Με το σύνθημα ‘Παιδιά, δείξτε τα δόντια σας’ και κεντρικό στόχο περισσότερα παιδικά στόματα με υγιή δόντια, οι Γιατροί του Κόσμου παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Ιανός, το έργο με τίτλο ‘ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ - Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης Πρωτογενών Οδοντιατρικών Αναγκών Παίδων Αθηνών’, το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’, Άξονας Προτεραιότητας ‘Εδραίωση της μεταρρύθμισης στον Τομέα Ψυχικής Υγείας’, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση πρωτογενών οδοντιατρικών αναγκών σε παιδιά της Αθήνας και παρέχει οδοντιατρική εξέταση και φθορίωση σε 7.500 μαθητές, σε 60 Δημοτικά Σχολείακαθώς και οδοντιατρική θεραπεία σε 1.500 περιστατικά παιδιών που έχουν εξεταστεί και δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον οδοντίατρο. Η προσπάθεια στελεχώνεται από την ενεργοποίηση και το συντονισμό τουλάχιστον 50 εθελοντών οδοντιάτρων οι οποίοι πραγματοποιούν διαγνωστικές επισκέψεις στα σχολεία και θεραπευτικές παρεμβάσεις στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο των ΓτΚ και στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων.

Την εκδήλωση για την παρουσίαση της Αδαμαντιάδας άνοιξε με χαιρετισμό του ο τ. Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ.Αντώνης Δημόπουλος τονίζοντας την αξία αυτής της πρωτοβουλίας για τα παιδιά των σχολείων του Δήμου της Αθήνας.

‘Οι εθελοντές της Αδαμαντιάδας, αναλαμβάνουν να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, να περιθάλψουν και να στείλουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς και συμπάθειας. Πιστεύουν ότι το πιο όμορφο πράγμα είναι να βλέπεις ένα παιδικό πρόσωπο που υποφέρει, να χαμογελά’, δήλωσε ο εθελοντής Οδοντίατρος των Γιατρών του Κόσμου κ. Χρήστος Ναούμης, ξεκινώντας την εκδήλωση και αποτυπώνοντας με αυτή του τη θέση τη σημαντική αξία της εθελοντικής ιατρικής προσφοράς.

Ο Δρ. Μιχάλης Καλαβρυτινός, Οδοντίατρος, Ορθοδοντικός, Υπεύθυνος Παρεμβατικών Δράσεων της Αδαμαντιάδας και Αντιπρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος, παρουσιάζοντας από την πλευρά του την καινοτόμο διάσταση της ορθοδοντικής πρακτικής στα παιδιά, επεσήμανε ότι η Αδαμαντιάδα στηρίζεται κυρίως στην ενεργητική μάθηση που έχει σκοπό την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών και των γονιών. Τόνισε χαρακτηριστικά: ‘Το πρόγραμμα ενισχύει την υπευθυνότητα, την επικοινωνία, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την ικανότητα του μαθητή να υιοθετήσει υγιεινούς τρόπους ζωής που θα τον ακολουθούν στο μέλλον’.

Ο κ. Παναγιώτης Βίγλας, Οδοντίατρος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.), επεσήμανε ότι η Ομοσπονδία αντιμετωπίζει το πρόγραμμα στο πλαίσιο των συνεργασιών και των παρεμβάσεων που πραγματοποιεί με στόχο την προαγωγή της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού και τη δραστηριοποίηση όλων των τοπικών οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας. ‘Γνωρίζουμε σήμερα ότι ένα μεγάλο μέρος των οδοντιατρικών αναγκών του πληθυσμού δεν λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία. Βασικός σκοπός και κεντρικό μήνυμα των προγραμμάτων μας για την προαγωγή της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού αποτελεί η θέση ότι η στοματική Υγεία συνδέεται άμεσα με τη γενική Υγεία’, δήλωσε ο κ. Βίγλας.

‘Η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν καλύπτεται σήμερα από κανέναν ασφαλιστικό φορέα, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι δυσβάσταχτο για πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αν προσθέσουμε σε αυτό και το μεγάλο θέμα της άγνοιας πολλών γονιών απέναντι στην έννοια της πρόληψης καθώς και την πεποίθηση, ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο δικαιολογείται μόνο όταν τα παιδιά πονάνε, τότε όλοι μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος’, επεσήμανε ο κ. Αντώνης Αμπαριώτης, Οδοντίατρος, και Υπεύθυνος Ανάπτυξης, Υποδομής και Αναλωσίμων στα Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Αθηναίων. Ο κ. Αμπαριώτης παρείχε με την παρουσίαση του αναλυτικές πληροφορίες και στοιχεία για το πώς εφαρμόζεται η Αδαμαντιάδα στην πράξη, μέσα από το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές των δημοτικών ιατρείων του Δήμου της Αθήνας.

Παρουσιάζοντας τη στατιστική εικόνα που δείχνει ότι τα παιδιά οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων έχουν αυξημένα προβλήματα στοματικής υγείας, ο κ. Νικήτας Κανάκης, Παιδοοδοντίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Αδαμαντιάδας και Γενικός Γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου, επεσήμανε των θέμα των ανισοτήτων στην οδοντιατρική περίθαλψη που έχει σήμερα αυξητική τάση ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. ‘Η αγωγή υγείας, η πρωτογενής πρόληψη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σχολείο, τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό, τους γονείς, την κοινωνία. Αυτή την άμεση ανάγκη πρόληψης, εκεί ακριβώς που εισδύουν οι κοινωνικές ανισότητες, έρχεται να καλύψει η Αδαμαντιάδα και οι εθελοντές οδοντίατροι των ΓτΚ’, τόνισε ο κ. Κανάκης κλείνοντας την εκδήλωση.

Το έργο με τίτλο ‘ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ - Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης Πρωτογενών Οδοντιατρικών Αναγκών Παίδων Αθηνών’, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’, Άξονας Προτεραιότητας ‘Εδραίωση της μεταρρύθμισης στον Τομέα Ψυχικής Υγείας’, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Η πρωτοβουλία ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ στηρίζεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας) και των Γιατρών του Κόσμου και υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων. Η πρωτοβουλία ‘ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ’ φιλοδοξεί να λάβει θεσμικό επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα με την προσέλκυση χορηγών και τη σταδιακή ενεργοποίηση περισσότερων μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης της σχολικής και επιστημονικής κοινότητας σε όλη την χώρα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις