Επιστήμη & Ζωή

Φίλτρα άρθρων

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Ο ‘’ιδιαίτερος'' διαβήτης των ασθενών με Κυστική Ίνωση

Πολλοί ινοκυστικοί ασθενείς συνήθως αγνοούν ότι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και πιθανόν να μην έχουν κάποιο σύμπτωμα, μέχρι να εξεταστούν για διαβήτη.

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019

Νέα θεραπεία καλύπτει το 90% των ασθενών με κυστική ίνωση

Το νέο φάρμακο, είναι συνδυασμός τριών ουσιών, που στοχεύουν στην καλύτερη απόδοση και λειτουργία της ελαττωματικής πρωτεΐνης CFTR.

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Μαθητές με κυστική ίνωση: Προβλήματα και αντιμετώπιση

Ο μαθητής με Κυστική Ίνωση αντιμετωπίζει γενικά περισσότερες δυσκολίες, στις οποίες καλείται μαζί με τους γονείς του να αντεπεξέλθει.

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Επαναστατική θεραπεία για την κυστική ίνωση

Πώς και με ποιο τρόπο αυξάνεται το προσδόκιμο όριο ζωής στην κυστική ίνωση, μετά από συνδυασμό φαρμάκων, στα οποία θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς με την νόσο και στην Ελλάδα. Τι λέει ο βραβευμένος Patient advocate 2019, Δημήτρης Κοντοπίδης.

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018

Κυστική ίνωση: Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία

Δύο νέες μελέτες έδειξαν ότι ο συνδυασμός του ivacaftor με δύο άλλα φάρμακα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία σε κάποιους ασθενείς με κυστική ίνωση.

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Πώς επηρεάζει η κυστική ίνωση τη γονιμότητα των ασθενών

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 97-98% των ανδρών με κυστική ίνωση είναι υπογόνιμοι εξαιτίας μιας ανατομικής δυσμορφίας που προκαλεί η νόσος.

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018

Κυστική ίνωση: Πώς να προστατεύσετε τους ασθενείς από τη γρίπη

Ειδικοί από τον αμερικανικό οργανισμό Cystic Fibrosis Foundation προειδοποιούν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους πρέπει να λαμβάνουν εντατικά μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη.

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Κυστική ίνωση: Τι πρέπει να τρώνε οι ασθενείς

Η προσεκτική διατροφή έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους με κυστική ίνωση.

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

Κυστική ίνωση: Τι να προσέχουν οι ασθενείς όταν ταξιδεύουν

Το καναδικό Ίδρυμα Κυστικής Ίνωσης και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους ασθενείς.

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018

Κυστική ίνωση: Θετική γνωμοδότηση για νέα, συνδυαστική θεραπεία

Θετική γνωμοδότηση για μια νέα, συνδυαστική θεραπεία για την κυστική ίνωση, εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).