη LDL και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Το λυκοπένιο είναι στο ψηλότερο σημείο του σε μαγειρεμένες ντομάτες, επομένως να σιγουρευτείτε ότι περιλαμβάνετε στη διατροφή σας ντοματόσουπα και σάλτσα ντομάτας.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι μικρά στο μάτι….αλλά με μεγάλα οφέλη. Ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες στα βατόμουρα και σε άλλα μούρα (ανθοκυανίνες) μπορεί ενδεχομένως να διανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο ένα φλιτζάνι την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακή πίεσης και της σκληρότητας των αρτηριών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα μούρα προσθέτουν βιταμίνη C και ίνες στη διατροφή και περιέχουν μόνο 80 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Σαρδέλες

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε φιλικά προς την καρδιά ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ψαριού την εβδομάδα συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Αν και ο σολομός, ο τόνος και οι πέστροφα είναι καλές πηγές ωμέγα -3 λιπαρών οξέων, οι σαρδέλες μπορεί ενδεχομένως να τους ξεπερνούν. Οι σαρδέλες δεν είναι μόνο υψηλές σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα αλλά λόγω του μικρού μεγέθους τους έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επικίνδυνων ουσιών όπως ο υδράργυρος.
Οι σαρδέλες, επίσης, παρέχουν άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Ολική άλεση

Άνθρωποι που τρώνε δημητριακά ολικής άλεσης τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σχέση με όσους δεν τα τρώνε. Τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης παρέχουν ίνες. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτοστερόλες, που έχει φανεί πως προαστείου από καρδιακή νόσο. Οι διαλυτές και οι μη διαλυτές ίνες συνδέονται με αυξημένη διατροφική ποιότητα και μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Υγιεινά έλαια

Η ενσωμάτωση μικρών ποσοτήτων υγιεινών λιπαρών στη διατροφή σας είναι σημαντική για την καρδιά και την απόλαυση της τροφής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων, στα ωφέλιμα έλαια περιλαμβάνονται το ελαιόλαδο, τα έλαια από λαχανικά, το φυστικέλαιο και το σησαμέλαιο.
Τα συγκεκριμένα έλαια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Φασόλια

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ενώ περιέχουν και άλλες ουσίες φιλικές προς την καρδιά, όπως διαλυτές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Δεν χρειάζεται να τρώτε πολλά φασόλια για να ωφεληθείτε.

Η έρευνα δείχνει ότι μόνο μισό φλιτζάνι καθημερινά μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη χοληστερόλη.

Οι διαλυτές ίνες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο Τα όσπρια είναι επίσης φτηνή τροφή και υπάρχει ποικιλία.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνες, ίνες και υγιεινά για την καρδιά λιπαρά. Η έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς 2 έως 4 φορές την εβδομάδα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με ανθρώπους που τρώνε λιγότερο συχνά.

Έχει φανεί πως οι ξηροί καρποί βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης LDL και ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της υγείας των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Οι ξηροί καρποί είναι εύκολο να αποθηκευτούν, έχουν προσιτή τιμή και δρουν καλά ως υγιεινή επιλογή για το δρόμο Καθώς έχουν σχετικά πολλές θερμίδες, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους σε μια χούφτα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο