Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπεύθυνος για το 23% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου.

Το 30% των γυναικών με πρώιμη νόσο αναπτύσσουν προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Δεν υπάρχει ίαση για το προχωρημένο στάδιο της νόσου και συνεπώς, οι στόχοι της θεραπείας εστιάζονται κυρίως στη διαχείριση των συμπτωμάτων, την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και την παράταση του συνολικού χρόνου επιβίωσης, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, το σημερινό τοπίο στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού αποτελεί πρόκληση.

Σήμερα παρουσιάστηκαν σε ειδική συνέντευξη τύπου τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας ασθενών και των ανθρώπων που τους συμπαραστέκονται (φροντιστές), τα οποία αποκαλύπτουν όχι μόνο τις προσωπικές, αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμπεριέλαβε 300 ασθενείς και φροντιστές με στόχο να ενισχύσει την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, ώστε να βελτιωθεί η περίθαλψη και η στήριξη που παρέχεται σε αυτή τη συχνά ‘αόρατη’ για τους πολλούς ομάδα γυναικών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες από τις μισές γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού αισθάνονται ότι η κοινωνία έχει αρνητική αντίληψη γι’ αυτές, ενώ 37% δήλωσαν πως έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους ή την αίσθηση της προσωπικής τους ταυτότητας μετά τη διάγνωση της νόσου.

Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος στην εργασιακή ζωή των ασθενών, καθώς επίσης και στην ικανότητά τους να συνεισφέρουν στην οικογένεια και την κοινωνία, η οποία μειώνεται σημαντικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αναφέρουν την ποιότητα ζωής ως τον τομέα με τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης, ενώ σημαντικές παράμετροι θεωρούνται επίσης η πρόσβαση στη θεραπεία, καθώς και η πρόσβαση και επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας.

«Ως θεράποντες ιατροί, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τους φόβους, τις αγωνίες και την απομόνωση που αισθάνονται οι γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, ώστε να μπορούμε να τις καθησυχάζουμε και να τις δίνουμε ελπίδα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη νόσο τους. Ο χρόνος που αφιερώνεται για να ακούσουμε τις ασθενείς μας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με το χρόνο που αφιερώνουμε για να τους περιγράψουμε τις διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις,» σχολίασε ο κ. Κωνσταντίνος Παπαζήσης, ογκολόγος-παθολόγος, Γενική Κλινική Euromedica, Θεσσαλονίκη.

«Αναγνωρίζουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού για ενημέρωση, καθώς και την αίσθηση απομόνωσης και στίγματος που βιώνουν,» δήλωσε η κ. Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”. «Για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες, ξεκινήσαμε το 2012 τη δράση ενημέρωσης για το μεταστατικό καρκίνο μαστού “Αγωνίζομαι”.

Συγκεκριμένα, η δράση πλαισιώνεται από τη δημιουργία τριών ειδικών εντύπων καθώς και της ιστοσελίδας www.αgonizomai.gr  που θα αποτελεί μια συνεχή πηγή έγκυρης ενημέρωση για τη μεταστατική νόσο, ενώ στόχο έχει την άρση των προκαταλήψεων που την περιβάλλουν και τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των ασθενών».

Η έρευνα, σε γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης «Here & Now» για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού, η οποία σχεδιάστηκε για την καλύτερη κατανόηση της νόσου και της συμβολής των γυναικών άνω των 50 ετών στην κοινωνία. Η καμπάνια είναι μία πρωτοβουλία του Τμήματος Ογκολογίας της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και υποστηρίζεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον χώρο της ογκολογίας.

«Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, η Novartis έχει συμβάλει σημαντικά στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Δέσμευσή μας είναι να συνεργαζόμαστε στενά με Συλλόγους Ασθενών, έτσι ώστε να κατανοούμε και να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών. Η συγκεκριμένη εκστρατεία αποτελεί παράδειγμα μιας τέτοιας συνεργασίας για την οποία είμαστε περήφανοι,» δήλωσε ο κ. Στάθης Λιβανός, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, εγκαινιάζεται σήμερα στο Gazarte η πρωτοποριακή οπτικοακουστική εγκατάσταση με τίτλο I am not the cancer, των διακεκριμένων καλλιτεχνών John Wynne και Tim Wainwright, η οποία αποκαλύπτει πραγματικές εμπειρίες από τη ζωή γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού και τις ανείπωτες, μέχρι τώρα, ιστορίες τους.

«Δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον για να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλήσουν άμεσα για το τι θεωρούν πιο σημαντικό, αντί να αναζητήσουμε απαντήσεις που θα απεικονίζουν συγκεκριμένα θέματα. Υπάρχουν βέβαια κοινές εμπειρίες μεταξύ των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, αλλά μείναμε έκπληκτοι από το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζει η καθεμιά τη νόσο», δήλωσε ο John Wynne.

Ο Tim Wainwright προσθέτει: «Το έργο προσφέρει μια σύντομη, αλλά πολύ οικεία ματιά στις σωματικές, συναισθηματικές και πρακτικές επιπτώσεις της νόσου για τις γυναίκες που ζουν με προχωρημένο καρκίνο του μαστού».

