Η ανάγκη να τοποθετηθεί στο επίκεντρο της θεραπευτικής διαδικασίας η σχέση γιατρού- ασθενούς επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές που τοποθετήθηκαν στο συνέδριο «Θεραπευτική Συµµαχία», το οποίο διοργανώθηκε στις 27 Μαΐου από την εταιρεία Boussias Communications σε συνεργασία µε το Health Daily και την Get2Work και µε την επιστηµονική υποστήριξη της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. Τα ειδικότερα θέµατα στα οποία εστίασε το συνέδριο ήταν τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και Registries, η Επικοινωνία και διαχείριση των αναγκών του σύγχρονου ασθενή, η Συµµόρφωση ή Συµφωνία στη θεραπευτική αγωγή κ.ά.

Στην κεντρική της ομιλία, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου ανέφερε ότι είναι κομβική η παρουσία και στενή συνεργασία όλων των παρόχων υγείας στη θεραπευτική διαδικασία και ανέφερε ότι είναι αναγκαίο για τους γιατρούς, αλλά και για το ίδιο το σύστημα υγείας να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τους ασθενείς, με την εισαγωγή αξιών όπως η ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας, η εξατομικευμένη φροντίδα υγείας κ.ά. Υποστήριξε την επάνοδο στην ανάπτυξη των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και της μετακίνησης της φροντίδας σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο.

Η κα Παπανικολάου ανέφερε ότι λόγω κρίσης και λιτότητας, υπάρχουν σήμερα περιορισμοί και προκλήσεις, όπως υπάρχουν όρια και κανόνες στη χρήση των εργαλείων καινοτομίας. Ανέφερε ότι σε επίπεδο διακηρύξεων όλοι είναι υπέρ της ισοτιμίας της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία, όμως πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφασίσουμε πώς μεταφράζεται η ισοτιμία στην πρόσβαση στην καινοτομία όσον αφορά στο φάρμακο. Για να δώσουμε πρόσβαση στους ασθενείς σε καινοτόμες θεραπείες θα πρέπει οι υπόλοιποι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε γενόσημα φάρμακα ή σε άλλου τύπου θεραπείες που προσαρμόζονται στις ανάγκες τους. Ανέφερε ότι ειδικά για τα γενόσημα η Ελλάδα δεν κατάφερε να αυξήσει τη χρήση τους και είναι σήμερα «κολλημένη» στο 27%-28%, ποσοστό που είναι χαμηλό σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η κα Παπανικολάου ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, αποτελεσματικής διαχείρισης των big data και στενής συνεργασίας με τους ασθενείς.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιος Σκουτέλης, επεσήμανε την ιδανική χρονική στιγμή που πραγματοποιείται το εν λόγω συνέδριο και ανέφερε τη δέσμευση της Ιατρικής Εταιρείας για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ γιατρών και ασθενών, μέσω δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Ο γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας, Λευτέρης Θηραίος, τόνισε την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας όλων όσων συμμετέχουν στη θεραπευτική διαδικασία, προς μια ασθενοκεντρική προσέγγιση και ανάπτυξη δικτύων φροντίδας που θα βρίσκονται δίπλα στον ασθενή. Επεσήμανε ότι στην παρούσα περίοδο κρίσης και περιοριστικών πολιτικών, μπαίνει το θέμα της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς και της διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου ασθενοκεντρικής προσέγγισης των υπηρεσιών υγείας. Επίσης, τόνισε ότι χρειάζεται εξορθολογίκευση του τρόπου παροχής των υπηρεσιών, με χρήση σύγχρονων εργαλείων, σύγχρονου κλινικού ελέγχου, συμμόρφωσης, επικοινωνίας με τον ασθενή, ενδυνάμωση της σχέσης γιατρού- ασθενούς κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλη χρονική στιγμή για ένα συνέδριο με αυτό το θέμα, καθώς τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας ασθενής είναι αντικείμενο μιας «ρατσιστικής» αντιμετώπισης από την τρόικα σε σχέση με τους Ευρωπαίους ασθενείς. Σε όλη την Ε.Ε., τόνισε, η δαπάνη υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, η τρόικα έθεσε γιτην Ελλάδα ως «οροφή» το 6%, ενώ η Ελλάδα από μόνη της έφθασε στο 4,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των ασθενών. Επεσήμανε ότι ο ΣΦΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανεπίτρεπτο η δαπάνη υγείας στην Ελλάδα να είναι η μισή από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι το θέμα της συμμαχίας είναι σημαντικό για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικές ατζέντες. Είναι δε απαραίτητη η συστράτευση όλων των εταίρων του φαρμάκου με στόχο το όφελος των ασθενών, ενώ είναι και συμφέρον της Πολιτείας και των κομμάτων να στηρίξουν την υγεία και τους ανασφάλιστους.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχουν δραματικές ανατροπές, που έχουν αναστατώσει τη ζωή όλων και κυρίως των ασθενών. Οι ασφαλισμένοι σήμερα πληρώνουν πολλά και απολαμβάνουν όλο και λιγότερα. Οι γιατροί δίνουν αρκετά και παίρνουν πολύ λίγα, αγωνίζονται πολλές φορές απλήρωτοι στα νοσοκομεία και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ τους καθιστούν «εθελοντές» εργαζομένους. Τόνισε ότι ο ΙΣΑ θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος υγείας την ελεύθερη επιλογή γιατρού, ο οποίος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση. Η εξοικονόμηση πόρων δεν μπορεί να προέλθει από μέτρα όπως το πλαφόν, ούτε από οριζόντιες περικοπές. Τέλος ανέφερε ότι τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα πρέπει επιτέλους να συσταθούν και στη χώρα μας.

Τα στοιχεία μιας πρωτότυπης έρευνας για τη σχέση των γιατρών με τους ασθενείς παρουσίασαν εκ μέρους της εταιρείας IPSOS η Τίνα Τρίψα και ο Μιχάλης Καλπαξόγλου. Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιουργούν πιέσεις στο όλο σύστημα και οι ρόλοι πλέον αλλάζουν. Όλοι σήμερα προσδοκούν να υπάρξει ένα σύστημα υγείας στηριγμένο στην «Αξία» (value based healthcare). Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι βασική πηγή πληροφόρησης του ασθενούς είναι ο γιατρός του, σε ποσοστό πάνω από 95%. Μεταξύ των παραπόνων των ασθενών κυρίαρχο είναι ότι οι γιατροί δεν λαμβάνουν πάντα υπόψη τους φόβους και τις ανησυχίες τους, δεν υπολογίζουν το βαρύ οικονομικό κόστος που κάποιες φορές συνεπάγεται η θεραπεία, ενώ συχνά δεν αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη είναι η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Το κεντρικό αίτημα όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι: πιο ενημερωμένοι ασθενείς και πιο καλά εκπαιδευμένοι γιατροί.

Η εμπλοκή των ασθενών στα μέτρα και στη λήψη αποφάσεων κρίνεται αναγκαία τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς οι πόροι είναι λίγοι, τόνισε ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Σχολή Κοινωνικών Επιστηµών Παν. Πελοποννήσου, Επιστηµονικός Συνεργάτης – Επισκέπτης Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Ανέφερε ότι το σύστημα υγείας δεν αντέχει διαρροές και όπου υπάρχει σπατάλη θα ακολουθούν ελλείψεις. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα διαχείρισης των οικονομικών πόρων, καθώς η αδράνεια μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στο σύστημα υγείας. Ο ενημερωμένος και ενεργός ασθενής που αναζητά μόνος του τη γνώση είναι απαραίτητος, ενώ η καλή σχέση του ασθενούς με τον γιατρό του αποτελεί τον βασικό παράγοντα της καλής και σωστής συμμόρφωσης του ασθενούς. Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθούν registries που θα υποστηρίζουν τον πολίτη.

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης, μεταξύ άλλων οι: Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθµιας Φροντίδας, Παν. Κρήτης, Χρήστος Ιατρού, Νεφρολόγος, Μαριάννα Μπενρουµπή, Διαβητολόγος, Παναγιώτης Τρόντζας, Ρευµατολόγος, Γιώργος Δαφούλας, Ιατρός, Υπεύθυνος Εφαρµογών Hλεκτρονικής Υγείας (e-health) και Τηλε-ιατρικής, “e-Trikala” AE., Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Συλλόγου
Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», µέλος ΔΣ ΕΜΑ, Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, Μανόλης Μιτάκης, Φαρμακοποιός, Head of Communication & Global Making More Health Project, Boehringer Ingelheim, Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος, Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και άλλοι.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος