Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων το Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρυνσης που θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες υγείας για θέματα που αφορούν τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας-Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Στο συνέδριο θα υπάρξουν ομιλίες-τοποθετήσεις από ειδικούς επιστήμονες υγείας (ιατρούς νευρολόγους, ψυχολόγους, φυσίατρους κλπ.) σχετικούς με προβλήματα που δημιουργούνται στα άτομα που πάσχουν από ΣΚΠ-ΠΣ. Επίσης θα γίνει συζήτηση πάνω στα κύρια προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΣΚΠ-ΠΣ και η ιεράρχησή τους.

Στο συνέδριο θα παραστούν εκπρόσωποι της EMSP (European MS Platform), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τη ΣΚΠ (MSIF), των συλλόγων ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και άλλων φορέων.

Όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπουο Γιάννης Θεοδωράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με ΣΚΠ: 'Το Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρυνσης ήταν όνειρο πολλών στελεχών των συλλόγων και της ομοσπονδίας που τελικά γίνεται πραγματικότητα.

Μέσα από αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπάσχοντές μας για ότι νεότερο υπάρχει γύρω από την ασθένειά μας, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων που μας δημιουργεί. Μεγάλο προβληματισμό έχουμε για την αντιμετώπιση των πασχόντων από ΣΚΠ-ΠΣ και όχι μόνο, από την ελληνική πολιτεία που με τις περικοπές που κάνει στα κονδύλια για την υγεία κινδυνεύουμε ακόμη περισσότερο.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα με τα οικονομικά προβλήματα που όλοι βιώνουμε μας δημιουργεί πρόσθετο βάρος λόγω της κακής ψυχολογίας που προκαλεί. Ελπίζουμε οι πάσχοντες να μην είναι τα εξιλαστήρια θύματα των λαθών που τόσα χρόνια γίνονται και σίγουρα για τα οποία δεν φταίμε εμείς.

Ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε μαζί αρρωστήσαμε, καιρός είναι να αποδοθούν οι ευθύνες σ’ αυτούς που τις έχουν. Εμείς θα συνεχίζουμε να ζούμε με την ασθένεια και όχι για την ασθένεια. Ο αγώνας συνεχίζεται.'

Τη σημασία του να αρχίζει έγκαιρα η θεραπεία επεσήμανε η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Υπεύθυνη Ανοσογενετικού Εργαστηρίου, Νευρολόγος, στην Α’ Παν/κή Νευρολογική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και πρόσθεσε όταν κρίνει ο ειδικός μπορεί να χρειαστει και αλλαγή του θεραπευτικού σχήματος.

'Η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει για τον πάσχοντα από Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) έναν πολύτιμο σύμμαχο, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, στην καθημερινή μάχη για τη διατήρηση της υγείας του σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση', επεσήμανε ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Επιστημονικός Διευθυντής ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Ο κ. Γρηγοράκης τόνισε ότι τα Θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της ΠΣ είναι τα ακόλουθα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα, το Λινολεϊκό οξύ (18:2, ω-6), τα Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαικό οξύ), η βιταμίνη D, η Βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Ε, η Βιταμίνη C, το β- καροτένιο και το Σελήνιο.

Οι δίαιτες με ολοκληρωμένα γεύματα, που περιλαμβάνουν ιχθυέλαια και βιταμίνη D, μπορεί να αντιπροσωπεύουν την πρακτική λύση για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση της ΠΣ. Παράλληλα, πέρα από την πιθανή πρακτική σχέση τους με τη νόσο, αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου προσβολής από άλλες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ.

Σημαντική επίσης είναι και η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών'.

'H σεξουαλική ζωή, σημαντικό μέρος της ψυχικής-συναισθηματικής ολοκλήρωσης, είναι ένα από τα βασικά κομμάτια ποιότητας ζωής του ανθρώπου που πάσχει από ΣΚΠ', τόνισε ο Δρ. Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας.

Ο κ. Ασκητής πρόσθεσε: 'Δεδομένου ότι οι περισσότεροι των προσβληθέντων από τη συγκεκριμένη νόσο και για τα δύο φύλα είναι νέοι ηλικίας 18-25 χρόνων, είναι κατανοητό το πόσο η διατήρηση της ερωτικής ζωής είναι ένα ισχυρό κίνητρο 'του να συνεχίσω να ζω'.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο έρωτας και το sex για τους ανθρώπους που πάσχουν από ΣΚΠ είναι καθοριστική παράμετρος της θεραπευτικής ανταπόκρισης διεκδικώντας το δικαίωμα μιας ενεργητικής και μαχητικής έκφρασης στο ‘’δεν παραιτούμαι, θέλω να αρέσω, δικαιούμαι ενός συντρόφου στη ζωή μου.

Η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων με ΣΚΠ δεν είναι πολυτέλεια μιας δύσκολης επίμονης και μακροχρόνιας νόσου, αλλά είναι ανάγκη που γεφυρώνει τη ψυχή και το σώμα, ενώνει τον άνθρωπο με τον άνθρωπο και δίνει καλύτερα δεδομένα της καθημερινής ανάγκης 'του ζω και υπάρχω'.

Άλλωστε και ο σύντροφος εκείνου που πάσχει από ΣΚΠ συνεχίζει να διεκδικεί ερωτικά τον πάσχοντα σύντροφό του. Για αυτό το sex στη ΣΚΠ είναι δικαίωμα στη ζωή και ανάγκη στη βελτίωση της νόσου που δεν πρέπει να ξεχνούν ούτε οι ίδιοι οι πάσχοντες ούτε φυσικά και οι γιατροί'.

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Επιδίωξη του συνεδρίου είναι να λειτουργήσει ως ένας 'οδηγός για την ΣΚΠ-ΠΣ' για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν γι’ αυτήν (ασθενείς, ιατροί κλπ). Γι’ αυτό ακριβώς θα παρουσιαστούν, μεταξύ των άλλων: Οι σημαντικότερες πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από τη ΣΚΠ-ΠΣ, δυνατότητες παρεμβάσεων για την επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται από τη ΣΚΠ-ΠΣ, αντιμετώπιση των ατόμων με ΣΚΠ-ΠΣ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, πληροφόρηση και ενημέρωση για την υπάρχουσα προνοιακή πολιτική, ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για τα άτομα που πάσχουν από ΣΚΠ-ΠΣ.

Επίσης, θα παρουσιαστούν στοιχεία για τη δράση της ΠΟΑμΣΚΠ.

Μέσα από τις τοποθετήσεις θα επισημανθούν σημαντικές πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από τη ΣΚΠ-ΠΣ, θα μοιραστούν πολύτιμες εμπειρίες και θα δοθούν πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργεί η ΣΚΠ-ΠΣ, ενώ θα απαντηθούν ερωτήματα των παρευρισκομένων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]