Ειδικοί στην έρευνα κατά του καρκίνου υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου συνδέεται στενά με τον τρόπο ζωής. Κάθε είδος καρκίνου έχει τις ιδιαιτερότητές του και διαφέρει από άλλα είδη, ωστόσο τα επιστημονικά πορίσματα των τελευταίων ετών συγκλίνουν στο ότι ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής μπορεί ως ένα βαθμό να μειώσει τον κίνδυνο.

Πάντα το τυχαίο παίζει ένα σημαντικό ρόλο, ωστόσο πλέον ο άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση ή μη κάποιας κακοήθειας.

Έρευνες από όλο τον κόσμο συντείνουν στο ότι το κάπνισμα είναι υπαίτιο για την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, ιδίως καρκίνου του πνεύμονα, του φάρυγγα και του οισοφάγου. Σχετικά με τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο, το κάπνισμα είναι 'νούμερο ένα ύποπτος'.


Αλλά δεν είναι μόνο το κάπνισμα που βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο συνδυασμός τσιγάρου και αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει ως επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας. Ειδικότερα, το 4% με 5% των συνολικών περιστατικών καρκίνου φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Στην περίπτωση του αλκοόλ η ποσότητα που καταναλώνεται καθορίζει και τις συνέπειές του στον οργανισμό. Ενώ σε μικρή ποσότητα δρα ευεργετικά, ακόμη και ιαματικά κατά περίπτωση, η αλόγιστη κατανάλωσή του θεωρείται υπαίτια για πρόκληση σοβαρών παθήσεων, ακόμη και καρκίνου.

Σήμερα πολλές έρευνες κάνουν επίσης δεκτό ότι και η παχυσαρκία μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. H λίστα με τις μορφές καρκίνου οι οποίες ενδέχεται να σχετίζονται με την παχυσαρκία μεγαλώνει ολοένα περισσότερο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εξάγονται γενικευμένα συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό επίδρασης των περιττών κιλών στην εμφάνιση της νόσου.

Γεγονός πάντως είναι ότι ολοένα περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η σωστή διατροφή, με μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

Αυτό άλλωστε έχει ανακοινώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσα στο 2015 προκαλώντας σάλο. Aυτό που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί είναι κατά πόσο η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

Σημαντικός είναι πάντως ο ρόλος της συστηματικής σωματικής άσκησης στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Ένα στα πέντε περιστατικά καρκίνου συνοδεύεται από απουσία άσκησης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα