Επιστήμη & Ζωή

Φίλτρα άρθρων

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Μελέτη επιβεβεβαιώνει αποτελεσματικότητα θεραπείας για τη ΧΑΠ

Οι νέες αναλύσεις από τη μελέτη FLAME επιβεβαίωσαν ότι ο σταθερός συνδυασμός ινδακατερόλης/ γλυκοπυρρονίου αποτελεί αποτελεσματικότερη επιλογή σχετικά με τον κίνδυνο παροξύνσεων στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σε σχέση με το συνδυασμό σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης, σε διάφορες υποομάδες ασθενών.

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Εκστρατεία ενημέρωσης για το άσθμα και τη ΧΑΠ 2016 – 2017

Η εκστρατεία ενημέρωσης, εκτός από την προβολή video animation στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις σε Δήμους, ομιλίες, έρευνα σε ιατρούς της ειδικότητας.

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Πάνω από 380 δισ. το κόστος των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από αναπνευστικά νοσήματα, ενώ πάνω από το 50% των θανάτων σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα και τη ΧΑΠ.

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016

Η άσκηση σε ασθενείς με ΧΑΠ μειώνει άγχος και κατάθλιψη

Η χαμηλή φυσική δραστηριότητα είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό της νόσου και εκτιμάται πως αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για συνοδά νοσήματα.

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Αναπνευστικά νοσήματα: ''Πληγές'' για κοινωνία και οικονομία

Μεγάλο είναι το κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Στην πρώτη πεντάδα των δαπανών για την υγεία παγκοσμίως βρίσκεται η ΧΑΠ.

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016

ΧΑΠ: Μελέτη επιβεβαιώνει την υπεροχή ινδακατερόλης/ γλυκοπυρρονίου έναντι σαλμετερόλης/ φλουτικαζόνης

Τι έδειξε η μελέτη FLAME για τις εκβάσεις σχετικά με τις παροξύνσεις, την πνευμονική λειτουργία και την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Το κάπνισμα και οι λοιμώξεις από ιούς μειώνουν την αποτελεσματικότητα φαρμάκου για τη ΧΑΠ

Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα φαρμάκου που χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας μειώνεται λόγω της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου και σε λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α.

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Η μουσικοθεραπεία ωφελεί ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές νόσους

Νέα έρευνα έδειξε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της αποκατάστασης ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες αναπνευστικές νόσους.

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015

Πρόγραμμα ‘’παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ στο σπίτι’’

Πρόκειται για συνεργασία της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015

Καινοτόμες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία της ΧΑΠ

Οι εξελίξεις στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια παρουσιάστηκαν στην επιστημονική εκδήλωση με θέμα ''Η σύγχρονη προσέγγιση της θεραπείας της ΧΑΠ.''