Την εγκατάσταση πλαισιώνει έκθεση με θέμα «10 Ελληνίδες Εικαστικοί Αφουγκράζονται», όπου 10 σημαντικές Ελληνίδες εικαστικοί μιλούν για μια γυναικεία υπόθεση που μας αφορά όλους και για μια περιπέτεια ζωής που συνεχίζεται. Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 2013, στο Gazarte, Βουτάδων 32 - 34 (Σταθμός Κεραμεικού), 2ος όροφος (Παρ/Σαβ 11.00πμ – 10.00μμ, Κυρ 11.00πμ – 6.00μμ). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη από ανεξάρτητη παγκόσμια εταιρεία ερευνών αγοράς, την Insight Research, μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Ιουλίου 2013. Η έρευνα διερεύνησε την επίπτωση του προχωρημένου καρκίνου του μαστού σε ασθενείς και φροντιστές σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Αυστρία, Πολωνία, Δανία και Σουηδία. Στην έρευνα συμμετείχαν 158 ασθενείς και 146 φροντιστές.

Η καμπάνια «Here & Now»

  • Η καμπάνια «Here & Now» είναι μια ιδιαίτερη πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis και υποστηρίζεται από ειδικούς του χώρου
  • Η καμπάνια στοχεύει στη βελτίωση της κατανόησης των ανικανοποίητων κοινωνικών και ψυχολογικών αναγκών των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, ώστε να συμβάλει εν τέλει στη βελτίωση της υποστήριξης και περίθαλψης τους στην Ευρώπη
  • Διερευνά τον αντίκτυπο του προχωρημένου καρκίνου του μαστού σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, εστιάζοντας στο σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτές οι γυναίκες σε μια κοινότητα, σε μια χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υποστήριξη από άλλους ασθενείς

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, το 37% των ασθενών λαμβάνουν υποστήριξη από άλλους ασθενείς. Για τη σημασία της υποστήριξης των ασθενών μεταξύ τους και της δημιουργίας των συλλόγων μίλησε η Μαρία, ασθενής με μεταστατικό καρκίνο.

Η μάχη με τον καρκίνο, για τη Μαρία, ξεκίνησε το 2006, ενώ το 2008 όπως είπε : «όταν μου είπε ο γιατρός για τη μετάσταση του καρκίνου χάθηκε το φως, σκοτείνιασαν τα πάντα. Η σχέση μου με τον γιατρό με βοήθησε στο να με πείσει πως υπάρχει ελπίδα. Μ΄ έπεισε. Άρχισα να πατάω ξανά στα πόδια μου για να μπορέσω ν΄ αγωνιστώ.

Μπήκα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα θεάτρου. Εκεί, στα μαθήματα ένιωσα πως γίνεται πραγματική θεραπεία. Βοηθήθηκα πολύ.
Στην αρχή δεν ήθελα να πάω στο Σύλλογο, δεν έβρισκα το λόγο. Εκεί όμως βρήκα κι άλλες γυναίκες που βιώνουν τον ίδιο φόβο, το φόβο της καρκινοπαθούς’.

Μιλώντας στη συνέχεια, η Μαρία υποστήριξε πως : ‘ακόμα και φάρμακα να βρεθούν, νέα φάρμακα, πρέπει να βοηθήσουν οι ίδιες τον εαυτό τους’ ενώ επισήμανε πως η άγνοια είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης ο γιατρός κ. Παπαζήσης είπε στην αρχή για μία ασθενή του, τη Σταυρούλα 34 χρονών, που ήθελε πάρα πολύ να ζήσει και μαζί της ήθελαν και οι γιατροί της να ζήσει, θα έκαναν τα πάντα. Όμως ο μεταστατικός καρκίνος δεν είναι ιάσιμος. Έχει εξαπλασιαστεί βέβαια ο χρόνος που ζουν οι ασθενείς. Όμως, σήμερα το πρωί έμαθαν πως η Σταυρούλα πέθανε.

Ο κ. Στάθης Λιβανός, του Γ. Ν. Τμήματος Ογκολογίας της εταιρίας Novartis, κάλεσε τα ΜΜΕ να δώσουν φωνή σ΄ αυτές τις γυναίκες, ενώ δεσμεύτηκε πως όσο υπάρχουν ασθενείς σαν τη Μαρία θα κάνουν προσπάθειες ώστε να μπορεί ο γιατρός κ. Παπαζήσης κάποια στιγμή να τους πει πως υπάρχει ίαση. Τους το χρωστάμε, είπε ο κ. Λιβανός χαρακτηριστικά.

Η Ίρις Κρητικού δήλωσε πως είναι τιμή η συμμετοχή σ΄ αυτή τη δράση που ενώ συμμετέχουν πολλά πρόσωπα το θέμα αυτό δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις μόνο εικαστικά. Μία από τις εικαστικούς έχει νοσήσει, κάποιες άλλες έχουν ανθρώπους που έχουν νοσήσει, ή άλλες απλά συμμετέχουν, ενώ επισήμανε πως από τη μία η εκδήλωση αυτή έγινε δεκτή στον περίγυρο με πολύ θετικά σχόλια και από άλλους ως κάτι πολύ δυσάρεστο στο να το παρακολουθήσει κάποιος.

Μέσα από την έρευνα αυτή το 37% των ασθενών έχουν χάσει την προσωπική τους ταυτότητα και την αυτοπεποίθησή τους, ενώ 8 στις 10 ασθενείς αισθάνονται πως η ποιότητα ζωής είναι ένας βασικός παράγοντας που χρειάζεται βελτίωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης