Υπολογίζεται ότι σήμερα 39 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς κηλίδας, και άλλα 245εκατομμύρια έχουν εξαιρετικά χαμηλή όραση. Στις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, ποσοστό σχεδόν 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης πάσχει από αυτές τις παθήσεις.

Επίσης, απειλή για την όραση αποτελεί τόσο η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια όσο και το γλαύκωμα.

Πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2012 η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.).

Το πρόγραμμα, το οποίο είχε αφετηρία την πόλη της Πάτρας (2-8 Δεκεμβρίου 2012), διεξάγεται σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Οφθαλμολογικές Εταιρείες της Πάτρας (Οφθαλμολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου – ΟΦ.Ε.Δ.Ε.Π.), της Θεσσαλονίκης (Οφθαλμολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος – Ο.Ε.Β.Ε.), των Ιωαννίνων (Οφθαλμολογική Εταιρεία Κεντρικής Ελλάδος – Ο.Ε.Κ.Ε.) και της Αθήνας (Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία – Ε.Ο.Ε.), με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis.

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στα σοβαρά νοσήματα του οφθαλμού, με κεντρικό τίτλο ‘Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη’, η οποία έχει σαν στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας τους και στη χώρα μας, όπως αυτή καταγράφεται από τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια.

Η ανάληψη της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας πραγματοποιείται με γνώμονα την αναγκαιότητα για άμεση ενίσχυση της ενημέρωσης του ελληνικού πληθυσμού, με απώτερο στόχο τη συνολική προστασία του αγαθού της όρασης, ειδικότερα, μάλιστα, σε περιοχές με δύσκολη υγειονομική πρόσβαση.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους (Δεκέμβριος 2012 – Δεκέμβριος 2013), περιλαμβάνει τη διεξαγωγή επιστημονικών Ημερίδων για το τοπικό ιατρικό δυναμικό, καθώς και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την έγκυρη ενημέρωση του Κοινού.

Ταυτόχρονα, συμβάλλοντας στη γενική προσπάθεια, η κ. Γεωργία Γερογιάννη και ο κ. Φώτης Φλεβοτόμος, δύο απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) με πρόβλημα όρασης, θα εκθέσουν τα έργα τους σε κάθε επιλεγμένη πόλη (Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αθήνα) στην ειδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών ‘Eye Create’, στοχεύοντας, μέσα από την Τέχνη, στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού στο θέμα της προάσπισης της όρασης.

Η συνεργασία πραγματοποιήθηκε με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Επιπλέον, μια από τις κεντρικότερες δράσεις του προγράμματος αποτελεί η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή της ειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας ‘ΙΡΙΣ’ των Γιατρών του Κόσμου.

Οι εξετάσεις στοχεύουν στον έλεγχο σοβαρών νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, όπως το γλαύκωμα, η παιδική αμβλυωπία, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η αποκόλληση, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, οι διαθλαστικές ανωμαλίες κτλ.

Πέραν των ανωτέρω βασικών πόλεων της εκστρατείας, το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου θα επισκεφθεί και πλήθος άλλων περιοχών της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στα κατά τόπους πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, καθώς και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που παραχωρούνται από τους Δήμους των επιλεγμένων πόλεων και των γύρω περιοχών κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Το συνολικό έργο δεν θα μπορούσε παρά να ‘αγκαλιάζει’ και την ακριτική Ελλάδα και τους ακρίτες μας, καθώς στις δράσεις του έχει συμπεριλάβει και την ‘αναδοχή’ του Καστελλόριζου τον Ιούνιο 2013, για ένα έτος, όπου το κλιμάκιο των επιστημόνων και των υπολοίπων συνεργαζόμενων φορέων θα συμμετάσχει στην ενημερωτική εκδήλωση του τοπικού κοινού και θα διενεργεί επί τρεις ημέρες δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους.

Όσοι διαγιγνώσκονται με σοβαρό οφθαλμολογικό νόσημα που θέτει σε κίνδυνο την όρασή τους, θα παραπέμπονται για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στην Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, με την ευγενική υποστήριξη της Novartis.

Η παροχή τέτοιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης σε όλες τις περιοχές, πέραν του προσδιορισμού των ατόμων με άμεση ανάγκη θεραπείας, θα εξυπηρετήσει και έναν άλλο, σημαντικό στόχο: θα βοηθήσει, μέσω των δεδομένων που θα συλλεγούν, στην καταγραφή του προβλήματος ανά περιοχή και θα παράσχει στατιστικά συμπεράσματα για τη γενική Οφθαλμολογική υγεία του πληθυσμού της χώρας μας.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του προγράμματος και θα αποτελέσουν, ουσιαστικά, το ‘Προφίλ Οφθαλμολογικής Υγείας’ των Ελλήνων για το 2013.

Επόμενοι ‘σταθμοί’ είναι η Θεσσαλονίκη στις 9 – 16 Φεβρουαρίου (πολυχώρος Μύλος), τα Ιωάννινα στις 1 – 8 Ιουνίου (ξενοδοχείο Du Lac), το Καστελλόριζο στις 27 - 30 Ιουνίου (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μεγίστης) και η Αθήνα στις 12 – 19 Οκτωβρίου 2013 (Ιωνικό Κέντρο Αθηνών).

Με την ευκαιρία έναρξης του Προγράμματος, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Ε., Διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ‘Ερυθρός Σταυρός κ. Σταματία – Τίνα Ξηρού, ο γνωστός ηθοποιός και ‘Πρεσβευτής’ του προγράμματος κ.

Μανώλης Βακούσης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου κ. Νικήτας Κανάκης, η Εικαστικός, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Ακαδημαϊκής Στήριξης και Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) κ.

Ουρανία Αναστασιάδου και ο Διευθυντής Επικοινωνίας της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis Hellas κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
Sanofi: Πληρώνει 100 εκατομμύρια δολάρια για να κλείσει την υπόθεση "Zantac"